Bijverdienen als student? Start als student-zelfstandige

Kriebelt je ondernemersbloed als student? Dan is het statuut van student-zelfstandige jou op het lijf geschreven. Door aan te sluiten ben je perfect in orde met je sociale zekerheid. Zo kan je helemaal focussen op wat telt: slagen met onderscheiding in het echte leven!

Nuttig om in je oren te knopen

 • Je ideale statuut om van het echte leven te proeven terwijl je nog studeert.
 • Je ouders behouden je groeipakket.
 • De administratie die komt kijken bij je opstart is beperkt, de kosten evenzeer.
 • Als student-zelfstandige krijgt je CV een gouden randje.Starten als student-zelfstandige: wat betekent dat?

Jij start…

…door de koe bij de horens te pakken. Dat wil zeggen: door een onderneming op te richten. Deze stap kan je niet overslaan om student-zelfstandige te worden. Je onderneming kan een eenmanszaak zijn of een vennootschap, aan jou de keuze. Omdat de meeste studenten kiezen voor de eerste optie, leggen we daarop de focus.


…als student…

Student zijn betekent meer dan cursussen in je hoofd rammen en fuiven meepikken. Volgens de wet komt het hierop neer:

 • je telt minimum 18 lentes en maximum 25 winters.
 • je volgt een volwaardige opleiding bij een erkende onderwijsinstelling. Je scoort dus minstens 27 studiepunten per schooljaar of volgt 17 lesuren per week.

…-zelfstandige

Zoals het woord al zegt, begin je met een zelfstandige activiteit. Je hebt dus geen baas boven jou, die jou een loon uitbetaalt. Is dat wel het geval, dan ben je een jobstudent.


Een student-zelfstandige is niet hetzelfde als een student-ondernemer. Dat laatste is geen officieel statuut, waar sociale bijdragen en belastingen bij komen kijken. Het betekent gewoon dat je onderwijsinstelling erkent dat jij op een eigen onderneming zit te broeden. Vaak krijg je de ruimte om je studieverplichtingen daarop af te stemmen. Zo kan je examens verplaatsen, je lessenrooster aanpassen en meer tijd krijgen voor opdrachten. Sommige universiteiten en hogeschool bieden zelfs coachingsessies, werkplekken en vergaderruimtes aan voor hun student-ondernemers.


Vragen over je situatie als student-zelfstandige?

Contacteer XeriusMisverstanden over student-zelfstandigen

“Mijn ouders hebben geen recht meer op kindergeld als ik student-zelfstandige ben”

Toch wel. Je blijft immers ten laste van je ouders. Dit betekent dus dat

 • je nog recht hebt op kinderbijslag;
 • je ziekteverzekering via je ouders geregeld wordt;
 • je periode als student-zelfstandige niet meetelt voor je pensioen.

Let wel: loopt je zaak als een trein, en schakel je over naar zelfstandige in hoofdberoep? Dan verliezen je ouders wel het groeipakket – je weet wel, de vroegere kinderbijslag. Jij bouwt dan immers zelf je sociale bescherming op. Dat is uiteraard ook het geval wanneer je afgestudeerd bent en in loondienst of als ambtenaar gaat werken.


“Wanneer ik afstudeer moet ik meteen stoppen als student-zelfstandige”

“Ik kan uw antwoord niet helemaal goed rekenen” – zou de prof hierop zeggen. Je kan immers nog even student-zelfstandige blijven. Om precies te zijn: tot en met het derde kwartaal van het jaar waarin je afstudeert. Vanaf het vierde kwartaal van dat jaar word je dan zelfstandige…

 • ...in hoofdberoep, als je je voltijds smijt voor je zaak;
 • ...in bijberoep, als je minstens halftijds werkt als loontrekkende of ambtenaar.

Enige “maar” in dit verhaal: je mag op dat moment niet ouder zijn dan 25 jaar.


Zet je vroegtijdig een punt achter je studies of studeer je vroegtijdig af? Dan schakel je onmiddellijk over naar bijberoep of hoofdberoep.


“Ik ben student en wil als zelfstandig helper iemand bijstaan in zijn zaak. Moet ik aansluiten als zelfstandige?”

Neen, dat hoeft niet. Sterker nog: dat kan zelfs niet. Omdat je nog student bent en geen eigen eenmanszaak opstart, bestaat er een wettelijk vermoeden dat je de activiteit slechts sporadisch uitoefent.


Die regeling heeft echter ook een schaduwzijde. Je kan als student geen bedrijfsbeheer of beroepskennis aantonen als zelfstandig helper in de eenmanszaak van een familielid. Daarvoor moet je immers aansluiten als zelfstandige, en dat is niet mogelijk in de categorie student-zelfstandige.

Welke formaliteiten krijg je voor de kiezen als student-zelfstandige?

Blok je liever een cursus van 600 pagina’s dan een hele administratieve mallemolen door te fietsen? Dan is er goed nieuws voor jou: Xerius kan je inschrijving als student-zelfstandige helemaal voor jou regelen.
Het enige wat jij hoeft te doen, is

 • een bankrekening openen op naam van je zaak, zodat je privé en professioneel strikt financieel kan scheiden;
 • het formulier dat je van ons krijgt ingevuld terugsturen, samen met het bewijs dat jij 27 studiepunten waard bent.


Vervolgens gaan onze experts voor jou aan de slag

Zij regelen de volgende poespas:

 • je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen;
 • de activering van je ondernemingsnummer als btw-nummer;
 • je aansluiting als zelfstandige;
 • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van vergunningen die je eventueel nodig hebt.

Klinkt jou als muziek in de oren? Vooruit met de geit! Klik gewoon op de knop hieronder.

Starten als student-zelfstandige
Welke kosten heb je als student-zelfstandige?

1. Je opstartkosten

De hele administratieve rompslomp regelt Xerius in jouw plaats voor € 157,05 . Daarmee bespaar je jezelf heel wat heen-en-weer geloop en loketfrustratie.
2. Je sociale bijdragen

Voor jou als beginnende student-zelfstandige is dat een habbekrats: de forfaitaire minimumbijdrage van € 82,05. Na verloop van tijd worden je bijdragen preciezer afgesteld op je werkelijke inkomen. Daarbij kan je de volgende vuistregels in je achterhoofd houden:

 • Ligt je jaarinkomen onder € 7.021,29? Dan betaal je geen sociale bijdragen.
 • Verdien je tussen € 7.021,29 en € 14.042,57? Dan bedragen je sociale bijdragen 20,5% van je netto belastbaar inkomen. De eerste schijf tot en met 7.021,29 euro blijft vrijgesteld.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel: de zaken lopen prima en je verdient een fraaie € 10.021,29. Je sociale bijdragen komen dan op: € 10.021,29 – € 7.021,29 = € 3.000 x 20,5% = € 615 per jaar of € 153,75 per kwartaal. Daar komen nog beheerskosten bovenop. Bij Xerius bedragen die 3,05%, waarmee we bij de laagste op de markt behoren.


Weet je graag tot op de komma hoe je bijdragen als starter worden berekend? Klik dan hier, bij voorkeur met je rekenmachine in de hand.


Stijgt je netto jaarinkomen tot boven € 14.042,57? Dan ben je geen student-zelfstandige meer, maar val je onder het statuut van zelfstandige in hoofdberoep.
3. Provinciebelastingen

De provincie waarin je zaak gevestigd is, verblijdt jou elk jaar met een aangifteformulier en een factuur. De rekening stijgt samen met de oppervlakte die je zaak beslaat. Met een beetje geluk valt het bedrag best mee, bijvoorbeeld wanneer je in Vlaams-Brabant actief bent. Daar bedraagt het tarief immers nul euro. Is je zaak gevestigd in Oost-Vlaanderen, dan heb je het hoogste bedrag van € 125 aan je rekker.
4. Ontsnap je aan de fiscus?

Dat hangt ervan af. Om fiscaal ten laste van je ouders te blijven, mag je niet teveel verdienen. Een cijfer plakken op “teveel” is moeilijk. Je dient rekening te houden met het aanslagjaar en het feit of je ouders samen of alleen belast worden. Overschrijd je de lijn die de FOD Financiën in het zand trekt? Dan betaal je – zoals elke werkende burger – belastingen.


Op deze toestand geldt een belangrijke uitzondering. Ben je jobstudent in de eenmanszaak van je ouders? Dan wordt je loon afgetrokken als bedrijfslast, en kan je fiscaal niet ten laste blijven van je ouders. Dat lukt dan weer wel als jobstudent in de vennootschap van je ouders. Ben je nog mee?
5. Better safe than sorry: je verzekeringen

Het kan best gebeuren dat je als student-zelfstandige extra bescherming nodig hebt. Dat is niet het geval wanneer je start met enkel je laptop, en opereert vanuit je favoriete koffiebar. Heb je echter een eigen bedrijfspand? Dan ben je verplicht een brandverzekering af te sluiten. Staan er dure machines in je zaak? Ook voor die speelgoedjes speel je beter op zeker. Meer weten? Een boekhouder of verzekeringsmakelaar weet er alles van.
6. Je boekhouder sluit het lijstje af

Met die boekhouder zijn we aanbeland bij de sluitsteen van je onkosten. In principe hoef je als startende student-zelfstandige geen dubbele boekhouding te voeren. Met andere woorden: een aankoop- en verkoopdagboek volstaat. Mogelijk ben je ook vrijgesteld van btw-aangiftes, wat je administratie gevoelig verlicht. Ben je geen rekenkampioen, en werk je toch liever met een boekhouder voor het cijferwerk en advies? Dat is zeker een prima idee. Hier ontdek je hoe je een boekhouder kan kiezen.
De voordelen die je plukt als student-zelfstandige

Je proeft de zoete smaak van de vrijheid

In je zaak sta jij aan het roer. Jij beslist wanneer je werkt en met wie. Geen gezeur van een baas boven jou: dat gevoel is onbetaalbaar.


Je steekt zonder risico je teen in het water als ondernemer

Ben jij uit hetzelfde hout gesneden als Hans Bourlon, Jef Colruyt, Elon Musk of Jeff Bezos? Dat kom je als student-zelfstandige te weten zonder financieel je nek uit te steken. Blijkt ondernemen toch niet je dada? Geen probleem: je doekt de zaak weer op en slaat een andere weg in.


Je leeftijd als ondernemer maakt indruk, zowel nu als later

Ondernemen als student-zelfstandige heeft heel wat voordelen. Door je leeftijd en – dankzij! – je gebrek aan ervaring denk jij vaak creatiever dan een klassieke ondernemer. Daardoor zie jij misschien opportuniteiten op onverwachte plaatsen. Daarnaast toon je ook dat je een durfal bent die van aanpakken weet, en dat je al op jonge leeftijd uitpakt met een fikse dosis doorzettingsvermogen.


Je krijgt steun van je hogeschool of universiteit

Hogescholen en universiteiten houden van studenten zoals jij. Daarom creëren zij speciale centra om jou te begeleiden. De Arteveldehogeschool bijvoorbeeld was daarin een pionier. In de Idea Factory kunnen een honderdtal studenten elk jaar hun ondernemers-ei kwijt. Jouw onderwijsinstelling neemt vast ook wel initiatieven om jou te ondersteunen. Steek er dus zeker je licht eens op.