Je RIZIV-toelage: benut het geschenk met beide handen

Ben jij RIZIV-geconventioneerd? Dan krijg je daar elk jaar een mooi financieel cadeau voor terug. Je kan immers recht hebben op de RIZIV-toelage, bestemd voor de versterking van je sociale bescherming. Xerius helpt jou bij je aanvraag, en adviseert jou graag bij je keuzes.

“Wie gezond is koestert honderd wensen, wie ziek is één”. Het spreekwoord illustreert hoe belangrijk een goede gezondheid is voor iedereen. Daarom vervul jij als zorgverlener een cruciale rol in onze samenleving. En voor die cruciale rol geeft de overheid jou een ondersteuning in de vorm van een RIZIV-toelage.


Wat is de RIZIV-toelage?

Sluit je aan bij het nationaal akkoord? Dan stem je ermee in om te werken voor de afgesproken tarieven. Met andere woorden: je rekent je patiënten geen supplementen aan die de ziekenfondsen niet terugbetalen. In ruil voor deze aansluiting bij de conventie ontvang je elk jaar een toelage. Die gebruik je voor de financiering van een verzekering naar keuze, via een zogenaamde RIZIV-overeenkomst.


Wie kan de RIZIV-toelage krijgen?

Het gaat om de volgende zorgverleners, in alfabetische volgorde:

Je statuut speelt geen rol: je komt zowel zelfstandig als in loondienst in aanmerking om deze aan te vragen. Alleen verpleegkundigen moeten effectief zelfstandige in hoofdberoep zijn. Verder gelden er voor elk beroep specifieke voorwaarden.


Tip: breng je RIZIV-toelage meteen in orde na je proclamatie. Want je kan al recht hebben op de toelage voor het jaar waarin je afstudeert.

Aan de slag na je pensioen?


Heb je je wettelijk pensioen al opgenomen, maar blijf je toch aan de slag als geconventioneerd zorgverlener? Het RIZIV stort dan de toelage ‘Sociaal Statuut’ rechtstreeks op je rekening. Check zeker de site van het RIZIV even voor het correcte aanvraagformulier.