Architect worden? Zo neem je een voortreffelijke start

De kogel is door de kerk: jij hebt je oververdiende diploma architectuur op zak. Met je stage als zelfstandig architect leg je de eerste steen van je loopbaan. Xerius begeleidt jou stap voor stap door het hele proces. Zo kan jij echt focussen op je passie: bouwen aan je carrière als architect.

1. Teken je stage uit

Wie in België een carrière als architect wil opbouwen, moet zich inschrijven bij de Orde van Architecten. Hetzelfde liedje klinkt om aan je stage te beginnen: je naam moet eerst op de lijst van stagiairs prijken. Voor je aanvraag breng je een hele papierwinkel mee:

  • je aanvraagformulier;
  • je stagecontract en stagereglement;
  • de aanbeveling die je kreeg voor de stage, ondertekend door jezelf en de stagemeester;
  • de ethische verbintenis;
  • je stageplan, opgesteld door de stagemeester;
  • een getuigschrift van nationaliteit, bewijs van goed zedelijk gedrag;
  • het afschrift van je diploma of – als je diploma nog even op zich laat wachten – een attest van je universiteit;
  • een recente pasfoto.

Jouw aanvraag tot inschrijving komt voor de Provinciale Raad, die jou inschrijft op de lijst van stagiairs. Op die datum kan je stage beginnen.

Wie een stagemeester zoekt die vindt

Nog geen stagemeester gevonden? Snuffel dan eens rond op www.architectenjobs.be, de website waar de Orde van Architecten alle openstaande vacatures bijhoudt. Niets te vinden, zeg je? Klop dan direct aan bij de Orde, en zij helpen jou met zoeken.

Een inkijk in het leven van de stagiair-architect

We kunnen jou de stappen die je moet nemen om architect te worden uitschrijven, maar als puntje bij paaltje komt, zijn wij geen architecten. Bruno – de pro – en Maximiliaan – de rookie - zijn dat wel of willen het worden. Zij nemen je mee achter de deuren van het architectenbureau.

2. Zo word je zelfstandig stagiair-architect

Begin je aan je stage, dan krijg je het statuut van zelfstandig architect. Met andere woorden: je bent niet in loondienst, maar wel aan de slag als zelfstandige. Daarom moet je het volgende to do-lijstje afwerken.


Maak een keuze: eenmanszaak of vennootschap

De meeste architecten die starten als zelfstandige kiezen voor een eenmanszaak. Waarom? Minder papierwerk en weinig kosten. Start jij meteen een vennootschap? Ga dan altijd langs bij een boekhouder. Hij of zij begeleidt je van A tot Z.

 

Op deze pagina gaan we uit van het scenario waarbij jij voor een eenmanszaak kiest.


Open een Belgische zakelijke bankrekening

Zo kan je jouw zaak registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). En je houdt je privé- en beroepstransacties netjes gescheiden.

 

Wist je trouwens dat je voor je bankrekeningnummer je tekentafel niet hoeft te verlaten? Wanneer je online opstart via Xerius, kan je meteen een bankrekeningnummer openen bij een van onze partners.


Vraag een ondernemingsnummer aan

Als stagiair-architect moet je jouw onderneming laten inschrijven in de KBO, een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Zo krijg je je ondernemingsnummer. Xerius kan deze registratie voor jou in orde brengen.

 

Je inschrijven in de KBO doe je op de manier die jou best past. Ben je zeker van je zaak? Dan is een online inschrijving voor jou de snelste weg. Zit je nog met vragen? Stel ze aan een expert van Xerius. Zo werken we de laatste drempels weg voor jouw start als advocaat-stagiair.


Activeer je btw-nummer

Door deze activatie kan jij btw aanrekenen aan je klanten. Een verplichting voor architecten. Dat btw die je int, stort je vervolgens door naar de overheid.

 

Je btw-nummer activeren is een klus die je door ons kan laten klaren.


Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Jij bent zelfstandig architect. Dit betekent dat je zelf voor je sociale bescherming moet zorgen, door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. In ruil voor de sociale bijdragen die je elk kwartaal betaalt, geniet je dan van sociale rechten. Denk daarbij aan pensioenopbouw, ziekteverzekering en arbeidsongeschiktheidsuitkering.


Contacteer je ziekenfonds

Heb je nog geen ziekenfonds? Dan maak je met Helan een goede keuze. Xerius werkt nauw samen met dit ziekenfonds. Door je aansluiting ben je in orde met de ziekteverzekering. Zo krijg je medische kosten terugbetaald, en ontvang je een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Als je wil, regelen we snel en makkelijk jouw aansluiting bij Helan.

 

Heb je al een ziekenfonds? Geef dan je nieuwe statuut door: van student > stagiair-architect.


Zelfstandig architect worden? Dat doen je samen met ons

Xerius regelt voor jou:

  1. je inschrijving bij de KBO (105,50 euro)
  2. je aansluiting als zelfstandige bij Xerius sociaal verzekeringsfonds
  3. de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer (72,6 euro)
  4. je inschrijving bij het ziekenfonds Helan (optioneel)
Eenmanszaak online inschrijven

Vragen? Leg ze ons voor!

Wis je bijvoorbeeld dat de dag waarop je begint als zelfstandige een belangrijke rol kan spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.

 

Zo zie je maar, ieder detail telt. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als zelfstandige? Vraag raad aan een van onze experten.

 

Contacteer ons op de wijze die je verkiest:

  • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
  • gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
  • of stuur een mail naar contact@xerius.be

Maak een afspraak

3. Ga langs bij een boekhouder

Als zelfstandige is er geen ontsnappen aan: je hebt meer administratieve, financiële en juridische verplichtingen dan een loontrekkende. Maar waarom zou je daar je tijd in stoppen? Vertrouw al die poespas toe aan een boekhouder.


Hij doet dit saaie werk beter dan jij, en houdt bovendien je hand vast bij het doorhakken van enkele ingewikkelde knopen:

  • kies je voor de eenmanszaak of de vennootschap? Start je meteen op eigen benen of loop je warm in een bestaand architectenbureau? Combineer je een job in loondienst met zelfstandigenwerk in bijberoep? Het speelt allemaal een rol bij je keuze.
  • hoe optimaliseer je jouw inkomen? Trek je beroepskosten af volgens het wettelijk forfait (met een maximum van 4.060 euro) of kies je voor de werkelijke kosten?
  • welke beroepskosten kan je inbrengen? Denk aan je wagen, je telefoon en je lidmaatschap voor een beroepsorganisatie. Je boekhouder zorgt ervoor dat je het onderste uit de fiscale kan haalt.

4. Zorg voor voldoende bescherming

Denk aan je verplichte verzekeringen

Om jezelf – en je cliënten – te beschermen tegen beroepsfouten, verplicht de wet jou om enkele verzekeringen af te sluiten.

  • de verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt de kosten voor fouten eigen aan je beroep.
  • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid biedt bescherming bij schade die een derde – iemand anders dan je cliënt – oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

Deze aanvullende verzekeringen zijn altijd welkom

Je verplichte verzekeringen kan je aanvullen met bijkomende dekkingen. Dat is een slim idee, want je bent als zelfstandige niet zo goed beschermd als een ambtenaar of loontrekkende. Zo kan je zelf nog zorgen voor:

Wat vind je op deze pagina?