Wat zijn de verschillen tussen hoofdberoep en bijberoep?

Zet jij de spannende stap als zelfstandige? Dan doe je dat in hoofdberoep of in bijberoep. Hier kom je te weten in welke categorie jij past en waar het onderscheid precies zit. Want het maakt echt wel een verschil – ook financieel.

Hoofdberoep of bijberoep hangt af van je situatie

Je kan niet zomaar kiezen of je zelfstandige wordt in hoofdberoep of in bijberoep. De categorie waarin je terechtkomt hangt immers af van de situatie waarin je je bevindt.Wat betekent precies “halftijdse” job?

Halftijds is minstens de helft van een voltijds uurrooster. Is voltijds volgens jouw arbeidsovereenkomst 38 uur, dan moet je minstens 19 uur werken om een halftijdse job te hebben.  

  • Als loontrekkende werk je minstens 235 uur per kwartaal, en dat met een contract van minstens een halftijdse tewerkstelling. Dat arbeidscontract moet er liggen aan het begin en het einde van elk kwartaal.
  • Als ambtenaar werk je eveneens minstens 235 uur per kwartaal, en dat gedurende minstens 200 dagen of 8 maanden per jaar.
  • Ben je contractueel lesgever? Dan gelden eveneens 235 uur per kwartaal. Daarbij wordt rekening gehouden met je uitgestelde bezoldiging tijdens de zomervakantie en vakantiedagen. Ben je even werkloos? Vraag dan zeker je werkloosheidsuitkering aan, want de periodes waarin je werkloosheidsuitkeringen kreeg tellen mee voor de 235 uur.
  • Ben je vastbenoemde lesgever? Dan geldt het criterium van 6/10de van een volledig uurrooster. Je dient minstens 282 uur te presteren per kwartaal. Per jaar ben je minstens 8 maanden of 200 dagen aan de slag.

In al deze gevallen worden de uren per kwartaal berekend op basis van een 38-uren week. Werk je niet in een 38-uren week? Dan berekent de overheid de nodige gepresteerde uren per kwartaal evenredig.


Ben je gepensioneerd als loontrekkende, en wil je zelfstandig aan de slag? Dan word je eveneens zelfstandige in bijberoep.

Klaar om je zaak te starten?

Al je vragen beantwoord? Dan is het nu of nooit, toch? Klik op de knop hieronder en start in enkele minuten je zaak op. Jij bezorgt ons de informatie, wij zorgen voor al de rest. Makkelijk geregeld.

Eigen zaak starten

De grootste verschillen

Je sociale bescherming wordt anders opgebouwd

In hoofdberoep bouw je zelf aan je sociale bescherming. Je sociale bijdragen verzekeren jou van pensioen, groeipakket, tussenkomst bij medische kosten en alle andere rechten die je geniet.


In bijberoep geniet je deze sociale bescherming via je hoofdberoep als loontrekkende of ambtenaar. Je betaalt dan sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep uit solidariteit. Met andere woorden: je ondersteunt collega’s die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld door ziekte, ongeval of invaliditeit.De berekening verschilt niet, de minimumbijdrage wel

De berekening van je sociale bijdragen is identiek voor hoofdberoep en bijberoep: 20,5% van je netto belastbaar inkomen.


Het verschil zit in de minimumbijdrage.


Ligt je inkomen als zelfstandige in bijberoep onder € 1.621,72? Dan betaal je geen sociale bijdragen. Gaat je inkomen over die grens? Dan betaal je minstens de minimumbijdrage van € 85,65 per kwartaal. Als zelfstandige in hoofdberoep dien je zelf je sociale bescherming op te bouwen. Daarom betaal je altijd minstens de minimumbijdrage van €774,16 per kwartaal, ongeacht je inkomen.


Hier lees je in detail hoe de sociale bijdragen precies worden berekend.Nog twee belangrijke verschillen tussen hoofdberoep en bijberoep

Ligt je jaarinkomen als zelfstandige in bijberoep hoger dan € 14.658,44? Dan betaal je evenveel sociale bijdragen als iemand in hoofdberoep. Dan heb je wel recht op extra sociale rechten. Zo krijg je een hoger pensioen indien je minder dan 45 jaar als loontrekkende werkte. En ben je een zelfstandig werkende mama, dan vallen er dienstencheques in de bus.


Een tweede onderscheid: als zelfstandige in hoofdberoep kan je jouw sociale bescherming verder versterken. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullend pensioenkapitaal of een vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid. Zo sla je drie vliegen in één klap: je bent beter beschermd, je sociale bijdragen verlagen en je betaalt minder belastingen.

Zijn er ook gelijkenissen?

Ja hoor: de opstart is identiek. Je leest meer over je opstart met een klik op de knoppen hieronder.

Eenmanszaak starten
Vennootschap oprichten
Wat je nog kan interesseren

Hassan Ayed boekhouder over starten in bijberoep

Zo start je in hoofdberoep.

Lees meer
Elke Kestens over starten als zelfstandige in bijberoep

Zo start je in bijberoep.

Lees meer
Start ik met een eenmanszaak of vennootschap Alain-Eyenga

Start je een eenmanszaak of een vennootschap?

Lees meer