6 tips voor een goede eerste indruk tijdens het netwerken

23 februari 2017 door Evelien Verschroeven

eerste indruk bij netwerken

Geregeld netwerken kan je als starter veel opleveren. Het helpt je niet alleen om klanten te winnen, maar ook om leveranciers te strikken, je concurrenten in de gaten te houden én sterke partnerschappen te smeden. Dankzij deze zes tips maak je meteen een goede eerste indruk.  

In dit gratis e-book gaan we uitvoerig in op de (eenvoudige) kunst van het netwerken. De eerste stap spreekt voor natuurlijk zich: hoe maak je een stijlvolle eerste indruk?

1. Verzorg je voorkomen

Ze zouden de doorslag niet mogen geven, maar de realiteit leert dat je voorkomen en outfit erg bepalend zijn voor je eerste indruk. Een netwerkevent woon je best niet bij in jogging, een verkenningsgesprek met een klant begin je liever zonder lasagne tussen de tanden. Dat betekent natuurlijk niet dat je je voor elke werkdag een krijtpak moet aanschaffen. Probeer iets te dragen dat in de buurt komt van de dresscode, maar bovenal iets waar je jezelf goed in voelt.

2. Weet met wie je spreekt

Juni 2014. Koningin Mathilde haalt alle kranten door Rode Duivel Lukaku te verwarren met toen matchwinnaar Origi. Een flater die je mits enige voorbereiding makkelijk vermijdt. Zo is het ook voor ondernemers: trek je naar een netwerkevent om specifieke connecties te leggen, vergeet dan je huiswerk niet. Informeer je op voorhand over wie er zoal komt (bijvoorbeeld via LinkedIn): wie weet herken je wel een paar gezichten?  

3. Focus (op voorhand)

Netwerkevenementen zijn speeddates, maar dan vrijer en chaotischer: je kan met heel veel mensen praten, maar telkens slechts enkele minuten. Om je gesprek zo efficiënt en nuttig mogelijk te maken, baken je best goed op voorhand af wat je doelstellingen zijn. Zoek je nieuwe klanten? Experts om je marketing te helpen lanceren? Of extra handen voor in je zaak? Met een focus in het achterhoofd kan je de aanwezigen (en gesprekken) beter en sneller scannen en verlies je geen tijd aan koetjes en kalfjes.

Extra tip:

Hoe groter je netwerk wordt, hoe belangrijker het is om te blijven netwerken. Als je iemand aan een nuttig contact helpt, kan je die persoon later zelf ook makkelijker om expertise of contactgegevens vragen.

4. Denk aan de dialoog

Het is erg belangrijk dat je je eigen verhaal kan brengen, maar daar schuilt natuurlijk ook gevaar in. Voor je het weet, kom je over als babbelziek en komt de ander er niet aan te pas. Toon interesse voor de business van je gesprekspartner, zeker als je ook zelf wordt aangesproken. Onze tip: gun de ander eventueel eerst het woord, om vervolgens in te pikken op een voor jou opportuun moment.

5. Maak oogcontact

Een speech mag dan nog zo goed in elkaar zitten, als de lezer niet af en toe van zijn blad opkijkt komt de boodschap niet oprecht over. En zo is het ook voor je verbale bedrijfspresentatie, vaak ‘elevator pitch’ genoemd: durf geregeld oogcontact maken met je gesprekspartner om zo aan te tonen dat je weet wat je vertelt.

6. Maak het persoonlijk

Outlook, LinkedIn, Twitter, Google Hangouts, Skype … Kanalen genoeg vandaag om met een potentiële zakenpartner in contact te treden. Maar als het gaat om een allereerste kennismaking, dan kan je toch maar beter een old school persoonlijke afspraak plannen. Een face-to-face-gesprek blijft beter voor het wederzijds vertrouwen en laat ook makkelijker toe om vertrouwelijke zaken te bespreken.

Meer netwerktips?

Om je als startende ondernemer te helpen groeien, bundelden we al onze netwerktips in één praktische gids. In negen stappen leren we je hoe je een netwerk in kaart brengt, interessante events spot, het ijs breekt en je je communicatieve vaardigheden verder aanscherpt.

Download hier je gratis e-book.

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

ebook_starten_met_netwerken

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger