Gewaarborgd Inkomen: bescherm je inkomen

Vrijheid, blijheid. Als zelfstandige ben je vrij als een vogel. Maar die onafhankelijkheid heeft ook een schaduwzijde. Kan jij lange tijd niet werken door ziekte of ongeval, dan val je zonder inkomen – terwijl je vaste kosten en kredieten gewoon blijven doorlopen. Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen pas je een mouw aan dat probleem, en schenk je zekerheid aan jezelf en je gezin.

Wat is een verzekering Gewaarborgd Inkomen voor zelfstandigen?

De naam zegt het helemaal: de verzekering Gewaarborgd Inkomen beschermt jouw inkomen als zelfstandige wanneer je niet kan werken bij ziekte of na een ongeval. Je krijgt dan elke maand een vervangingsinkomen, bovenop de eventuele uitkering van je ziekenfonds.


In onderstaand filmpje ontdek je waarom een verzekering Gewaarborgd Inkomen geen overbodige luxe is voor jou als zelfstandige.

Waarom is het zo verstandig om te kiezen voor een Gewaarborgd Inkomen?

Onderzoek van het RIZIV bewijst dat één Belg op twee ooit langer dan een maand arbeidsongeschiktheid wordt. Val je als zelfstandige lange tijd buiten strijd, dan betaalt je ziekenfonds jou tussen 42 en 68 euro per dag. Volstaat dat om je vaste kosten te dekken? Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen voorkom je dat jij en je gezin gedurende een lange periode zwarte sneeuw zien.


Deze geruststellende bescherming is bovendien verrassend voordelig. Je kan de premies zelfs fiscaal inbrengen, waardoor je belastingen verlagen. Wil je de cijfers zwart op wit, afgestemd op jouw situatie? Klik hieronder voor je volledig vrijblijvende offerte.

Offerte aanvragen

Voor wie is de verzekering Gewaarborgd Inkomen bestemd?

De bescherming is onmisbaar voor iedere zelfstandige die het risico loopt op ziekte of ongeval. Kortom: iedereen. Volgens de krant De Tijd bewijst onderzoek van het RIZIV dat één Belg op twee ooit langer dan een maand arbeidsongeschiktheid wordt. Voor zelfstandigen is dat niets minder dan een financiële nachtmerrie.


Aan het afsluiten van de dekking zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet je gedomicilieerd zijn in België en mag je de kaap van 55 lentes niet overschreden hebben. Over leeftijd gesproken: hoe jonger je de verzekering afsluit, des te voordeliger je premie.

Hoe werkt de verzekering Gewaarborgd Inkomen?

De basis van je verzekering is een uitgebreide waarborg invaliditeit. Die vul je aan door keuzes te maken die passen bij jouw specifieke situatie:

 • je uitkering. Hoeveel vervangingsinkomen heb je nodig bij arbeidsongeschiktheid? Je kan tot 80% van je netto inkomen beschermen.
 • je rentetype. Wil je een constante, een klimmende of een ideaal klimmende rente?
 • je waarborg. Je geniet bescherming bij ziekte en ongeval. Heb je een hobby waarbij af en toe brokken vallen? Dan kan je die eveneens laten beschermen.
 • je snelheid. Wil je de uitkering laten beginnen na 1, 3, 6 of 12 maanden arbeidsongeschiktheid? Hoe langer je wacht (de zogenaamde “eigenrisicotermijn”) des te lager is je premie. Stel jezelf de vraag hoe lang je kan en wil teren op je spaargeld. Herval je binnen 3 maanden? Dan begint de termijn niet opnieuw te lopen.

Meer weten over dit keuzemenu? Hier lees je er alles over.


Het kan best moeilijk zijn om deze knopen zelf door te hakken. Daarom geeft de expert van Xerius jou graag advies.

Maak een afspraak

Een voorbeeld

De verzekering van Louis.
Gewaarborgd inkomen: 18.000 euro per jaar.
Premie: 814 euro per jaar.


Louis is een IT-specialist van 32. Na een loopbaan van 7 jaar bij een werkgever neemt hij de sprong als zelfstandig consultant, waarmee hij 22.500 per jaar verdient. Daarvan beschermt hij 80% in zijn verzekering Gewaarborgd Inkomen.


Louis kiest voor een constante rente. Hij wil zijn spaargeld buiten schot houden bij arbeidsongeschiktheid, en kiest er dus voor dat de uitkering na 1 maand meteen begint. Zijn klanten bezoekt hij per motorfiets, en dat risico wil de IT-specialist graag mee verzekeren. 


Het resultaat van al deze keuzes is een geruststellende verzekering, perfect op maat van Louis’ situatie. De premie van 814 euro per jaar verzekert hem tot zijn 65ste van een vervangingsinkomen van 18.000 euro per jaar of 1.500 euro per maand.

Hoeveel kost een verzekering Gewaarborgd Inkomen voor jou?

Je las het hierboven al: de bescherming wordt helemaal geboetseerd op maat van jouw situatie. Omdat elke situatie anders is, is de premie dat ook. Je leeftijd, je rentetype, de gewenste uitkering, je leeftijd bij pensionering – het speelt allemaal een rol.


Zoals je aan het voorbeeld van Louis kan zien, ligt het tarief lager dan je denkt. Bovendien zijn de premies 100% fiscaal aftrekbaar als werkelijke beroepskost, waardoor je ook nog eens minder belastingen betaalt.


Wil je jouw premie op maat kennen? Dat kan geheel vrijblijvend met een klik op de knop hieronder.

Offerte aanvragen

Wat zijn de voordelen van een verzekering Gewaarborgd Inkomen bij Xerius?

Je geniet een uitgebreide waarborg invaliditeit

Reeds vanaf 66% arbeidsongeschiktheid ontvang je een volledige uitkering. Je blijft zelfs een vervangingsinkomen krijgen als je weer deeltijds aan de slag gaat, en dat volgens het percentage van je arbeidsongeschiktheid. Je uitkering stopt pas wanneer je arbeidsongeschiktheid zakt onder 25%.


Je bescherming past perfect bij jou

De situatie van iedere zelfstandige is anders, en dus is de bescherming dat ook. Je kan alle criteria van de verzekering afstemmen naar je eigen wensen. De grootte van je vervangingsinkomen, de snelheid waarmee het geld uitgekeerd wordt, de waarborgen die je wil opnemen, de rente die je wil genieten – het voorstel dat je ontvangt, houdt er allemaal rekening mee.


Je bent altijd en overal gerust

Je bent 24 uur op 24 beschermd, 365 dagen per jaar (de vierjaarlijkse schrikkeldag krijg je dus gratis mee verzekerd), zowel tijdens het werk als op vakantie, in je huis en op je zaak, thuis en op straat, in België en het buitenland, met collega’s, gezin en vrienden. Of om het kort te zeggen: altijd en overal ben je veilig.


Je blijft gespaard van onaangename verrassingen

Als je kiest voor een constante rente tenminste. Je geniet dan namelijk van de zogenaamde premiestabiliteit. Je premie blijft identiek doorheen de hele looptijd van je contract. Er vallen dus geen plotse verhogingen of verdekte risicopremies in je bus. Zo weet je altijd waar je aan toe bent, en dat is een hele geruststelling.

Lees je graag meer over de verzekering Gewaarborgd Inkomen? Dat kan door hier te klikken.

Overtuigd?

Vul het formulier hiernaast in, voor een vrijblijvende offerte of een even vrijblijvende afspraak. In dit formulier beantwoord je enkele vragen over jezelf, zodat wij maatwerk kunnen leveren.


Maak een afspraak

Persoonlijke gegevens

 • Afspraak gevraagd? Dan contacteren we je zo snel mogelijk om een moment in je agenda te prikken.
 • Offerte gevraagd? Dan krijg je binnenkort een vrijblijvend prijsvoorstel, aangepast aan jouw situatie.
 • Zie je dit voorstel zitten? Stuur het ingevuld en ondertekend terug.
 • Onze medisch adviseur werpt een laatste blik op je documenten. Daarna krijg jij van ons je polis en een uitnodiging om je eerste premie te betalen.
 • Je bent beschermd zodra je de polis ondertekend terugstuurt en de eerste betaling hebt uitgevoerd.

Misschien vraag je je dit nog af ?

 • Welke risico’s zijn gedekt in je Gewaarborgd Inkomen verzekering?
  • Je bent ziek of krijgt een ongeval en een arts stelt vast dat je arbeidsongeschikt bent. Deze arbeidsongeschiktheid kan zijn:
   • Geheel of gedeeltelijk (vanaf 25%). Je krijgt enkel een uitkering als je bij aanvang van je arbeidsongeschiktheid minstens 67% arbeidsongeschikt bent. Het gaat dan om een volledige uitkering. Wanneer je daarna herstelt, en je tussen de 25% en de 67% arbeidsongeschikt bent, krijg je een gedeeltelijke uitkering die overeenstemt met het percentage arbeidsongeschiktheid. Je uitkering stopt als je minder dan 25% arbeidsongeschikt bent.
   • Tijdelijk of blijvend.
  • Tijdens de duur van de ongeschiktheid en na het verstrijken van de eigenrisicotermijn, bestaat de dekking uit:
   • Een maandelijkse rente,
   • Terugbetaling van de betaalde verzekeringspremie.
 • Welke risico’s zijn er niet gedekt in je Gewaarborgd Inkomen verzekering?
  • Arbeidsongeschiktheid van minder dan 25%.
  • Fysiologische arbeidsongeschiktheid zonder economische ongeschiktheid. Met andere woorden: je ondervindt wel lichamelijke schade, maar je kan je beroep blijven uitoefenen.
  • Uitgesloten risico’s zoals: plastische chirurgie, dronkenschap, zelfmoordpoging en vooraf bestaande aandoeningen.
  • Ziekte of ongeval als gevolg van:
   • Professionele sportbeoefening,
   • Sommige kennelijk gevaarlijke recreatieve sportactiviteiten, zoals deltavliegen, parachutespringen, autosport, en andere activiteiten, zoals afdalen in mijnen, snoeien van hoogstammige bomen,… tenzij anders bepaald in de bijzondere voorwaarden.
  • Een normale zwangerschap.
  • Mentale aandoeningen zijn gedekt met specifieke voorwaarden. Raadpleeg hiervoor de IPID-fiche

  Grensgeval: kan je gewoon werken, maar heb je een ziekte die later kan leiden tot arbeidsongeschiktheid? Dan ligt de bal in het kamp van onze medisch adviseur. Hij baseert zijn beslissing op een specifieke vragenlijst.

 • Wat is het verschil tussen fysiologische en economische arbeidsongeschiktheid?

  Fysiologisch betekent lichamelijk: je kan niet werken door een probleem met je lichaam. Economische arbeidsongeschiktheid slaat op de gevolgen van deze fysiologische arbeidsongeschiktheid voor je inkomen.

   

  Beide criteria lopen niet altijd gelijk. Een boekhouder die een vinger verliest, is enkele procenten lichamelijk arbeidsongeschikt, maar niet economisch, omdat hij vaak gewoon zijn werk kan blijven doen. Dat is helemaal anders voor een pianist die een vinger verliest. Lichamelijk is hij eveneens enkele procenten arbeidsongeschikt, maar economisch is hij voor 100% buiten strijd.

 • Hoe zit het met jouw belastingvoordeel?

  Heb je een vennootschap? Dan is het vaak interessant om je zaak de premie te laten betalen. Als bedrijfsleider kies je immers meestal het kostenforfait in de personenbelasting, waardoor je de premie GI niet apart kan inbrengen. De zaak kan de premie wel inbrengen in de vennootschapsbelasting, zonder dat het een privé belastbaar voordeel wordt. Ook de premietaks die de fiscus heft – 9,25% op elke premie – kan je fiscaal inbrengen binnen de vennootschapsbelasting.

   

  Ben je zelfstandige zonder vennootschap? Dan kan je de premies voor je verzekering en de premietaks aftrekken als werkelijke beroepskost in de personenbelasting. Je geniet dan een belastingvoordeel aan het marginaal tarief.

   

  Zoals de naam al zegt, is het vervangingsinkomen een inkomen. Dat geef je dus aan als vervangings- of beroepsinkomen in de personenbelasting. Uiteraard bezorgt Xerius jou voor alles de gepaste fiscale attesten.

Wat je nog kan interesseren

Start als verpleegkundige net zoals Ferdi Zels

VAPZ: de beste keuze voor een aanvullend pensioen

Meer over VAPZ
Factuur opmaken Raf Julmiens

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Meer over IPT
Bedrijfsbeheer en beroepskennis Sabri Onal

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Meer over POZ

Wat vind je op deze pagina?