<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Freelance journalist Jeroen: “Informeer je over sociale en fiscale opties.”

12 december 2017 door Nik Tilkin

starter journalistAl in zijn studententijd wist Jeroen dat hij in de journalistiek wou belanden. Maar door een gebrek aan ervaring en een krimpende krantenmarkt werkte hij eerst een aantal jaar als barman. In het buitenland. Tijdens de zomers was hij aan de slag op een Franse camping, in de winters in een Oostenrijkse après-skibar. Tot hij alsnog een job als journalist aangeboden kreeg. Lang moest hij niet nadenken. “Geduld is een schone deugd”, vat Jeroen samen.

Wat? Het engelengeduld van iemand die journalist wou worden

Wie? Jeroen, zelfstandig freelance journalist

Officieel betekent persvrijheid dat journalisten de vrijheid hebben om diepgaand onderzoek naar feiten en omstandigheden te voeren. En daarover ongecensureerd kunnen publiceren. Freelance journalist Jeroen geeft het begrip een andere invulling: “Het grootste voordeel van mijn job is dat ik veel vrijheid heb om mijn functie in te vullen. Die manier van werken sluit ook beter aan bij mijn persoonlijkheid.”

Alle wegen leiden naar je droomjob

Leuven is het vertrekpunt van Jeroens weg naar de journalistiek. Als student Sociale Wetenschappen besefte hij al dat de journalistiek zijn interesse wegdroeg. Hij schreef zich daarna in aan de Hogeschool Limburg, voor een meer praktijkgerichte opleiding: Communicatiebeheer met optie Pers en Voorlichting. Daarna kon hij als stagiair-sportjournalist aan de slag bij Het Belang van Limburg. “Doordat de sportredactie al sterk bezet was, vond ik er helaas geen job”, vertelt Jeroen. 

Hij verstuurde daarna zijn cv naar de grote dag -en weekbladen in Vlaanderen, maar tevergeefs. “Ik vermoed door mijn gebrek aan ervaring en het feit dat de krantenmarkt – toen al – onder druk stond”, zegt Jeroen. Er moest echter brood op de plank komen. Toen hij viavia een job als barman op een Franse camping aangeboden kreeg, ging hij daarop in. Hij werkte uiteindelijk enkele jaren in het buitenland: tijdens de zomers in Frankrijk en in de wintermaanden in een Oostenrijkse après-skibar. “Tot de Chef Regio me opbelde en ik op zelfstandige basis mocht beginnen als freelance journalist.”

Freelance journalist: een berekende gok

De stap naar het zelfstandigenstatuut was niet zijn eerste keuze. Maar ondertussen heeft Jeroen wel zijn droomjob te pakken. “In de journalistieke wereld zijn er functies waar je als werknemer in dienst bent en opdrachten waarvoor je als freelancer werkt. Ik besloot daarom informatie over het zelfstandigenstatuut in te winnen bij Xerius. Daarna ben ik ook bij een boekhouder gaan luisteren, die ervaring heeft met journalisten op zelfstandige basis. Pas toen ik voldoende ingelicht was, heb ik de sprong naar het statuut als zelfstandige gewaagd.”

Voor- en nadelen afgewogen

Met enkele jaren als zelfstandige achter de kiezen, doet Jeroen de pro’s en contra’s van zijn job uit de doeken. “Het grootste voordeel is dat ik veel vrijheid heb om mijn functie in te vullen. Die manier van werken sluit ook beter aan bij mijn persoonlijkheid. Verder worden mijn inkomsten – op aanraden van mijn boekhouder – aangegeven als auteursrechten. Tot een bepaalde grens worden ze zo als roerende inkomsten beschouwd. Hierdoor wordt mijn beroepsinkomen als een nulinkomen aanzien. Daardoor hoef ik slechts de minimale sociale bijdragen te betalen. En op roerende inkomsten betaal je onder die drempel slechts een roerende voorheffing van 15%. Een heel gunstige fiscale regeling voor mij.”

“Een nadeel van die regeling is wel dat het klassieke pensioensparen de enige fiscaalvriendelijke optie is om mijn wettelijk pensioen aan te vullen”, stipt Jeroen aan. “Doordat mijn inkomsten als auteursrechten zijn geregistreerd, wordt mijn nulinkomen als basis voor mijn Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) gebruikt. Daardoor is zo’n VAPZ voor mij niet de ideale oplossing. Ik raad beginnende freelance journalisten dan ook aan zich op tijd te informeren over de beperkte aanvullende pensioenopbouw.”

Deze ondernemer wou omwille van privacyredenen liever anoniem blijven. Daarom hebben we zijn naam niet vermeld.

Nik Tilkin

Geschreven door Nik Tilkin

Nik Tilkin adviseert al 7 jaar ondernemers doorheen hun hele carrière: van de aansluiting tot en met de opbouw van hun pensioen. Hierdoor is Nik een expert in zowel opstartformaliteiten als de bescherming van ondernemers bij ziekte of ongeval.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger