Ga voor een fantastische start als zelfstandig psycholoog

Eindelijk is het zover: jij hebt je welverdiende diploma psychologie op zak. Nu is het tijd voor je stage, de volgende etappe op weg naar je eigen praktijk als zelfstandig psycholoog. Xerius begeleidt jou bij elke stap in het proces, en voorkomt dat je onderweg last krijgt van papyrofobie. Wij nemen immers heel wat papierwerk van je schouders.

1. Vraag je erkenning aan en start je stage

De titel van psycholoog is wettelijk beschermd. Je mag dus niet zomaar je eigen praktijk uit de grond stampen. Daarvoor heb je een officiële erkenning nodig, die je kan krijgen bij de Psychologencommissie.


Is je aanvraag in kannen en kruiken? Dan krijg je een toelatingsattest en een erkenningsnummer. Met die erkenning toon je aan de buitenwereld:

 • dat je een vakbekwaam psycholoog bent;
 • dat jij je houdt aan de gedragsregels van het vak, zoals het beroepsgeheim;
 • dat je regelmatig bijscholing volgt.

Je bent dan meteen klaar voor de volgende stap naar je eigen praktijk als zelfstandig psycholoog: je stage.

2. Start als zelfstandig psycholoog

Je stage werk je af onder het statuut van zelfstandig psycholoog. Met andere woorden: je bent een pur sang zelfstandige, en geen werknemer. Voor je start moet je daarom nog de volgende stappen nemen.
Open in een Belgische bank een rekening op naam van je zaak

Met die rekening op zak stap je naar de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De rekening laat je bovendien ook toe om privé- en beroepsuitgaven netjes gescheiden te houden.
De registratie van je zaak in de KBO

Na de inschrijving van je zaak krijg je een ondernemingsnummer. Heb je een broertje dood aan administratie? Xerius regelt met plezier deze registratie in jouw plaats.


De KBO houdt alle gegevens en activiteiten bij van elke onderneming in ons land. Hebben officiële instanties – zoals de RSZ of de btw – informatie nodig over jouw bedrijf? Dan komen ze die hier plukken.


Voor je psychotherapeutische behandelingen ben je niet btw-plichtig. Je hebt dus “geen btw-hoedanigheid nodig”, en bijgevolg dient je ondernemingsnummer niet geactiveerd te worden als btw-nummer.
Ga langs bij een sociaal verzekeringsfonds

Zelfstandige psychologen moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds – zoals Xerius – en zorgen op die manier zelf voor hun sociale bescherming. Door elk kwartaal sociale bijdragen te betalen, verzeker jij jezelf van sociale rechten. Anders gezegd: je krijgt een pensioen, een ziekteverzekering, een arbeidsongeschiktheidsuitkering en een moederschapsuitkering.
Klop aan bij OZ

Xerius beveelt OZ warm aan als ziekenfonds. Je aansluiting regelt meteen je verplichte ziekteverzekering. Medische kosten worden terugbetaald, bij arbeidsongeschiktheid volgt een uitkering. Wij kunnen jouw lidmaatschap bij OZ in een handomdraai regelen.


Sloot je eerder al aan bij een ziekenfonds? Dan hoef je enkel nog te laten weten dat je statuut gewijzigd is: van student > zelfstandig psycholoog.

Wist je dat je een uitstekende zaak kan doen door je startdatum als zelfstandige precies uit te kiezen? Door een dag vroeger of later te beginnen, kan je immers een kwartaal minder sociale bijdragen betalen, terwijl je toch alle pensioenrechten van dat jaar geniet. Wat jouw ideale startdatum is? Dat rekenen onze experts met veel plezier voor jou uit.

Zelfstandig psycholoog worden? Dat doe je samen met ons

Xerius regelt voor jou

 • je inschrijving bij de KBO (90,50 euro)
 • je aansluiting als zelfstandige 
 • je inschrijving bij het ziekenfonds

Zo moet jij alleen nog zorgen voor het openen van je bankrekening.

 
Online je eenmanszaak starten
3. Hoe zorg je voor geruststellende bescherming?

Deze verzekeringen zijn verplicht

De wet legt jou als psycholoog enkele verplichte verzekeringen op. Die beschermen jou en je cliënten tegen professionele uitschuivers.

 • de verzekering beroepsaansprakelijkheid regelt de kosten voor fouten eigen aan je beroep.
 • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid beschermt tegen schade die een derde – dit wil zeggen: geen cliënt van jou – oploopt als je onbedoeld een fout maakt.


Nog meer bescherming met aanvullende verzekeringen

Je geniet nog meer veiligheid door de verplichte verzekeringen aan te vullen met bijkomende dekkingen. Zo kan je als zelfstandige net zoveel bescherming bereiken als een ambtenaar of loontrekkende. Je kan bijvoorbeeld zorgen voor:


Heb je nog een vraag over je situatie als startende zelfstandige psycholoog?

De experts van Xerius staan graag tot je dienst. Contacteer hen op de wijze die je verkiest:

 • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
 • Gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
 • of stuur een mail naar contact@xerius.be

Persoonlijke gegevens