Mentaal welzijn bij zelfstandigen

“Hoe gaat het met je?” Een vraag die vaak dient als ijsbreker voor een gesprek. Maar eentje die je meer dan eens beantwoordt met een automatische “ça va”. Als je weet dat 2 op 3 ondernemers wakker ligt over de toekomst van de zaak, dan weet je ook dat het niet altijd ça va is. En dat hoeft ook niet. Tenminste, als je weet voor welke valkuilen je moet oppassen.

Wat is mentaal welzijn?

Mentaal welzijn, mentale gezondheid, mentaal welbevinden. De verschillende termen worden door elkaar gebruikt, maar eigenlijk komt het altijd neer op die ene vraag: hoe goed voel jij je in je vel?

Daarbij kunnen verschillende aspecten aan bod komen. Hoe energiek ben je? Hoe voel je je emotioneel? Maar ook, hoe ga je om met stress en tegenslagen?

Mentale veerkracht is in dat geval het antwoord om problemen te voorkomen.


Mentaal welzijn bij ondernemers

Doe ik het wel goed? Zal er voldoende werk zijn? Hoe kan ik mijn zaak combineren met het opvoeden van mijn kinderen? Enzovoort. Je ziet, al deze vragen kunnen aanleiding geven tot bezorgdheden en stress. Het is dus perfect normaal dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet.

Ondernemen vraagt veel van jou als persoon. Energie en tijd, maar ook doorzettingsvermogen en veerkracht.


Hoe voed je je mentale veerkracht?

Om je goed te voelen in je hoofd, moet je jezelf verzorgen. Fysiek: voldoende bewegen, gezond eten, … Maar ook mentaal.

Hier zijn zes tips om je mentale veerkracht te vergroten.

  • Zie jezelf graag: geniet van wat je wél kan, van waar je wél goed in bent en aanvaard je beperkingen.
  • Verandering van spijs doet eten: Probeer daarom af en toe iets nieuws. Grenzen verleggen of iets nieuws ervaren, doet je goed. Omgaan met kleine veranderingen maakt je weerbaarder tegen schokken van grote veranderingen in het leven.
  • Blijf niet hangen in het verleden. Slaag je er niet in om zelf uit je verleden te ontsnappen, overweeg dan de professionele hulp van een therapeut.
  • Breng voldoende tijd door met mensen die belangrijk voor je zijn. Werkt super voor je gemoedstoestand.
  • Durf nee zeggen. Maak zoveel mogelijk bewuste keuzes. Ook als je je leven in dienst stelt van anderen, heb je grenzen.
  • Neem tijd voor jezelf. Door alleen te zijn met je gedachten kan je je batterijen opladen. Een wandeling tijdens je lunchpauze kan al wonderen doen.

Top initiatief: Accountants in Nood

Een multidisciplinair platform voor accountants die te kampen krijgen met alle mogelijke werkgerelateerde - , psychosociale - en/of fysieke problemen, dat is Accountants in Nood.

 

Tal van accountantskantoren onder zware psychologische druk. Deze VZW wil accountants die het moeilijk hebben met een totaalaanpak (psychologie, sport en accountancy) begeleiden naar meer rust voor een verbeterde levenskwaliteit.

 

Ontdek er alles over op www.accountantsinnood.be.