De 80%-regel en jouw IPT

Vul jij je VAPZ aan met een Individuele Pensioentoezegging (IPT)? Dan zijn de premies die je vennootschap stort in die IPT fiscaal aftrekbaar, voor zover de storting de 80%-grens niet overschrijdt. Maar wat is die 80%-grens precies? En hoe kan je er als spaarder rekening mee houden?

Wat is de 80%-regel?

De 80%-regel kan je ook kennen als 80%-grens of 80%-formule. Ze wordt gebruikt om de maximale premie te berekenen die jouw vennootschap in je IPT kan storten.

 

Bij wet is immers vastgelegd dat het totale bedrag dat je spaart in je eerste en tweede pensioenpijler – je wettelijk en aanvullend pensioen - niet hoger mag zijn dan 80% van je laatste bruto jaarbezoldiging. De facto wordt de actuele normale oftewel maandelijkse bezoldiging gebruikt. 

 

Allerlei parameters spelen een rol bij de berekening van deze 80%-grens en bepalen de maximale premie in jouw IPT. Denk daarbij aan je bruto jaarbezoldiging, je loopbaan, en je geraamd pensioen. Eerlijk gezegd een veel te moeilijke materie om zelf mee aan de slag te gaan. Laat dat gerust over aan onze pensioen-experts.

Backservices of inhaalbijdragen: uniek voor bedrijfsleiders met een IPT

Een van de resultaten bij de berekening van de 80%-regel verdient extra aandacht. Want de uitkomst van de 80%-formule bepaalt ook hoeveel zogenaamde backservices of inhaalbijdragen je kan storten.

 

Via deze backservices kan je vennootschap via éénmalige bijdragen retroactief sparen en je pensioenopbouw als bedrijfsleider opkrikken. Deze verhoogde pensioenbijdragen zijn 100% aftrekbaar in de vennootschap zolang je voldoet aan de 80%-regel.

 

Deze inhaalpremies mag je storten voor alle jaren waarin je werkzaam was als bedrijfsleider binnen de huidige of andere onderneming(en) en voor maximaal tien jaar daarvoor. 

 

Naast deze backservices geniet je met een IPT ook van volgende voordelen:

  • Fiscaalvriendelijke spaarformule om je pensioen zo hoog mogelijk op te krikken en geld uit je vennootschap over te dragen naar jou persoonlijk.
  • Je vennootschap betaalt je premie en brengt ze in de vennootschapsbelasting in.
  • Je krijgt een gewaarborgd rendement van maar liefst 1,9%. Bovendien geniet je bij Xerius van een potentiële winstdeling

 

Wil jij tot op de eurocent weten hoe jij je pensioenspaarpot op deze manier maximaal kan vullen? Laat onze pensioenexperts je contacteren.


Contacteer mij

Geef ons je gegevens door en wij contacteren je binnen de drie werkdagen. Samen bekijken we hoe we jouw pensioenspaarplan optimaliseren.


Persoonlijke gegevens

Wat vind je op deze pagina?