Starten als student-zelfstandige: wat betekent dat?

Kriebelt je ondernemersbloed als student? Dan is het statuut van student-zelfstandige jou op het lijf geschreven. Door aan te sluiten ben je perfect in orde met je sociale zekerheid. Zo kan je helemaal focussen op wat telt: slagen met onderscheiding in het echte leven!

Wanneer ben je een student-zelfstandige?

Start je als student je eigen bedrijf? Dan verdient de ondernemer in jou alle steun van de wereld. Met het statuut van student-zelfstandige doet de overheid een duit in jouw zakje. Je betaalt dan weinig of zelfs geen sociale bijdragen.


Om deze vruchten te kunnen plukken moet je uiteraard student zijn. Concreet komt het hierop neer:

  • je bent minstens 18 en hoogstens 25.
  • je volgt een volwaardige opleiding bij een erkende onderwijsinstelling. Je scoort dus minstens 27 studiepunten per schooljaar of volgt 17 lesuren per week.

Aansluiten is heel makkelijk. Dat doe je gewoon bij Xerius, wanneer je start als zelfstandige.

Aansluiten als student-zelfstandigeHoeveel sociale bijdragen betaal je dan?

Elk kwartaal betaal je een forfaitaire minimumbijdrage van 82,05 euro. Tekent je inkomen zich iets duidelijker af? Dan kan je vragen om je bijdragen te verhogen of verlagen. Daarbij zijn volgende cijfers belangrijk.


€7.021,29

Ligt je jaarinkomen lager dan dit bedrag? Dan betaal je geen bijdragen.


20,5%

Dat is het tarief van je sociale bijdragen wanneer je tussen 7.021,29 en 14.042,57 euro verdient. Je betaalt dus bijdragen op het bedrag dat je verdient boven 7.021,29 euro.


Met andere woorden: als je 10.021,29 euro verdient, betaal je 615 euro. Of omgerekend bijna 154 euro per kwartaal.


€10.021,29 – €7.021,29 = €3.000 x 20,5% = €615 per jaar = €153,75 per kwartaal

(exclusief 3,05% beheerskosten)


€14.042,57 

Lopen de zaken nog gesmeerder, en ligt je netto jaarinkomen boven 14.042,57 euro? Dan val je niet meer onder het statuut van student-zelfstandige, maar ben je zelfstandige in hoofdberoep. Je betaalt dan minstens de forfaitaire minimumbijdrage van 741,63 euro per kwartaal. Zo bouw je meteen volwaardige sociale zekerheidsrechten op.

Sociale bijdragen berekenen

Blijf je ten laste van je ouders?

Jawel, als student-zelfstandige blijf je ten laste van je ouders. Dit betekent dat

  • je nog recht hebt op kinderbijslag;
  • je ziekteverzekering via hen geregeld wordt;
  • je periode als student-zelfstandige niet meetelt voor je pensioen. 

En hoe zit het met de belastingen?

Om fiscaal ten laste van je ouders te blijven, mag je niet teveel verdienen. Hoeveel precies hangt af van het aanslagjaar en het feit of je ouders samen of alleen worden belast. De FOD Financiën vertelt jou de actuele cijfers. Ga je boven de grens? Dan betaal je belastingen zoals elke werkende burger.


Eén belangrijke uitzondering: ben je jobstudent in de eenmanszaak van je ouders, en wordt je loon afgetrokken als bedrijfslast? Dan kan je niet fiscaal ten laste blijven van je ouders. Dat lukt dan weer wel als jobstudent in de vennootschap van je ouders.

 

 

 

Je ouders verliezen wel hun recht op kinderbijslag wanneer je zelfstandige wordt in hoofdberoep. Dan draag je immers zelf bij aan de sociale zekerheid en bouw je eigen rechten op. Dat is uiteraard ook het geval wanneer je na je studies in loondienst of als ambtenaar gaat werken.
Je studies zitten erop, wat nu?

Dan kan je student-zelfstandige blijven tot en met het derde kwartaal van het jaar waarin je afstudeert. Vanaf het vierde kwartaal van dat jaar word je zelfstandige...

  • ...in hoofdberoep, wanneer je voltijds voor je zaak gaat werken;
  • ...in bijberoep, als je elders minstens halftijds werkt.

Belangrijke voorwaarde: je mag niet ouder zijn dan 25 jaar. 


Zet je vroegtijdig een punt achter je studies of studeer je vroegtijdig af? Dan schakel je onmiddellijk over naar bij- of hoofdberoep.


Hoe verloopt je aansluiting?

Sluit aan bij Xerius. Dat doe je met een klik op de knop. Wij gaan na of je aan de voorwaarden voldoet. Hebben we nog documenten of informatie van jou nodig? Dan hoor je dat van ons.


Eens aangesloten kan je aan de slag als student-zelfstandige. Je ontvangt een attest van aansluiting dat je kan gebruiken als bewijsstuk naar andere instanties.

Ik ben student en wil als zelfstandig helper iemand bijstaan in zijn zaak. Moet ik aansluiten als zelfstandige?


Nee, dat moet niet. Sterker nog: dat kan zelfs niet. Omdat je nog student bent en geen eigen eenmanszaak opstart, bestaat er een wettelijk vermoeden dat je de activiteit maar sporadisch uitoefent.


Dat heeft echter ook een schaduwzijde. Als student kan je geen bedrijfsbeheer of beroepskennis aantonen als zelfstandig helper in de eenmanszaak van een familielid. Daarvoor moet je immers aansluiten als zelfstandige, en dat is niet mogelijk in de categorie student-zelfstandige.


Heb je al een onderneming?

Gratis


Prima. Dan sluit je met een klik op de knop aan bij ons sociaal verzekeringsfonds. Je aansluiting is helemaal gratis.

Aansluiten als student-zelfstandige

Heb je nog geen onderneming?

Dan moet je eerst een onderneming opstarten. Ook daarvoor kan je rekenen op Xerius. Klik op de knop, en we zetten samen je eigen zaak op poten.

Je zaak opstarten