Je sociale rechten als zelfstandige starter

Tien jaar geleden zou dit geen vrolijke alinea geworden zijn. Toen bleef je als zelfstandige behoorlijk in de kou staan op het vlak van je sociale bescherming. Intussen is er echter behoorlijk aan de weg getimmerd. De situatie is nu flink verbeterd, en jij hoeft voor je sociale rechten, je slaap – en je start – zeker niet te laten.

Welke hulp krijg je als starter?

Het feit dat je zelf aan de weg timmert, betekent niet dat je de klus helemaal alleen moet klaren. Er bestaan heel wat maatregelen waarop je kan terugvallen, in elke fase van je zelfstandigenbestaan. En zeker even belangrijk: heel wat experts helpen jou graag met timmeren.


Je staat ervan versteld op welke steun jij allemaal kan rekenen. Een bloemlezing uit het grote aanbod:

  1. ondersteuning bij je opstart als zelfstandige
  2. sociale rechten in ruil voor je sociale bijdragen
  3. extra bescherming vanwege Xerius sociaal verzekeringsfonds
  4. ondersteuning wanneer je schip slagzij maakt



Ondersteuning bij je opstart als zelfstandige

Goed begonnen is half gewonnen – zo schreef de juf op het bord in de lagere school. Het geldt ook voor de start van je zaak. De hulp die je krijgt in deze fase is cruciaal. Dat verklaart wellicht waarom je kan rekenen op zoveel helpende handen. Van geld ophalen tot verzekeren, van gezinshulp tot een duwtje in de rug bij tegenwind.




Hulp van de overheid bij je opstart

Wist je dat liefst 1 starter op 4 moeite heeft om een lening los te peuteren bij de bank? Financiële instellingen doen niet aan liefdadigheid, en willen vaak boter bij de vis. Anders gezegd: ze eisen dat je als starter zelf al behoorlijk wat eigen middelen op tafel legt. In dat geval kan de overheid bijspringen, op verschillende manieren:

  • met de Startlening kan je elke mogelijke investering voordelig financieren;
  • de KMO Cofinanciering helpt jou bij je groeiplannen;
  • via de Winwinlening haal je geld op bij het grote publiek;
  • de Waarborgregeling staat – zoals de naam al zegt – mee borg voor je lening bij de bank.


Ook Xerius geeft jou graag een duwtje in de rug

Het zelfstandigenbestaan kent – net zoals elke loopbaan – pieken en dalen. Je sociaal verzekeringsfonds geeft jou graag meer financiële ademruimte wanneer dat nodig is.

  • Komt je zaak moeilijk op gang? Dankzij de Starterskorting betaal je lagere sociale bijdragen voor de eerste vier kwartalen. Zo heb jij meer middelen vrij om te investeren.
  • Je kan als starter ook uitstel van betaling krijgen, en de sociale bijdragen van de eerste twee kwartalen een kwartaal later betalen. Uiteraard zonder verhogingen of kosten.
  • Zie je de zaken iets groter, en start je een vennootschap? Dan kan je de eerste drie jaar van je bestaan rekenen op vrijstelling van de sociale vennootschapsbijdrage.


Vele kleintjes maken één groot: crowdfunding

De bank is niet langer het enige adres waar je terecht kan voor centen. Het internet maakt het ook mogelijk om voor je financiering aan te kloppen bij het grote publiek. Je krijgt dan 50 euro van 1.000 verschillende mensen in plaats van 50.000 euro van één bank. Zodra je zaak op wieltjes loopt, geef je jouw trouwe schare fans de beloofde beloning. Wil je meer weten over crowdfunding? Dat kan hier.

Werkzoekende wordt zelfstandige

Vind jij je gading niet op de arbeidsmarkt? Misschien wil het universum jou daarmee iets duidelijk maken. Namelijk: dat het tijd is om je droom waar te maken, en je eigen zaak te starten. Ook daarvoor steekt de overheid graag een (financieel) handje toe:


Tot slot nog belangrijk om in je oren te knopen: loopt je zaak niet zoals je wenst, dan behoud je het recht op werkloosheidsuitkering.

Sociale rechten in ruil voor je sociale bijdragen

De zelfstandige en zijn sociale bijdragen – het blijft een haat-liefde verhouding. Het valt niet altijd even makkelijk om elk kwartaal dat bedrag op tafel te leggen. Toch is het één van de beste bestedingen die je kan doen. Want je krijgt het geld veelvoudig terug, in de vorm van de vele sociale rechten die je geniet als zelfstandige.




Je vangnet wanneer het even wat minder gaat

Wegen de sociale bijdragen te zwaar op je budget? Dan kan je meer financiële ademruimte krijgen met oplossingen zoals een afbetalingsplan, een vrijstelling, een vermindering en een kwijtschelding van verhogingen.


Zie je jezelf genoodzaakt om de deuren te sluiten?

  • Met een overbruggingsrecht behoud je al je sociale rechten, zoals terugbetaling van medische kosten.
  • Ook een voortgezette verzekering is het overwegen waard. Je behoudt dan je sociale rechten in ruil voor een lagere sociale bijdrage.
  • Vertelden we al dat je als zelfstandige ook recht kan hebben op een werkloosheidsuitkering?


Over de bescherming van je gezondheid

Je ontvangt een tussenkomst voor de medische kosten die je maakt. Die bescherming is identiek als deze van loontrekkenden en ambtenaren. Zo krijg je geld terug voor je bezoek aan de dokter en de tandarts. Idem met je bezoek aan het ziekenhuis en je aankoop van medicijnen bij de apotheker.


Ben je minstens 8 opeenvolgende dagen arbeidsongeschikt door ziekte of ongeval? Dan krijg je een uitkering van je ziekenfonds, en dat vanaf de allereerste dag.


Je kan recht hebben op een gelijkstelling wegens ziekte als je lange tijd uitvalt. Je geniet dan een volledige sociale bescherming zonder sociale bijdragen te betalen.




Ook jouw gezin krijgt ondersteuning

Komt de ooievaar op bezoek? Zowel mama, papa als mee-ouder kunnen rekenen op steun in de vorm van bijvoorbeeld dienstencheques en bevallingsverlof. Als zelfstandige hoef je zelfs één kwartaal geen sociale bijdrage te betalen. Adopteer je een kindje, dan ontvang je een Startbedrag adoptie als adoptiemoeder of adoptievader.


En daar blijft het niet bij. Als zelfstandige kan je beroep doen op nog andere vormen van ondersteuning:

  • pleegouderverlof wanneer je – zoals de naam al zegt – pleegouder wordt.
  • uitkering mantelzorg wanneer je tijd maakt voor een familielid dat ziek of gehandicapt is of palliatieve zorgen nodig heeft.


Ontvang steun wanneer je mensen aanwerft

En die steun krijg je al meteen bij je allereerste werkkracht. Voor je eerste personeelslid betaal je minder sociale werkgeversbijdragen. Dat voordeel kan je bovendien overdragen. Met andere woorden: verlaat je enige werknemer het bedrijf, dan geldt de verlaging voor zijn of haar vervanger.




Uiteraard bouw je eveneens aan je pensioen

Je pensioen is een cruciaal sociaal recht. Na een loopbaan van hard werken heb jij die betaalde rust meer dan verdiend. Als zelfstandige kan je jouw wettelijk pensioen bovendien aanvullen met een extra zak geld. En wat nog leuker is: daardoor verlagen ook nog eens je belastingen. Lees er hier meer over. 

Starten als zelfstandige: een antwoord op al je vragen

Als startend zelfstandige zit je vast met een aantal vragen. Dat is heel normaal. Om je een zoektocht naar antwoorden te besparen, verzamelden we de meest gestelde vragen op één pagina. Samen vegen we zo je laatste vraagtekens weg.

Eigen zaak starten

Extra bescherming vanwege je sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige dien je verplicht aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Xerius. In opdracht van de overheid berekenen wij je sociale bijdragen, en zorgen wij ervoor dat deze tijdig bij de overheid belanden. Met als resultaat dat jij geniet van een geruststellende sociale bescherming.




Jouw bescherming nemen wij heel serieus

Al meer dan 50 jaar plooit Xerius zich dubbel voor de bescherming van zelfstandigen. Vandaag de dag rekenen meer dan 210.000 van jouw hardwerkende collega’s op ons. En om eerlijk te zijn: voor zoveel vertrouwen geven onze experten graag veel terug. Hun betrokkenheid, bijvoorbeeld. Je weet wel, het gevoel van: jouw-zaak-is-ook-onze-zaak. Onze specialisten adviseren jou proactief en spelen kort op de bal. Dat geeft jou het onbetaalbare gevoel dat je in veilige handen bent. Zodat je met een gerust gemoed al je energie kan wijden aan je zaak.




Xerius doet zelfs meer dan de wet voorschrijft

De jongste jaren is jouw statuut als zelfstandige er gevoelig op vooruit gegaan. Toch laat de wet nog flink wat steken vallen in de bescherming van je inkomen. Daarom heeft Xerius zich gespecialiseerd in het oprapen van deze steken. Wij adviseren jou in het inbouwen van extra zekerheid, zoals het aanleggen van een aanvullend pensioen en de bescherming van je inkomen bij ziekte, ongeval en overlijden. Wat mooi meegenomen is: deze oplossingen leveren jou vaak een mooie belastingbesparing op.

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Spaar voor een extra pensioenkapitaal. En verlaag in één moeite je belastingen en sociale bijdragen.

Het gewaarborgd inkomen

Verzeker jezelf van een inkomen wanneer je lange tijd uitvalt door ziekte of ongeval.





Het einde van je zaak als nieuw begin

Sluit je de deuren van je zaak? Je kan op verschillende manieren steun krijgen om je leven een doorstart te geven.




Vraag een tijdelijk inkomen aan

Het klinkt verrassend, en slechts weinig mensen zijn ervan op de hoogte. Maar inderdaad: je kan als zelfstandige recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Daarvoor moet je – vóór je zelfstandig werd – lang genoeg loontrekkende geweest zijn, en mag je niet langer dan 15 jaar op eigen benen staan. Wil jij weten of je in aanmerking komt? Dat weten de vakbond of een hulpkas jou te vertellen.


Kom je niet rond van je inkomen, laat ander werk op zich wachten en heb je geen recht op een uitkering? Dan kan je een leefloon aanvragen bij het OCMW. Ontdek hier of jij aanmerking komt voor deze steun.




Gooi het over een andere boeg

De deuren sluiten als zelfstandige is een kantelmoment in je bestaan. Op zo’n kruispunt kan je je leven een compleet nieuwe richting geven. Loopbaanbegeleiding helpt jou om uit te maken welke weg je wil inslaan.


Daarvoor kan je aankloppen bij de VDAB. Vraag er zeker ook naar de loopbaancheques, waarmee jouw nieuwe leven ook financieel een duwtje in de rug krijgt.




Neem een doorstart als zelfstandige

Een faillissement is geen pretje. Toch hoeft die ervaring niet het einde te betekenen van je loopbaan als zelfstandige. Dat kan jij ook, tenzij je een beroepsverbod kreeg opgelegd, uiteraard. Dat kan de rechter bijvoorbeeld uitspreken bij fraude.


Ging jouw zaak over de kop? Klop dan zeker ook eens aan bij Dyzo. Hun experts zijn gespecialiseerd in advies aan ondernemers die te maken krijgen met een faling.



Deze pagina voor je samengevat

  • Als zelfstandige sta je er niet alleen voor. Steunmaatregelen helpen jou in woelige tijden.
  • In elke fase van je carrière kan het moeilijker gaan. Daarom kan je op elk moment steun krijgen.
  • Via levensverzekeringen kan je jouw sociale vangnet zelf nog verder versterken.

Wat je nog kan interesseren

Je sociale rechten als zelfstandige starter Ferdi-Zels

Over je rechten als zelfstandige.

Lees meer
Zijn er voorwaarden om te starten? Perpetue

Onder welke voorwaarden kan je starten als zelfstandige?

Lees meer
Start als arts net zoals dokter Mohamed Ali Bali

Word je zelfstandig in hoofdberoep of bijberoep?

Lees meer

Wat vind je op deze pagina?