Welke vergunningen horen bij jouw activiteit?

Bij het starten van je eigen zaak komt best wat papierwerk kijken. Zo moet je bijvoorbeeld over de nodige vergunningen beschikken. Vertrouw de aanvraag daarvan toe aan Xerius. Moet je daar toch zelf voor zorgen? Dan wijzen we jou de kortste weg.

Je vergunning hangt af van je activiteit

Het aanvragen van je vergunning is één van de haltes op weg naar een eigen zaak. Welk exemplaar jij precies nodig hebt, hangt uiteraard af van je plannen. Ga je bijvoorbeeld met voeding aan de slag, dan zal je niet kunnen ontsnappen aan een eetwarenvergunning. Ben je dan weer bezig met gewasbeschermingsmiddelen, dan moet je een fytolicentie op zak hebben. Door een vergunning uit te reiken controleert de overheid of jij die activiteit wel uitvoert zoals het hoort.


In de bijt zit één vreemde eend: de beroepskaart. Deze is niet gebonden aan je activiteit, maar aan je nationaliteit. Je hebt zo’n kaart nodig wanneer je een eigen zaak wil beginnen in ons land, terwijl je geen recht hebt op een onbeperkt verblijf.


Je ondernemingsloket biedt jou een complete service

In het doolhof van registraties, toelatingen, erkenningen, nummers, codes, licenties en machtigingen is Xerius Ondernemingsloket je beslagen gids. Onze experts wijzen jou de weg naar de juiste vergunning – die we vaak gewoon voor jou kunnen aanvragen.

Een complete service, zeiden we toch?

Als je wilt, regelen we - samen met je aanvraag - ook de inschrijving van je onderneming in de KBO en de aanvraag van je btw-nummer.

Wat staat er dan nog op jouw to do-lijstje?

Xerius Ondernemingsloket kan helaas niet alles voor jou regelen. Sommige vergunningen mag je alleen zelf aanvragen. Daarvoor moet je vaak aan meerdere deuren kloppen. Met deze tips sla je geen adres over:

 • Ga langs bij de gemeente waar je je zaak wil vestigen. Vraag er na of jouw activiteit nog specifieke vergunningen vereist.
 • Steek je licht op bij je beroepsvereniging of federatie. Zij weten meer over je beroep dan een lokale overheid of een ondernemingsloket.

Zo verloopt jouw aanvraag via Xerius

 • Contacteer ons bij de opstart van je zaak. Of wanneer je de vergunning nodig hebt, uiteraard.
 • Wij sprokkelen dan alle nodige documenten bij elkaar. We vragen die op bij de bevoegde diensten of – als dat niet mogelijk is – gewoon bij jou.
 • Vervolgens bezorgen we jouw dossier op het juiste adres. Komt daar een beslissing uit de bus? Dan verneem jij dat bij voorrang.
Neem contact op met Xerius

Misschien vraag je je dit ook af?

 • Ik wil een winkeltje openen om mijn zelfgemaakte juwelen te verkopen.

  Jij bent een bofkont, want je hebt geen vergunningen nodig. Ook niet als je plannen wijzigen en je van je winkel een webshop maakt. Wil je de juwelen ook verkopen op de markt? Dan heb je wel een machtiging ambulante handel nodig.

 • Ik open een superette, dagwinkel of nachtwinkel. Wat heb ik nodig?
  • Omdat je voeding verkoopt, zowel vers als voorverpakt: een eetwarenvergunning.
  • Omdat je alcoholische dranken verkoopt: een handelaarsvergunning alcohol.
  • Omdat je tabakswaren verkoopt: een tabaksvergunning.
   1. Al dit papierwerk kan Xerius voor jou regelen. En we zorgen meteen voor je ondernemingsnummer en btw-nummer.

 • Ik denk aan een foodtruck. Voor welke vergunningen moet ik zorgen?

  Ook hier staat een eetwarenvergunning op het menu. Daar komt nog een machtiging ambulante handel bovenop, omdat je foodtruck op openbare plaatsen staat.

 • Welke vergunningen heb ik nodig voor een horecazaak?

  Omdat je voeding serveert, is een eetwarenvergunning verplichte kost. Die kan Xerius voor je aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Serveer je ook sterke dranken? Vraag dan via je gemeente ook een vergunning daarvoor.


  Wist je trouwens dat cafébazen die een drankafnameovereenkomst tekenen, verplicht een horeca-opleiding volgen? Je vindt het aanbod van Horeca Vlaanderen op hun website.

 • En ik? Ik ga een slagerij uitbaten.

  Een vergunning beenhouwer-spekslager is vereist. Ook hier geldt: als je op de markten gaat staan, zorg dan voor een machtiging ambulante handel.

 • Ik start een onderneming in de bouwsector. Moet ik me registreren als aannemer?

  De registratie als aannemer is jaren geleden afgeschaft. Een erkenning als aannemer is wel mogelijk. Daarmee kan je deelnemen aan openbare aanbestedingen.

  Je krijgt deze erkenning pas als je onderneming een aantal projecten goed heeft voltooid. Daarom vormt de vergunning ook een prima kwaliteitslabel voor je onderneming.

  Zet je de eerste stappen als ondernemer? Dan kan je uiteraard nog geen voltooide projecten voorleggen. Daarom bestaat er voor jou als starter een instap-erkenning.

 • Ik ga goederen aankopen in Thailand. Heb ik iets nodig?

  Thailand ligt buiten de Europese Unie. Om te importeren of exporteren buiten de Europese grenzen, heb je een EORI-nummer nodig. Anders geeft de douane je goederen niet vrij.

Wat vind je op deze pagina?