<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Ludovic: “Zonder mijn boekhouder was ik nooit ondernemer geworden”

28 november 2017 door Mieke Vercauteren

pexels-photo-40120-1.jpegTwee decennia. Zolang stelde Ludovic zijn ondernemerschap uit. De reden? “Ik zag het niet zitten om mijn toenmalige vaste job op te geven voor een financieel risicovol project, zonder garantie op slagen.” Uiteindelijk trok zijn boekhouder – Steven Decorte van Dfisc – hem over de streep. Hij stelde Ludovic gerust en ondersteunde hem doorheen zijn proces van werknemer tot ondernemer. “Dankzij hem zette ik de stap”, besluit Ludovic.

Wat? De rol van een boekhouder bij een overstap van werknemer naar zelfstandige

Wie? Ludovic, oprichter van Abatec bvba, en zijn boekhouder Steven Decorte van Dfisc

Twintig jaar geleden was Bill Clinton nog President van de Verenigde Staten, Sabena nog een Belgische vliegtuigmaatschappij en kon Justin Bieber nog niet praten. Twintig jaar geleden wou Ludovic Deblauwe al ondernemen. Toch hakte hij de knoop pas door nadat zijn boekhouder hem gerust stelde. Het begin van een intense en efficiënte samenwerking.

Sluimerende ondernemerszin

Al van jongs af aan wou Ludovic ondernemer worden. Hij volgde een bakkeropleiding en studeerde daarna biotechnologie om de mogelijke impact van technologie op de voedselindustrie te leren kennen. De volgende 20 jaar breidde hij zijn netwerk uit door aan bakkers opleidingen, dienstverleningen en technische ondersteuning te verschaffen.

Tot een verdeler van bakkerijmachines hem contacteerde. “Ze vroegen of ik op zelfstandige basis met hen wou samenwerken door machines aan de man te brengen. Daarnaast zou ik hen ook andere diensten kunnen verlenen, opleidingen geven en technische ondersteuning bieden”, vertelt Ludovic. Maar – rekening houdend met zijn 3 kinderen en een krimpende bakkerijsector – hapte hij niet meteen toe. “Uiteindelijk trok mijn boekhouder mij over de streep.”

Beter een goede boekhouder, dan een verre vriend

Tussen het eerste gesprek met zijn boekhouder – Steven Decorte van Dfisc – en de start van Ludovics onderneming, zaten 6 maanden. “Het contact met hem was zeer laagdrempelig, net wat ik nodig had. Steven deed de moeite om zowel mij als mijn vrouw te leren kennen, zodat we ons samen konden voorbereiden op de impact op ons gezin”, licht Ludovic toe. Als loontrekkende gaf Ludovic financiële zekerheid op, maar zijn boekhouder stelde hem gerust. “Ondernemen was dankzij hem geen stap meer in het ongewisse.”

Zowel tijdens de voorbereidende fase als bij de onderhandeling van het samenwerkingscontract met de eerste klant, stond zijn boekhouder paraat. “Bij Dfisc hebben we ook een jurist in huis. Geen overbodige luxe, want zo’n contract is de basis van een lange samenwerking”, legt Steven uit. Toen Ludovic de vergelijking tussen een statuut als werknemer en statuut als zelfstandige voor ogen kreeg, was hij verkocht: “Ik wou een zaak opbouwen die ook voor mijn kinderen iets kan betekenen.”

Serieuze boterham aan papierwerk

“Mijn makelaar stelde mij een paar aanvullende verzekeringen voor als zelfstandige, maar na overleg met mijn boekhouder bleken die voorstellen niet tegemoet te komen aan mijn behoeftes”, gaat Luduvic verder. Steven stuurde daarop de voorstellen bij, waardoor zijn cliënt geen overbodige verzekeringen afsloot. Ook met het administratieve papierwerk schoot hij te hulp.

“Ik had even weinig vrije tijd als medewerker dan nu bij mijn vennootschap Abatec. Maar ik ben blij dat ik de stap heb gewaagd. Uiteindelijk valt het financiële risico mee omdat ik niet zo’n grote investeringen heb gedaan. Ondanks de krimpende bakkerijsector en een aantal geduchte concurrenten, zie ik het volledig zitten. Hoedje af voor mijn boekhouder om mij zo te ondersteunen”, bewierookt Ludovic Steven.

Jong, creatief en benieuwd naar de laatste ondernemersverhalen?

Schrijf je in voor onze blog >
Mieke Vercauteren

Geschreven door Mieke Vercauteren

Mieke Vercauteren is al 10 jaar aan de slag als regioverantwoordelijke bij Xerius. Met aanstekelijk enthousiasme informeert en stimuleert ze ondernemende West-Vlamingen van bij de start tot aan hun pensioen.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger