Starten als student-zelfstandige

Kriebelt je ondernemersbloed als student? Dan is het statuut van student-zelfstandige jou op het lijf geschreven. Door aan te sluiten ben je perfect in orde met je sociale zekerheid. Zo kan je helemaal focussen op wat telt: slagen met onderscheiding in het echte leven!


Starten als student-zelfstandige: voorwaarden

Jij start…

…door een onderneming op te richten. Deze stap kan je niet overslaan om student-zelfstandige te worden. Je onderneming kan een eenmanszaak zijn of een vennootschap, aan jou de keuze. Omdat de meeste studenten kiezen voor de eerste optie, leggen we daarop de focus.


…als student…

Student zijn betekent meer dan cursussen in je hoofd rammen en fuiven meepikken. Volgens de wet komt het hierop neer:

 • je bent minimum 18 en maximum 25 jaar oud.
 • je volgt een volwaardige opleiding bij een erkende onderwijsinstelling. Je scoort dus minstens 27 studiepunten per schooljaar of volgt 17 lesuren per week.

…-zelfstandige

Zoals het woord al zegt, begin je met een zelfstandige activiteit. Je hebt dus geen baas boven jou, die jou een loon uitbetaalt. Is dat wel het geval, dan ben je een jobstudent.


Let op: een student-zelfstandige is niet hetzelfde als een student-ondernemer. Dat laatste is geen officieel statuut, waar sociale bijdragen en belastingen bij komen kijken. Het betekent gewoon dat je onderwijsinstelling erkent dat jij op een eigen onderneming zit te broeden. Vaak krijg je de ruimte om je studieverplichtingen daarop af te stemmen. Zo kan je examens verplaatsen, je lessenrooster aanpassen en meer tijd krijgen voor opdrachten. Sommige universiteiten en hogeschool bieden zelfs coachingsessies, werkplekken en vergaderruimtes aan voor hun student-ondernemers.


Vragen over je situatie als student-zelfstandige? Neem dan contact op met Xerius. Onze experts zijn proffen in het vakgebied van jouw nieuwe statuut. Zij delen graag hun kennis met je.

Contacteer XeriusHoe student-zelfstandige worden? Zo pak je het aan

Blok je liever een cursus van 600 pagina’s dan een hele administratieve mallemolen door te fietsen? Dan is er goed nieuws voor jou: Xerius kan je inschrijving als student-zelfstandige helemaal voor jou regelen.


Wij regelen voor jou:

 • je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen;
 • de activering van je ondernemingsnummer als btw-nummer;
 • je aansluiting als zelfstandige;
 • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van vergunningen die je eventueel nodig hebt.
Eigen zaak starten
Starten in een bestaande zaak

Het enige waar jij voor moet zorgen? Een bankrekeningnummer voor je zaak. Al kan je dat ook meteen online via Xerius aanvragen bij de inschrijving van je zaak. Zo geef je jezelf nog meer tijd om te slagen. Of dat dan slagen is voor je examens of met je zaak, kies je zelf.Welke kosten heb je als student-zelfstandige?

1. Je opstartkosten

De wettelijke inschrijving als student-zelfstandige regelt Xerius in jouw plaats voor € 173,6. Daarmee bespaar je jezelf heel wat heen-en-weer geloop en loketfrustratie.
2. Je sociale bijdragen

Voor jou als beginnende student-zelfstandige is dat een habbekrats: de forfaitaire minimumbijdrage van 95,88 euro. Na verloop van tijd worden je bijdragen preciezer afgesteld op je werkelijke inkomen. Daarbij kan je de volgende vuistregels in je achterhoofd houden:

 • Ligt je jaarinkomen onder 8.204,60 euro? Dan betaal je geen sociale bijdragen.
 • Verdien je tussen 8.204,60 euro en 16.409,20 euro? Dan bedragen je sociale bijdragen 20,5% van je netto belastbaar inkomen. De eerste schijf tot en met 8.204,60 euro blijft vrijgesteld.
 • Stijgt je netto jaarinkomen tot boven € 16.409,20? Dan ben je geen student-zelfstandige meer, maar val je onder het statuut van zelfstandige in hoofdberoep.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel: de zaken lopen prima en je verdient een fraaie 11.204,60 euro. Je sociale bijdragen komen dan op: 11.204,60 –  8.204,60 =  3.000 x 20,5% = 615 euro per jaar of 153,75 euro per kwartaal. Daar komen nog beheerskosten bovenop. Bij Xerius bedragen die 3,05%, waarmee we bij de laagste op de markt behoren.
3. Provinciebelastingen

De provincie waarin je zaak gevestigd is, verblijdt jou elk jaar met een aangifteformulier en een factuur. De rekening stijgt samen met de oppervlakte die je zaak beslaat. Met een beetje geluk valt het bedrag best mee, bijvoorbeeld wanneer je in Vlaams-Brabant actief bent. Daar bedraagt het tarief immers nul euro. Is je zaak gevestigd in Oost-Vlaanderen, dan heb je het hoogste bedrag van € 125 aan je rekker.
4. Ontsnap je aan de fiscus?

Dat hangt ervan af. Om fiscaal ten laste van je ouders te blijven, mag je niet teveel verdienen. Een cijfer plakken op “teveel” is moeilijk. Je dient rekening te houden met het aanslagjaar en het feit of je ouders samen of alleen belast worden. Overschrijd je de lijn die de FOD Financiën in het zand trekt? Dan betaal je – zoals elke werkende burger – belastingen.


Op deze toestand geldt een belangrijke uitzondering. Ben je jobstudent in de eenmanszaak van je ouders? Dan wordt je loon afgetrokken als bedrijfslast, en kan je fiscaal niet ten laste blijven van je ouders. Dat lukt dan weer wel als jobstudent in de vennootschap van je ouders. Ben je nog mee?
5. Je verzekeringen

Het kan best gebeuren dat je als student-zelfstandige extra bescherming nodig hebt. Dat is niet het geval wanneer je start met enkel je laptop, en opereert vanuit je favoriete koffiebar. Heb je echter een eigen bedrijfspand? Dan ben je verplicht een brandverzekering af te sluiten. Staan er dure machines in je zaak? Ook voor die speelgoedjes speel je beter op zeker. Meer weten? Een boekhouder of verzekeringsmakelaar weet er alles van.
6. Je boekhouder sluit het lijstje af

Met die boekhouder zijn we aanbeland bij de sluitsteen van je onkosten. In principe hoef je als startende student-zelfstandige geen dubbele boekhouding te voeren. Met andere woorden: een aankoop- en verkoopdagboek volstaat. Mogelijk ben je ook vrijgesteld van btw-aangiftes, wat je administratie gevoelig verlicht. Ben je geen rekenkampioen, en werk je toch liever met een boekhouder voor het cijferwerk en advies? Dat is zeker een prima idee. Ontdek hoe je de juiste boekhouder vindt.

 

 

Starten als student-zelfstandige: meest gestelde vragen

 • Hebben je ouders nog recht op kinderbijslag als je student-zelfstandige bent?

  Ja. Je blijft immers ten laste van je ouders. Dit betekent dus dat

  • je nog recht hebt op het Groeipakket of kinderbijslag;
  • je ziekteverzekering via je ouders geregeld wordt;
  • je periode als student-zelfstandige niet meetelt voor je pensioen.

  Let wel: loopt je zaak als een trein, en schakel je over naar zelfstandige in hoofdberoep? Dan verliezen je ouders wel het Groeipakket – je weet wel, de vroegere kinderbijslag. Jij bouwt dan immers zelf je sociale bescherming op. Dat is uiteraard ook het geval wanneer je afgestudeerd bent en in loondienst of als ambtenaar gaat werken.

 • Moet je meteen stoppen als student-zelfstandige als je afstudeert?

  Nee, niet meteen. Zolang je nog voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren studeert, kan je nog even student-zelfstandige blijven. Om precies te zijn: tot en met het derde kwartaal van het jaar waarin je afstudeert en/of 25 jaar wordt.


  Vanaf het vierde kwartaal van dat jaar word je dan zelfstandige…


  Enige “maar” in dit verhaal: je mag op dat moment niet ouder zijn dan 25 jaar.


  Hang je de studentenpet voortijdig aan de wilgen of leg je het hele studieparcours sneller af? Dan ben je niet langer ingeschreven als student, en word je zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep.

 • Je bent student en wilt als zelfstandig helper iemand bijstaan in zijn zaak. Moet je aansluiten als zelfstandige?

  Neen, dat hoeft niet. Sterker nog: dat kan zelfs niet. Omdat je nog student bent en geen eigen eenmanszaak opstart, bestaat er een wettelijk vermoeden dat je de activiteit slechts sporadisch uitoefent.

Deze pagina voor je samengevat

 • Je ideale statuut om van het echte leven te proeven terwijl je nog studeert.
 • Je ouders behouden je groeipakket.
 • De administratie die komt kijken bij je opstart is beperkt, de kosten evenzeer.
 • Als student-zelfstandige krijgt je CV een gouden randje.