Neem een voortreffelijke start als zelfstandig architect

De kogel is door de kerk: jij hebt je oververdiende diploma architectuur op zak. Met je stage als zelfstandig architect leg je de eerste steen van je loopbaan. Xerius begeleidt jou stap voor stap door het hele proces, en neemt daarbij heel wat papierwerk van je schouders. Zo kan jij echt focussen op je passie: bouwen aan je carrière als architect.

1. Teken je stage uit

Wie in België een carrière als architect wil opbouwen, moet zich inschrijven bij de Orde van Architecten. Hetzelfde liedje klinkt om aan je stage te beginnen: je naam moet eerst op de lijst van stagiairs prijken. Voor je aanvraag breng je een hele papierwinkel mee:

 • je aanvraagformulier;
 • je stagecontract en stagereglement;
 • de aanbeveling die je kreeg voor de stage, ondertekend door jezelf en de stagemeester;
 • de ethische verbintenis;
 • je stageplan, opgesteld door de stagemeester;
 • een getuigschrift van nationaliteit, bewijs van goed zedelijk gedrag;
 • het afschrift van je diploma of – als je diploma nog even op zich laat wachten – een attest van je universiteit;
 • een recente pasfoto.

Jouw aanvraag tot inschrijving komt voor de Provinciale Raad, die jou inschrijft op de lijst van stagiairs. Op die datum kan je stage beginnen.

Wie een stagemeester zoekt die vindt

Nog geen stagemeester gevonden? Snuffel dan eens rond op www.archijobs.be, de website waar de Orde van Architecten alle openstaande vacatures bijhoudt. Niets te vinden, zeg je? Klop dan direct aan bij de Orde, en zij helpen jou met zoeken.2. Zo word je zelfstandig stagiair-architect

Begin je aan je stage, dan krijg je het statuut van zelfstandig architect. Met andere woorden: je bent niet in loondienst, maar wel aan de slag als zelfstandige. Daarom moet je het volgende to do-lijstje afwerken.

Laat Xerius de opstart voor je regelen

Open een Belgische bankrekening op naam van je zaak

Zo kan je jouw zaak registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). En je houdt je privé- en beroepstransacties netjes gescheiden.
Zorg voor je registratie in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen)

Nadat je jouw onderneming liet inschrijven in de KBO, krijg je een ondernemingsnummer. Als je wil, brengt Xerius deze registratie voor jou in orde.


De KBO bevat alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Instanties zoals de RSZ of de btw vinden hier alle nodige gegevens over Belgische bedrijven.
Laat je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer

Xerius klaart deze klus voor jou als je bij ons aangesloten bent. Door deze activatie kan jij btw aanrekenen aan je klanten. Dat geld dien je vervolgens door te storten naar de overheid.
Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Jij bent zelfstandig architect. Dit betekent dat je zelf voor je sociale bescherming moet zorgen, door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. In ruil voor de sociale bijdragen die je elk kwartaal betaalt, geniet je dan van sociale rechten. Je krijgt een pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering.
Je ideale startdatum

Door een dag vroeger of later te beginnen als zelfstandige, kan je een kwartaal minder sociale bijdragen betalen en toch alle pensioenrechten van dat jaar genieten. Je startdatum als zelfstandige speelt dus een belangrijke rol voor je pensioen. Je ideale startdatum kom je bij Xerius te weten.

Word lid van OZ

Xerius werkt nauw samen met dit ziekenfonds. Door je aansluiting ben je in orde met de ziekteverzekering. Zo krijg je medische kosten terugbetaald, en ontvang je een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Xerius regelt snel en makkelijk jouw aansluiting bij OZ.


Heb je al een ziekenfonds? Geef dan je nieuwe statuut door: van student > stagiair-architect.
Laat Xerius deze 5 stappen voor jou klaren!

Xerius regelt voor jou

 1. je inschrijving bij de KBO (90,50 euro)
 2. je aansluiting als zelfstandige bij Xerius sociaal verzekeringsfonds
 3. de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer - gratis, een besparing van 66,55 euro.
 4. je inschrijving bij het ziekenfonds OZ
 5. ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals – indien nodig – de aanvraag van vergunningen

Zo moet jij alleen nog zorgen voor het openen van je bankrekening.

5 stappen in 1 x regelen

3. Zorg voor voldoende bescherming

Denk aan je verplichte verzekeringen

Om jezelf – en je cliënten – te beschermen tegen beroepsfouten, verplicht de wet jou om enkele verzekeringen af te sluiten.

 • de verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt de kosten voor fouten eigen aan je beroep.
 • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid biedt bescherming bij schade die een derde – iemand anders dan je cliënt – oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

Deze aanvullende verzekeringen zijn altijd welkom

Je verplichte verzekeringen kan je aanvullen met bijkomende dekkingen. Dat is een slim idee, want je bent als zelfstandige niet zo goed beschermd als een ambtenaar of loontrekkende. Zo kan je zelf nog zorgen voor:


Heb je nog een vraag over je situatie als startende zelfstandige architect?

De experts van Xerius staan graag tot je dienst. Contacteer hen op de wijze die je verkiest:

 • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
 • Gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
 • of stuur een mail naar contact@xerius.be

Persoonlijke gegevens