Boekhouding eenmanszaak: hulp inschakelen of zelf doen?

Proficiat! Je eigen zaak is een feit. Voelt goed, toch? Je zet je eerste stappen in de ondernemerswereld met een eenmanszaak. Een ondernemingsvorm waarbij een beperkte, ‘vereenvoudigde’ boekhouding volstaat. Vereenvoudigd is niet hetzelfde als eenvoudig, maar met de juiste hulp komt het zeker in orde.

1. Doe zelf je boekhouding met Dexxter

Loopt jouw zoektocht naar een boekhouder op niks uit?  Geen probleem. Dexxter helpt je je boekhouding in orde brengen. 

Dexxter is een eenvoudige, begrijpbare en betaalbare online tool die je stap voor stap helpt de boekhouding van je eenmanszaak op orde te houden. Extra voordeel: als je toch met een boekhouder gaat samenwerken kan je hem toegang geven tot je “werk” in Dexxter.

 

Benieuwd? Je mag Dexxter een maand gratis uitproberen. Korte praktische video’s tonen je hoe je ermee aan de slag gaat. 

 

Bovendien krijg je dankzij Xerius nu een extra voordeel. Sluit je na je proefperiode een jaarabonnement af? Dan krijg je twee maanden gratis. Je gebruikt Dexxter dan een heel jaar in ruil voor 150 euro in plaats van 180 euro. Zo doe je 30 euro profijt.

 

Hoe kan je van dit voorstel profiteren? Simpel. Volgende stappen volstaan: 

  1. Ontdek via de knop hieronder hoe Dexxter jouw leven als ondernemer vergemakkelijkt. 
  2. Registreer je, 
  3. en geef de code XER2MGRATIS in.
Toon wat Dexxter voor mij doet

 

 

Bekijk wat Dexxter voor je kan betekenen

In onderstaande video vertelt Stan, mede-oprichter van Dexxter, over het waarom van deze tool. Kattentrimster Viki en yoga-instructeur Alexandra delen met jou hoe Dexxter hun ondernemersleven makkelijker maakt.

 

 

2. Reken op een boekhouder

Ervaring leert ons dat hulp geen overbodige luxe is. De ‘enkelvoudige boekhouding’ voor een eenmanszaak is een bedrieglijke term. Voor leken zijn de verplichtingen allesbehalve makkelijk. Sla je zelf aan het boekhouden, dan loop je het risico dat je belastingvoordelen misloopt.

 

Waarom een boekhouder sowieso interessant is

Helemaal alleen het fiscale labyrint in trekken, kan risicovol zijn. De tijd die je erin steekt, besteed je veel beter aan de uitbouw van je bedrijf. Bovendien is een goede boekhouder veel meer dan een doorgeefluik voor je paperassen:

  • Je krijgt advies. En niet alleen over je kosten of belastingen, maar bijvoorbeeld ook over hoe je een financieel plan opstelt, wanneer je het best overschakelt naar een andere ondernemingsvorm, waar je privé-investeerders vindt, enzovoort.
  • Je krijgt een dienst op maat. Wil je bijvoorbeeld een stuk zelf doen, dan raadt je boekhouder je het boekhoudpakket aan dat geknipt is voor je bedrijfsnoden, de grootte van je bedrijf én je toekomstige groei. Ander voorbeeld: je kan gerust slechts één keer per jaar afspreken, en zelf elk kwartaal je btw aangeven.
  • Je bent mee met de laatste wetgeving. Zodra er nieuwe regels zijn die je zaak centen kunnen opleveren, kan je boekhouder hier snel op inspelen. Denk maar aan nieuwe regelingen rond aftrekbare kosten, de taxshift of fiscale gunstregelingen zoals de tax shelter.

Een boekhouder vinden

Hoe begin je aan je zoektocht naar een boekhouder? Pols zeker verschillende partijen, een kennismakingsgesprek is meestal gratis. Deze pagina toont waar je op moet letten als je een boekhouder kiest.

 3. Geen boekhouder? Geen online tool?

Dan kan je terugvallen op een verkoopdagboek en werken met Excel. Gratis en betrouwbaar, maar complex. Niet alleen heb je kennis nodig van de typische Excelformules, je moet ook zelf de hele boekhoudkundige structuur in de juiste rijen, kolommen en tabbladen gieten.

Wat vind je op deze pagina?