Gewaarborgd Inkomen: bescherm je inkomen

Vrijheid, blijheid. Als zelfstandige ben je vrij als een vogel. Maar die onafhankelijkheid heeft ook een schaduwzijde. Kan jij lange tijd niet werken door ziekte of ongeval, dan val je zonder inkomen – terwijl je vaste kosten en kredieten gewoon blijven doorlopen. Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen pas je een mouw aan dat probleem, en schenk je zekerheid aan jezelf en je gezin.

Wat is een verzekering Gewaarborgd Inkomen voor zelfstandigen?

De naam zegt het helemaal: de verzekering Gewaarborgd Inkomen beschermt jouw inkomen als zelfstandige wanneer je niet kan werken bij ziekte of na een ongeval. Je krijgt dan elke maand een vervangingsinkomen, bovenop de eventuele uitkering van je ziekenfonds.


In onderstaand filmpje ontdek je waarom een verzekering Gewaarborgd Inkomen geen overbodige luxe is voor jou als zelfstandige.

Waarom is het zo verstandig om te kiezen voor een Gewaarborgd Inkomen?

Onderzoek van het RIZIV bewijst dat één Belg op twee ooit langer dan een maand arbeidsongeschiktheid wordt. Val je als zelfstandige lange tijd buiten strijd, dan betaalt je ziekenfonds jou tussen 42 en 68 euro per dag. Volstaat dat om je vaste kosten te dekken? Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen voorkom je dat jij en je gezin gedurende een lange periode zwarte sneeuw zien.


Deze geruststellende bescherming is bovendien verrassend voordelig. Je kan de premies zelfs fiscaal inbrengen, waardoor je belastingen verlagen. Wil je de cijfers zwart op wit, afgestemd op jouw situatie? Klik hieronder voor je volledig vrijblijvende offerte.

Offerte aanvragen

Voor wie is de verzekering Gewaarborgd Inkomen bestemd?

De bescherming is onmisbaar voor iedere zelfstandige die het risico loopt op ziekte of ongeval. Kortom: iedereen. Volgens de krant De Tijd bewijst onderzoek van het RIZIV dat één Belg op twee ooit langer dan een maand arbeidsongeschiktheid wordt. Voor zelfstandigen is dat niets minder dan een financiële nachtmerrie.


Aan het afsluiten van de dekking zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet je gedomicilieerd zijn in België en mag je de kaap van 55 lentes niet overschreden hebben. Over leeftijd gesproken: hoe jonger je de verzekering afsluit, des te voordeliger je premie.

Hoe werkt de verzekering Gewaarborgd Inkomen?

De basis van je verzekering is een uitgebreide waarborg invaliditeit. Die vul je aan door keuzes te maken die passen bij jouw specifieke situatie:

  • je uitkering. Hoeveel vervangingsinkomen heb je nodig bij arbeidsongeschiktheid? Je kan tot 80% van je netto inkomen beschermen.
  • je rentetype. Wil je een constante, een klimmende of een ideaal klimmende rente?
  • je waarborg. Je geniet bescherming bij ziekte en ongeval. Heb je een hobby waarbij af en toe brokken vallen? Dan kan je die eveneens laten beschermen.
  • je snelheid. Wil je de uitkering laten beginnen na 1, 3, 6 of 12 maanden arbeidsongeschiktheid? Hoe langer je wacht (de zogenaamde “eigenrisicotermijn”) des te lager is je premie. Stel jezelf de vraag hoe lang je kan en wil teren op je spaargeld. Herval je binnen 3 maanden? Dan begint de termijn niet opnieuw te lopen.

Meer weten over dit keuzemenu? Hier lees je er alles over.


Het kan best moeilijk zijn om deze knopen zelf door te hakken. Daarom geeft de expert van Xerius jou graag advies.

Maak een afspraak

Een voorbeeld

De verzekering van Louis.
Gewaarborgd inkomen: 18.000 euro per jaar.
Premie: 814 euro per jaar.


Louis is een IT-specialist van 32. Na een loopbaan van 7 jaar bij een werkgever neemt hij de sprong als zelfstandig consultant, waarmee hij 22.500 per jaar verdient. Daarvan beschermt hij 80% in zijn verzekering Gewaarborgd Inkomen.


Louis kiest voor een constante rente. Hij wil zijn spaargeld buiten schot houden bij arbeidsongeschiktheid, en kiest er dus voor dat de uitkering na 1 maand meteen begint. Zijn klanten bezoekt hij per motorfiets, en dat risico wil de IT-specialist graag mee verzekeren. 


Het resultaat van al deze keuzes is een geruststellende verzekering, perfect op maat van Louis’ situatie. De premie van 814 euro per jaar verzekert hem tot zijn 65ste van een vervangingsinkomen van 18.000 euro per jaar of 1.500 euro per maand.

Hoeveel kost een verzekering Gewaarborgd Inkomen voor jou?

Je las het hierboven al: de bescherming wordt helemaal geboetseerd op maat van jouw situatie. Omdat elke situatie anders is, is de premie dat ook. Je leeftijd, je rentetype, de gewenste uitkering, je leeftijd bij pensionering – het speelt allemaal een rol.


Zoals je aan het voorbeeld van Louis kan zien, ligt het tarief lager dan je denkt. Bovendien zijn de premies 100% fiscaal aftrekbaar als werkelijke beroepskost, waardoor je ook nog eens minder belastingen betaalt.


Wil je jouw premie op maat kennen? Dat kan geheel vrijblijvend met een klik op de knop hieronder.

Offerte aanvragen

Wat zijn de voordelen van een verzekering Gewaarborgd Inkomen bij Xerius?

Je geniet een uitgebreide waarborg invaliditeit

Reeds vanaf 66% arbeidsongeschiktheid ontvang je een volledige uitkering. Je blijft zelfs een vervangingsinkomen krijgen als je weer deeltijds aan de slag gaat, en dat volgens het percentage van je arbeidsongeschiktheid. Je uitkering stopt pas wanneer je arbeidsongeschiktheid zakt onder 25%.


Je bescherming past perfect bij jou

De situatie van iedere zelfstandige is anders, en dus is de bescherming dat ook. Je kan alle criteria van de verzekering afstemmen naar je eigen wensen. De grootte van je vervangingsinkomen, de snelheid waarmee het geld uitgekeerd wordt, de waarborgen die je wil opnemen, de rente die je wil genieten – het voorstel dat je ontvangt, houdt er allemaal rekening mee.


Je bent altijd en overal gerust

Je bent 24 uur op 24 beschermd, 365 dagen per jaar (de vierjaarlijkse schrikkeldag krijg je dus gratis mee verzekerd), zowel tijdens het werk als op vakantie, in je huis en op je zaak, thuis en op straat, in België en het buitenland, met collega’s, gezin en vrienden. Of om het kort te zeggen: altijd en overal ben je veilig.


Je blijft gespaard van onaangename verrassingen

Als je kiest voor een constante rente tenminste. Je geniet dan namelijk van de zogenaamde premiestabiliteit. Je premie blijft identiek doorheen de hele looptijd van je contract. Er vallen dus geen plotse verhogingen of verdekte risicopremies in je bus. Zo weet je altijd waar je aan toe bent, en dat is een hele geruststelling.

Lees je graag meer over de verzekering Gewaarborgd Inkomen? Dat kan door hier te klikken.

Overtuigd?

  • Vul het formulier hiernaast in, voor een vrijblijvende offerte of een even vrijblijvende afspraak. In dit formulier beantwoord je enkele vragen over jezelf, zodat wij maatwerk kunnen leveren.
  • Vervolgens krijg jij van Xerius een vrijblijvend prijsvoorstel, aangepast aan jouw situatie.
  • Zie je dit voorstel zitten? Stuur het ingevuld en ondertekend terug.
  • Onze medisch adviseur werpt een laatste blik op je documenten. Daarna krijg jij van ons je polis en een uitnodiging om je eerste premie te betalen.
  • Je bent beschermd zodra je de polis ondertekend terugstuurt en de eerste betaling hebt uitgevoerd.


Vul het formulier in

Jouw keuze

Persoonlijke gegevens

Wat vind je op deze pagina?