Een pop-up-shop openen: nieuwe wetgeving en essentiële tips

Drempels overwinnen en risico’s nemen: het hoort erbij als ondernemer. Niet geschoten is altijd mis. Maar meteen een loodzwaar huurcontract aangaan voor je bedrijfspand? Een financiële strop met onzekere afloop, vooral als je aanbod nog niet 100% op punt staat. Geen wonder dat het pop-up-concept furore maakt. Zeker nu enkele gunstige nieuwe regels de toegang verder vergemakkelijken. Dit artikel toont je de wet in een notendop en geeft je meteen enkele pop-up-tips mee.

Aan een klassieke handelshuurovereenkomst ben je normaal gezien een aantal jaren verbonden. Logisch, want zo krijgt de eigenaar zekerheid over een constante stroom aan inkomsten. Alleen is dat allesbehalve de ideale manier om een concept uit te testen in een soort proeftuinsetting. Of om een tijdelijk aanbod te lanceren. Enter: de pop-up-store.Nieuwe pop-up-wet: flexibele voorwaarden

Sommige steden pakken tegenwoordig uit met projecten die leegstaande panden koppelen aan ambitieuze starters, zonder al te rigide huurcontracten. ‘Kortrijk Zaait’ is daar slechts één voorbeeld van. Te onthouden: check zeker eens bij jouw stad of gemeente of er gunstige regelingen zijn voor tijdelijke handelsruimtes.


De Vlaamse overheid doet daar een schepje bovenop. Een nieuw decreet bevat enkele onmiskenbare voordelen voor jou als huurder:

  1. Je kan een contract sluiten van maximaal 1 jaar. Een overeenkomst van een paar maanden kan je, in samenspraak met de eigenaar, verlengen tot maximaal 1 jaar.
  2. Je kan de huur vroegtijdig (aangetekend) opzeggen, minstens 1 maand op voorhand. De verhuurder kan het contract niet zomaar beëindigen.
  3. Je kan verbouwingen laten uitvoeren. Daarvoor verwittig je de verhuurder schriftelijk. De werken moeten wel overeenkomen met de afspraken in het contract. Na afloop van de huurperiode kan de eigenaar je wel vragen om het pand opnieuw te herstellen in oorspronkelijke staat.
  4. Is je tijdelijke shop een schot in de roos? Dan kan je je korte huurcontract omvormen tot een klassieke handelshuurovereenkomst, en neem je de stap naar een permanente winkel.


Als handelaar in een pop-up-store heb je een btw-nummer en opereer je als eenmanszaak of vennootschap. Al die zaken regel je tijdens je online inschrijving als zelfstandige.Bescheiden starten … of online aanvullen?

Een pop-up-shop is maar één manier om lean te starten. Die methodologie – een heuse aanrader voor alle ondernemers – bevat een brede waaier aan technieken om een ruwe versie van je idee in de markt te zetten, zonder al te veel (dure) franjes.

 

Voorbeeld: eerst online, dan on-site

Verkoop je al via een webshop, dan kan een pop-up-store een handig fysiek verlengstuk zijn. Een mooi voorbeeld is de schoenencollectie Elegnano van Katrien Herdewijn. Haar waterafstotende en zelfreinigende damesschoenen zijn online te koop, maar wisten ook al heel wat harten en voeten te veroveren in pop-up-stores in Antwerpen en Gent.


Een webshop starten: zo begin je eraan.Waar popt de shop?

Rest je nog de zoektocht naar een ideale locatie. Probeer zeker eens Spacified, een platform dat verhuurders en pop-up-aspiranten bij elkaar brengen. Ga, zoals gezegd, ook eens langs bij de dienst economie of het ondernemingssteunpunt van je gemeente. Daar vind je vaak een overzicht van beschikbare handelsruimtes.Vergeet de formaliteiten niet!

Een pop-up-huurovereenkomst is nog maar het begin. Ook deze formaliteiten moeten in orde zijn: