Zelfstandig psycholoog worden? Zo start je

Eindelijk is het zover: jij hebt je welverdiende diploma psychologie op zak. Nu is het tijd voor de volgende etappe, je eigen praktijk als zelfstandig psycholoog. Xerius begeleidt jou bij elke stap in het proces, en voorkomt dat je onderweg last krijgt van papyrofobie. Wij nemen immers heel wat papierwerk van je schouders.

1. Vraag je erkenning aan

De titel van psycholoog is wettelijk beschermd. Je mag dus niet zomaar je eigen praktijk uit de grond stampen. Daarvoor heb je een officiële erkenning nodig, die je kan krijgen bij de Psychologencommissie.


Is je aanvraag in kannen en kruiken? Dan krijg je een toelatingsattest en een erkenningsnummer. Met die erkenning toon je aan de buitenwereld:

 • dat je een vakbekwaam psycholoog bent;
 • dat jij je houdt aan de gedragsregels van het vak, zoals het beroepsgeheim;
 • dat je regelmatig bijscholing volgt.

Je bent dan meteen klaar voor de volgende stap naar je eigen praktijk als zelfstandig psycholoog.

2. Start als zelfstandig psycholoog

Als zelfstandig psycholoog ben je - je raadt het al - pur sang zelfstandige, en geen werknemer. Om officieel zelfstandige te worden moet je wel nog de volgende stappen ondernemen.
Kies tussen een eenmanszaak en een vennootschap

Veruit de meeste startende psychologen kiezen voor een eenmanszaak. Waarom? Minder papierwerk en weinig kosten. Kies jij voor een vennootschap? Ga dan altijd langs bij een boekhouder. Hij of zij begeleidt je van A tot Z.


Op deze pagina volgen we het scenario waarbij jij kiest voor een eenmanszaak.
Open een zakelijke Belgische rekening

Met die rekening op zak stap je naar de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De rekening laat je bovendien ook toe om privé- en beroepsuitgaven netjes gescheiden te houden.


Wist je trouwens dat je voor je bankrekeningnummer je praktijk niet uit hoeft? Wanneer je online opstart via Xerius, kan je meteen een bankrekeningnummer openen bij een van onze partners.
Vraag een ondernemingsnummer aan

Als psycholoog moet je jouw onderneming laten inschrijven in de KBO, een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Je krijgt dan een ondernemingsnummer. Xerius kan deze registratie voor jou in orde brengen.


Je inschrijven in de KBO doe je op de manier die jou best past. Alles voor jou klaar als een klontje? Dan is een online inschrijving voor jou de snelste weg. Graag nog een beetje hulp bij de analyse van je situatie? Contacteer een expert van Xerius. Samen werken we de laatste drempels weg voor jouw start als psycholoog.


Voor je psychotherapeutische behandelingen ben je niet btw-plichtig. Je hebt dus “geen btw-hoedanigheid nodig”, en bijgevolg dient je ondernemingsnummer niet geactiveerd te worden als btw-nummer.

Als psycholoog mogelijk btw-plichtig

Oefen je als psycholoog enkel therapeutische medische activiteiten uit? Dan blijf je vrijgesteld van btw. 
Oefen je daarnaast ook niet-therapeutische medische activiteiten uit, zoals diensten rond arbeidspsychologie, dan ben je voor die activiteiten wel btw-plichtig.

Twijfel je of je btw-plichtig wordt? Contacteer ons en we klaren de situatie voor je uit.
 

Ga langs bij een sociaal verzekeringsfonds

Zelfstandige psychologen moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds – zoals Xerius – en zorgen op die manier zelf voor hun sociale bescherming. Door elk kwartaal sociale bijdragen te betalen, verzeker jij jezelf van sociale rechten. Anders gezegd: je krijgt een pensioen, een ziekteverzekering, een arbeidsongeschiktheidsuitkering en een moederschapsuitkering.Klop aan bij je ziekenfonds

Heb je nog geen ziekenfonds? Dan bevelen we Helan warm aan als ziekenfonds. Je aansluiting regelt meteen je verplichte ziekteverzekering. Medische kosten worden terugbetaald, bij arbeidsongeschiktheid volgt een uitkering. Wij kunnen jouw lidmaatschap bij Helan in een handomdraai regelen.


Sloot je eerder al aan bij een ziekenfonds? Dan hoef je enkel nog te laten weten dat je statuut gewijzigd is: van student > zelfstandig psycholoog.Zelfstandig psycholoog worden? Dat doe je samen met ons

Xerius zorgt voor:

 • je inschrijving bij de KBO (105,50 euro)
 • je aansluiting als zelfstandige
 • je inschrijving bij het ziekenfonds Helan (optioneel)
Eenmanszaak online inschrijvenHeb je een vraag? Stel ze

De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.


Je ziet, details maken een verschil. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als zelfstandige psycholoog? Vraag raad aan een van onze experten.


Contacteer ons op de wijze die je verkiest:

 • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
 • gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
 • of stuur een mail naar contact@xerius.be


Maak een afspraak

3. Maak een afspraak bij een boekhouder

Als zelfstandige is er geen ontsnappen aan: je hebt meer administratieve, financiële en juridische verplichtingen dan een loontrekkende. Maar waarom zou je daar je tijd in stoppen? Vertrouw al die poespas toe aan een boekhouder.


Hij doet dit saaie werk beter dan jij, en houdt bovendien je hand vast bij het doorhakken van enkele ingewikkelde knopen:

 • kies je voor de eenmanszaak of de vennootschap? Start je meteen op eigen benen of loop je warm in een bestaande praktijk? Combineer je een job in loondienst met zelfstandigenwerk in bijberoep? Het speelt allemaal een rol bij je keuze.
 • hoe optimaliseer je jouw inkomen? Trek je beroepskosten af volgens het wettelijk forfait (met een maximum van 4.060 euro) of kies je voor de werkelijke kosten?
 • welke beroepskosten kan je inbrengen? Denk aan je wagen, je telefoon en je lidmaatschap voor een beroepsorganisatie. Je boekhouder zorgt ervoor dat je het onderste uit de fiscale kan haalt.

4. Hoe zorg je voor geruststellende bescherming?

Deze verzekeringen zijn verplicht

De wet legt jou als psycholoog enkele verplichte verzekeringen op. Die beschermen jou en je cliënten tegen professionele uitschuivers.

 • de verzekering beroepsaansprakelijkheid regelt de kosten voor fouten eigen aan je beroep.
 • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid beschermt tegen schade die een derde – dit wil zeggen: geen cliënt van jou – oploopt als je onbedoeld een fout maakt.


Nog meer bescherming met aanvullende verzekeringen

Je geniet nog meer veiligheid door de verplichte verzekeringen aan te vullen met bijkomende dekkingen. Zo kan je als zelfstandige net zoveel bescherming bereiken als een ambtenaar of loontrekkende. Je kan bijvoorbeeld zorgen voor:

Wat vind je op deze pagina?