6 redenen om zelfstandige te worden in Brussel

06 maart 2017 door Evelien Verschroeven

moodboard Brussel

Ook voor beginnende zelfstandigen is Brussel de onbetwiste hoofdstad. Met meer dan 10.000 starters per jaar – ongeveer één per 105 inwoners – blijkt de Brusselse grond nog steeds een uitstekende voedingsbodem voor een eigen zaak. Daar zitten de erg uitgebreide en diverse startersinitiatieven ongetwijfeld voor iets tussen. Deze zes troeven al gespot?

1. Uiteenlopende informatiepunten

Brussel is hoofdstad en gewest in één. Daardoor vind je er uiteenlopende publieke startersorganisaties - lokaal, gewestelijk of nationaal.  Een beetje versnippering, maar zo krijg je wel meerdere invalshoeken om je zaak doordacht uit de grond te stampen.

De belangrijkste op een rij:

 • 1819: hét contactpunt voor alle praktische vragen over ondernemen. Je kan naar het nummer 1819 bellen of simpelweg info sprokkelen op hun site.
 • be: tweetalig infopunt met een handige webtool om je businessplan op te stellen.
 • Lokale Economieloketten: verschillende gemeentes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben een Economieloket – Brussel-stad telt er zelfs twee. Je krijgt er gratis begeleiding in zowat elke stap van je starterstraject.
 • JobYourself: richt zich specifiek tot werkzoekenden in Brussel die hun eigen job willen creëren, dus ook ondernemers in spe.
 • Xerius: wij reiken je alle info aan die je nodig hebt om op te starten, van de formaliteiten tot concrete tips om je idee levensvatbaar te maken. Verken gerust al eens onze startersblog.

2. Organisaties voor elke sector

In Brussel heeft nagenoeg elke sector een eigen belangenvereniging of sectororganisatie. Hoe je die zonder veel opzoekwerk snel spot? Via de wizard op 1819.be geef je simpelweg je plannen en je sector in en zie je in één oogopslag welke Brusselse organisaties je van dienst kunnen zijn. En er zijn er wat: Atrium voor handelaren, BLSI voor levenswetenschappers, Febecoop voor de sociale economie …

3. Een bruisende community

Ook in Brussel bundelen starters de krachten in verschillende netwerken:

 • Voor technologie is BetaGroup de community bij uitstek. Tijdens hun netwerkevents krijg je vijf minuten om je idee te pitchen bij partners of investeerders.
 • Bijzonder waardevol is ook het Brusselse Netwerk Ondernemen, dat ervaren bedrijfsleiders samenbrengt zodat ze hun kennis met kersverse ondernemers kunnen delen.
 • Op de FuckUp Nights vertelt volk van allerlei pluimage hoe ze op epische wijze hun project in de vernieling reden. Leerrijker dan je denkt!

Efficiënt nieuwe klanten, opdrachtgevers en partners strikken?

Download hier je gratis e-book om te leren netwerken like a boss.

4. Opleidingen, incubatoren en acceleratoren

Onze hoofdstad telt ook heel wat organisaties die je groei naar een volwassen zaak helpen versnellen. Eén van de bekendste en meest laagdrempelige in België is Startup Weekend: op enkele dagen tijd leer je er een businessmodel in elkaar boksen, dat je nadien aan een panel van topondernemers mag voorleggen. Brussel is geregeld gaststad, dus hou zeker de site in de gaten!

Start it @kbc opende in 2015 zijn vijfde locatie middenin de Europese wijk in Brussel. Op deze plek vinden starters niet alleen gratis huisvesting, maar ook coaching, opleidingen en netwerkgelegenheden. En dat allemaal in een inspirerende, internationale setting.

De hypermoderne hub Co-Station is het allemaal: incubator, academie, coworkingspace én netwerkplek. Aan de drietalige Virtuology Academy krijg je trainingen in timemanagement of starterscoaching. Ook Le Wagon, een lessenreeks rond codering voor ondernemers, ging voor het eerst van start in Co-Station.

Aan de Academy ontsproot ook de Pimento Map: een handige tool om je businessplan te testen.

Ook warm aanbevolen:

 • The Founder Institute, een internationale accelerator met een ongeëvenaard netwerk, biedt starters een viermaandelijks trainingsprogramma.
 • De Startathlons van technologiecentrum Sirris, bijzonder gegeerd door softwarebedrijven.
 • Het driemaandelijkse ‘The Greenhouse’-programma van incubator B-Sprout, voor starters met interesse in The Internet of Things.
 • De infosessies van inQube, een digitale startersincubator speciaal voor vrouwelijke ondernemers.

5. Bedrijfscentra en coworkingspaces

Brussel biedt je tal van mogelijkheden om flexibel te werken, zoals de publieke bedrijvencentra. Die zijn zeker een bezoekje waard, want ze hangen samen met de Lokale Economieloketten (zie punt 1). Je kan uiteraard ook terecht in één van de vele coworkingspaces die de stad rijk is.

Enkele opties:

 • Betacowork: de grootste coworkingspace met leden uit diverse sectoren.
 • EEBIC: niet enkel onderdak, maar ook begeleiding en een toegangspoort tot financiering.
 • Factory Forty: aantrekkingspool voor creatieve ondernemers en freelancers.
 • Silversquare: coworkingspace en bedrijfscenter ineen, met twee Brusselse terugvalbasissen.
 • The Loft: vaste of flexibele werkplek in Vorst, met frequente workshops.
 • Seed Factory: een flexplek in Oudergem voor bedrijven in communicatie, marketing en media.
 • MolenGeek: een hippe coworkingspot waar je zeker als tech start-up aan het juiste adres bent.

Meer flexplekken ontdekken?

In ons gratis e-book over coworking vind je de beste coworkingspaces in Antwerpen, Brugge, Brussel, Genk, Gent, Hasselt, Leuven en Mechelen.

6. Voka en Xerius: vaten vol kennis

Grote ondernemersorganisaties mogen natuurlijk niet ontbreken in onze hoofdstad. De Brusselse afdeling van Voka, toepasselijk Voka Metropolitan gedoopt, dompelt je snel onder in een breed ondernemersnetwerk. En last but not least: de Xerius-experts in Brussel loodsen je met raad en daad doorheen alle startersformaliteiten.

Klaar om in Brussel te ondernemen?

Schrijf je online in als zelfstandige. 

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger