Neem een voortreffelijke start als zelfstandig architect

De kogel is door de kerk: jij hebt je oververdiende diploma architectuur op zak. Met je stage als zelfstandig architect leg je de eerste steen van je loopbaan. Xerius begeleidt jou stap voor stap door het hele proces, en neemt daarbij heel wat papierwerk van je schouders. Zo kan jij echt focussen op je passie: bouwen aan je carrière als architect.

1. Teken je stage uit

Wie in België een carrière als architect wil opbouwen, moet zich inschrijven bij de Orde van Architecten. Hetzelfde liedje klinkt om aan je stage te beginnen: je naam moet eerst op de lijst van stagiairs prijken. Voor je aanvraag breng je een hele papierwinkel mee:

 • je aanvraagformulier;
 • je stagecontract en stagereglement;
 • de aanbeveling die je kreeg voor de stage, ondertekend door jezelf en de stagemeester;
 • de ethische verbintenis;
 • je stageplan, opgesteld door de stagemeester;
 • een getuigschrift van nationaliteit, bewijs van goed zedelijk gedrag;
 • het afschrift van je diploma of – als je diploma nog even op zich laat wachten – een attest van je universiteit;
 • een recente pasfoto.

Jouw aanvraag tot inschrijving komt voor de Provinciale Raad, die jou inschrijft op de lijst van stagiairs. Op die datum kan je stage beginnen.

Wie een stagemeester zoekt die vindt

Nog geen stagemeester gevonden? Snuffel dan eens rond op www.archijobs.be, de website waar de Orde van Architecten alle openstaande vacatures bijhoudt. Niets te vinden, zeg je? Klop dan direct aan bij de Orde, en zij helpen jou met zoeken.2. Zo word je zelfstandig stagiair-architect

Begin je aan je stage, dan krijg je het statuut van zelfstandig architect. Met andere woorden: je bent niet in loondienst, maar wel aan de slag als zelfstandige. Daarom moet je het volgende to do-lijstje afwerken.

Laat Xerius de opstart voor je regelen

Open een Belgische bankrekening op naam van je zaak

Zo kan je jouw zaak registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). En je houdt je privé- en beroepstransacties netjes gescheiden.
Zorg voor je registratie in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen)

Nadat je jouw onderneming liet inschrijven in de KBO, krijg je een ondernemingsnummer. Als je wil, brengt Xerius deze registratie gratis voor jou in orde.


De KBO bevat alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Instanties zoals het RSZ of de btw vinden hier alle nodige gegevens over Belgische bedrijven.
Laat je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer

Xerius klaart deze klus voor jou als je bij ons aangesloten bent. Door deze activatie kan jij btw aanrekenen aan je klanten. Dat geld dien je vervolgens door te storten naar de overheid.
Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Jij bent zelfstandig architect. Dit betekent dat je zelf voor je sociale bescherming moet zorgen, door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. In ruil voor de sociale bijdragen die je elk kwartaal betaalt, geniet je dan van sociale rechten. Je krijgt een pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering.
Word lid van OZ

Xerius werkt nauw samen met dit ziekenfonds. Door je aansluiting ben je in orde met de ziekteverzekering. Zo krijg je medische kosten terugbetaald, en ontvang je een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Xerius regelt snel en makkelijk jouw aansluiting bij OZ.


Heb je al een ziekenfonds? Geef dan je nieuwe statuut door: van student > stagiair-architect.
Xerius brengt deze 4 klussen voor jou in orde!

 • je inschrijving bij de KBO
 • je aansluiting als zelfstandige
 • de activatie van je btw-nummer
 • je inschrijving bij het ziekenfonds

Zo moet jij alleen nog zorgen voor het openen van je bankrekening.

4 stappen in 1 x regelen

3. Zorg voor voldoende bescherming

Denk aan je verplichte verzekeringen

Om jezelf – en je cliënten – te beschermen tegen beroepsfouten, verplicht de wet jou om enkele verzekeringen af te sluiten.

 • de verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt de kosten voor fouten eigen aan je beroep.
 • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid biedt bescherming bij schade die een derde – iemand anders dan je cliënt – oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

Deze aanvullende verzekeringen zijn altijd welkom

Je verplichte verzekeringen kan je aanvullen met bijkomende dekkingen. Dat is een slim idee, want je bent als zelfstandige niet zo goed beschermd als een ambtenaar of loontrekkende. Zo kan je zelf nog zorgen voor:


Laat je administratieve rompslomp over aan Xerius

Zo mag je op twee oren slapen: je hebt elke stap gezet volgens de regels van de wet. Jij kan dus helemaal focussen op je succesvolle start als architect.


Xerius regelt dan voor jou je start als zelfstandige advocaat volledig gratis:

 • je registratie als niet-handelsonderneming in de KBO
 • de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer
 • je aansluiting als zelfstandige bij Xerius Sociaal Verzekeringsfonds
 • je inschrijving bij het ziekenfonds OZ
 • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals – indien nodig – de aanvraag van vergunningen 
Online aanvragen