Category Page

Sub text goes here

 • Waarom rekent Xerius beheerskosten aan?

  Xerius is een doorgeefluik. Wij berekenen je sociale bijdragen en storten deze door aan de overheid – nog op de dag van jouw betaling. Om deze werking te verzekeren, rekenen alle sociale verzekeringsfondsen beheerskosten aan. Xerius hanteert daarbij het laagste tarief in de sector: slechts 3,05%. Daar krijg je bovendien nog eens een massa advies en hulp voor terug.

 • Ik ben gestopt als zelfstandige. Waarom ontvang ik toch nog afrekeningen?

  De afrekeningen die je krijgt zijn regularisaties.

  Je sociale bijdragen worden immers berekend op je inkomen van 3 jaar terug. Xerius krijgt pas na 2 jaar je werkelijke inkomen door van de belastingen. Op dat moment herberekenen wij je sociale bijdragen, en bezorgen wij jou een regularisatie.

  Klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Gelukkig kan een voorbeeld veel duidelijk maken.

  Stel, je stopt in 2018 als zelfstandige.

  - In 2019 krijgt Xerius jouw inkomen door van 2017. Je ontvangt dus in 2019 een regularisatie voor 2017, ook al ben je in 2018 gestopt.

  - In 2020 bezorgt de belastingsdienst jouw definitieve inkomen van 2018 aan Xerius. Je ontvangt dus in 2020 een regularisatie voor 2018.

  - In 2021 sturen wij geen regularisatie meer, omdat je in 2019 geen inkomen meer had als zelfstandige. Je was immers gestopt in 2018.


  Opgelet: je kan ook afrekeningen ontvangen omdat je administratief iets over het hoofd zag. Zo kan je bijvoorbeeld aangesloten zijn bij Xerius als sociaal verzekeringsfonds en bij een andere organisatie als kinderbijslagfonds. Wees er dus zeker van dat je alle instanties op de hoogte brengt over het stopzetten van je activiteit.