Tabaksregistratie aanvragen: zo pak je het aan

Illegale tabakshandel is heel nadelig voor jou als lokale handelaar. Onze douanediensten onderschepten het afgelopen jaar meer dan 400 miljoen illegale sigaretten. Hoog tijd om deze onwettige handel een halt toe te roepen. Een maatregel om hierbij te helpen is de tabaksregistratie.

Wat is een tabaksregistratie?

Verkoop je tabak via een winkel, dagbladhandel, automaat of enige andere weg? Of fabriceer je tabaksproducten? Importeer of vervoer je ze? Dan heb je een tabaksregistratie nodig, een registratie in het officiële traceersysteem van Incert. Dat systeem werd in het leven geroepen om de illegale handel in tabaksproducten tegen te gaan.


De registratie zorgt voor  een unieke identificatiemarkering. Die markering wordt aangebracht op elk pakje sigaretten en roltabak. Zo wordt het pakje beschouwd als authentiek en legaal. De overheid kan op die manier altijd elk pakje sigaretten of tabak in de logistieke keten verifiëren.

Registreer je je als kleinhandelaar en niet als verkoper van tabaksproducten? Dan kan je geen leveringen van de groothandelaars meer ontvangen.

Wat is het verschil tussen een tabaksregistratie en een tabaksvergunning?

De tabaksregistratie is de toepassing van een Europese richtlijn door de FOD Volksgezondheid. Het doel? De veiligheid en traceerbaarheid van tabaksproducten.


De tabaksvergunning is een verplichting die uitgaat van de dienst Douane en Accijnzen. Deze dienst houdt zo een oogje in het zeil als het gaat over de accijnzen die op tabaksproducten verschuldigd zijn.


Heb je een tabaksvergunning nodig? Dan moet je vast en zeker ook over een tabaksregistratie beschikken.Hoe een tabaksregistratie aanvragen?

Dat varkentje wast Xerius voor jou. Of je nu groothandelaar bent of uitbater van een detailhandel. Wij regelen jouw registratie en registreren je meteen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, mocht dat nog nodig zijn.

 

Is je zaak al opgestart?

Dan vragen wij meteen je registratie aan. Het enige dat je ons moet bezorgen is je e-mailadres.

72,6 euro inclusief btw voor de samenstelling van je dossier en de opvolging van je aanvraag.

Tabaksregistratie aanvragen

Wij volgen je registratie op. Zodra deze in orde is, laten we je dat weten via e-mail. De registratie is eenmalig en er is geen jaarlijkse kost aan verbonden.


Is je zaak nog niet opgestart?

Dan breng je dat eerst in orde. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht. En wat meer is, wij zorgen in één beweging mee voor je tabaksregistratie.

Je eenmanszaak opstarten
Je vennootschap oprichten

 

 

Misschien vraag je je dit nog af?

  • Wat als ik een wijziging of stopzetting wil doorgeven?

    Nadat wij je registratie in orde brengen, heb enkel jij nog toegang tot je online dossier. E-mailadres en wachtwoord ingeven op de webpagina van Incert en je kan zelf een aanpassing ingeven.

Wat vind je op deze pagina?