Je EORI-nummer aanvragen voor import of export buiten de EU.

Invoeren en uitvoeren buiten de eengemaakte Europese markt heeft heel wat voeten in de aarde. De kans is dus groot dat je betere dingen te doen hebt dan de rompslomp regelen voor je EORI-nummer. Xerius neemt de aanvraag van je over en bespaart jou zo tijd en moeite.

Wat is een EORI-nummer?

EORI is kort voor “Economic Operator Registration and Identification”. Dit unieke nummer voor jouw zaak vergemakkelijkt je contact met de douane.

Het douaneaangiftesysteem – kortweg PLDA – herkent jouw bedrijf automatisch aan de hand van dit nummer. Een soort gezichtsherkenning dus, maar dan met nummers.

Je EORI-nummer is identiek aan je Belgische btw-nummer. Door je aanvraag in te dienen wordt je btw-nummer opgenomen in de EORI-databank. En hopsakee: je kan exporteren en importeren buiten de EU.

 
EORI-nummer aanvragen

Heb je geen nummer, dan kom je gegarandeerd voor onaangename verrassingen te staan.

 

Stel je voor dat je een container met goederen laat overkomen vanuit Thailand voor een vakbeurs in België. Zonder geldig EORI-nummer geeft de douane je container niet vrij. Zo verlies je veel tijd, geld en je goede reputatie op de vakbeurs.

Hoe je EORI-nummer aanvragen?

 • Vraag je EORI-nummer online aan. 
 • Je krijgt van ons een aanvraagformulier. Dat moet je ondertekenen en aan ons terugbezorgen. Je kan eventueel ondertekenen met e-id, zo is het onmiddellijk in orde.
 • Vervolgens doen wij de aanvraag bij Douane en Accijnzen.
 • Ongeveer 48u later is je registratie rond, en kan jij invoeren vanuit en uitvoeren naar de rest van de aardbol.

72,6 euro

incl. btw

Hou deze gegevens bij de hand:

 • je ondernemingsnummer
 • de naam van de persoon binnen je onderneming die verantwoordelijk is voor de douane.
EORI-nummer aanvragen

Misschien vraag je je dit nog af?

 • Is mijn EORI-nummer voor export hetzelfde als voor import?

  Jawel. Exporteerde je vroeger al goederen buiten de EU? Dan is de kans groot dat je al een EORI-nummer hebt. Je kan ditzelfde nummer dan gebruiken voor import naar de EU. Want sinds januari 2017 is ook daarvoor een EORI-nummer verplicht.

 • Kan ik nakijken of mijn bedrijf al in de EORI-databank zit?

  Dat kan. Surf gewoon naar de validatietool van de Europese Commissie en voer er je btw-nummer in, zonder punten of spaties en voorafgegaan door BE.

Wat vind je op deze pagina?