Starten als zelfstandige: specifieke situaties

Op deze pagina bundelen we een paar speciale gevallen. Zo hebben niet alle zelfstandigen een eigen zaak. Als werkend vennoot of zelfstandig helper heb je geen ondernemingsnummer, maar moet je wel aansluiten als zelfstandige. Een ander “specialleke” is als jij je als zelfstandige in België vestigt met een buitenlandse onderneming. We leggen je stap voor stap uit wat er van jou verwacht wordt. Zo kan je zonder administratieve kopzorgen uit de startblokken schieten.

Starten als werkend vennoot

Ga je aan de slag voor een vennootschap waarin je aandelen bezit en meedeelt in de winst van de zaak? Maar ben je geen bestuurder of zaakvoerder? Dan ben je werkend vennoot. Ook dan is een aansluiting als zelfstandige verplicht. Ontdek hier de vakjes die je moet aftikken om zorgeloos aan de slag te gaan.

Meer info


Starten als zelfstandig helper

Ga je als zelfstandig helper meewerken in de eenmanszaak van een zelfstandige? Dan sluit je als zelfstandige aan bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Xerius. Is dat in hoofdberoep of bijberoep? En welke kosten komen daarbij kijken? We leggen het je haarfijn uit.

Meer info


Starten met een buitenlandse onderneming

Wil jij de Belgische markt veroveren? Dan moet je een aantal administratieve stappen zetten. Welke? Dat hangt af van jouw specifieke situatie. Laat je gidsen door elke fase van je opstart, en krijg hulp bij het administratieve werk.

Meer info

Wat vind je op deze pagina?