Muziek in je onthaalruimte? Regel een licentie Unisono

Speel je muziek af in de wachtruimte of aan het onthaal van je zaak? Dan heb je een Unisono-licentie nodig. Unisono is de naam voor de vergunning die Sabam en de billijke vergoeding onder één dak brengt.


Wat is Unisono?

Unisono is het uniek platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM – de belangenverenigingen voor scheppende en uitvoerende kunstenaars - samen oprichtten.


Sinds 1 januari 2020 regel je via één licentie van Unisono het gebruik van muziek op de werkvloer. Via een jaarlijkse bijdrage krijg je toestemming om jouw volledige repertoire te spelen, van Adele tot Ziggy Stardust. En Unisono zorgt ervoor dat alle uitvoerende kunstenaars, auteurs en producenten krijgen waar ze recht op hebben.

Wanneer heb je een vergunning van Unisono nodig?

Van winkels over cafés tot dokters die muziek spelen in hun wachtzaal, allemaal hebben ze een licentie van Unisono nodig.

Je hebt de vergunning nodig wanneer je muziek in het openbaar speelt die auteursrechtelijk beschermd is. En dat is het geval bij alle hedendaagse muziek. Aangezien auteursrecht pas 70 jaar na het overlijden van de artiest vervalt, ontsnappen enkel de werken van heren als Bach of Mozart aan auteursrechten.

Er zijn talrijke situaties waarbij een vergunning van Unisono nodig is. Xerius kan je enkel helpen wanneer je een vergunning nodig hebt voor het afspelen van muziek in je wacht- of onthaalruimte. Organiseer je bijvoorbeeld een evenement? Dan dien je hiervoor zelf een online aanvraag in bij Unisono.

Welke informatie geef je door?

Xerius kan voor jou de unisono-licentie aanvragen voor het afspelen van muziek in je onthaalruimte of wachtzaal. Tip: neem je meetlat er alvast even bij.


Volgende gegevens hebben we nodig om je vergunning aan te vragen:

  1. je ondernemingsnummer;
  2. de oppervlakte van je wachtzaal of onthaalruimte.
Zo brengt Xerius Ondernemingsloket je licentie bij Unisono in orde

Xerius zorgt voor:

  1. de opmaak van de juiste licentie-aanvraag;
  2. een correcte tarifering. Iedere onderneming heeft zijn eigen tarifering. Wij pluizen voor je uit welk tarief jouw onderneming betaalt en of er een (gedeeltelijke) vrijstelling mogelijk is. Zo ben jij zeker dat je nooit te veel betaalt.
  3. de activatie van je online profiel. Zo kan je eenvoudig je (facturatie)gegevens raadplegen en je licentie beheren.

66,55 euro inclusief btw

Licentie Unisono aanvragen

Nadat je aanvraag in orde is, krijg je een bevestigingsmail. Aansluitend ontvang je van Unisono een activatiemail om je online profiel te activeren.


Eens je licentieaanvraag verwerkt is, stuurt Unisono je je licentie toe en ontvang je jaarlijks een factuur voor je bijdrage.