Xerius bedankt vriendelijk voor internationale bedanktdag

"Nee, we doen niet mee aan internationale bedanktdag, die elk jaar op 11 januari valt", aldus Franky Haesevoets (Afgevaardigd Bestuurder van Xerius). Dat lijkt op het eerste gezicht een straffe stelling, dus lees snel even verder. 

 

Waarom wil Xerius accountants zoals jij net vandaag niet bedanken?

We willen je graag het hele jaar door bedanken voor het vertrouwen in ons als partner. Niet enkel op internationale bedanktdag. Het is enorm fijn om samen met jou zelfstandigen bij te staan in hun ondernemerschap. Zonder een geweldige accountant zijn onze ondernemers niets. Jullie zorgen niet enkel dat de boekhouding klopt, maar ondernemers kunnen ook op je rekenen voor zakelijk advies om hun bedrijf te laten groeien. We weten dat je elke dag het beste van jezelf geeft om anderen te helpen. Dat verdient eigenlijk elke dag een welgemeende BEDANKT!


Naast onze eeuwige dank blijven we accountants zoals jij uiteraard ontzorgen zodat jij jouw klanten zo efficiënt mogelijk kan adviseren. En wie weet word jij dan bedankt door je klant.

 

 

Verspreid mee een golf van dankbaarheid

Elkaar bedanken werkt aanstekelijk. Dus hopen we stiekem dat we op deze manier een heuse bedankgolf kunnen aanwakkeren. Dat zorgt immers voor een positieve mindset op de werkvloer en tevreden klanten.

 


Tips om iemand te bedanken

Er zijn verschillende manieren om dankbaarheid te tonen. Hier zijn enkele tips:

 1. Zeg het met woorden
  Dit is misschien de meest voor de hand liggende manier, maar het is ontzettend belangrijk om je dank uit te spreken. Zeg simpelweg "dankjewel" of "bedankt" en geef aan waarvoor je dankbaar bent. In een mailtje naar klanten kan je ze bijvoorbeeld bedanken voor het vertrouwen. Dat zorgt meteen voor een goed gevoel.
 2. Zeg het zonder woorden, maar met een glimlach
  Met een eenvoudige glimlach kan je laten zien dat je oprecht dankbaar bent en dat heeft een positief effect op degene die je bedankt. Denk maar aan een fietser die een automobilist bedankt met een hoofdknik bij het oversteken.
 3. Zet het op papier
  Geef een handgeschreven kaartje of brief om je dank uit te spreken. Je kan daarin een persoonlijke boodschap schrijven, een foto of andere herinnering toevoegen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het eindejaar, bij een belangrijke bedrijfsmijlpaal, op een speciale datum, … Een boodschap op papier doet wonderen in digitale tijden. 
 4. Geef een cadeau
  Met een klein cadeautje kan laten zien dat je iemand waardeert en dankbaar bent. Bezorg je beste klanten of topcollega’s eens een bedankpakket. Dat hoeft zeker geen fortuinen te kosten. De persoonlijke toets is belangrijker en het is het gebaar dat telt.
 5. Vier gezamenlijke successen 
  Dat kan met iets kleins als een taartje of een groepsuitstap. De ideale manier om iedereen die een steentje bijdroeg aan het succes te bedanken.

 

 

De wetenschappelijke effecten van dankbaarheid

Robert Emmons, een Amerikaans psycholoog en professor, doet al jaren onderzoek naar de effecten van dankbaarheid. Hij schreef er heel wat wetenschappelijke artikels en boeken over. We geven hier een korte samenvatting van enkele belangrijke inzichten.

 


Chemische reactie

Bedanken zorgt voor een chemische reactie. Klinkt misschien wat gek, maar het is wel waar. Er komen immers endorfines vrij wanneer je jouw waardering toont. Zowel bij wie je bedankt als bij jezelf. En die endorfines hebben heel wat positieve effecten.

 


Algemene voordelen

Dankbare zieltjes zijn lichamelijk gezonder, minder vaak ziek en herstellen sneller als ze dan toch eens ziek zijn. Ze kunnen bovendien beter omgaan met stress. Wie geregeld dankbaarheid toont, zal meer vreugde, enthousiasme, liefde, geluk en verbondenheid ervaren en minder wrok, hebzucht of bitterheid. Zaken die niet te koop zijn met veel geld, maar wel door erkentelijk te zijn. Weinig moeite dus voor een groot resultaat.

 


Betere nachtrust

Dankbaarheid helpt je om sneller in slaap te vallen. Het verhoogt het aantal uren slaap en je zal 's morgens frisser wakker worden. Een opmerkelijk en belangrijk inzicht, want slaapstoornissen en slechte slaapkwaliteit zijn indicatoren van een slecht algemeen welzijn.

 


Dankbaar zijn maakt je gelukkiger en dus succesvol

Robert Emmons onderzocht via een experiment het effect op geluk. Wat bleek? Dankbare mensen zijn 25% gelukkiger. Interessant, want je gelukkig voelen heeft vele positieve effecten. Het verhoogt je productiviteit, zorgt voor sterkere relaties, meer vrienden, rijkere sociale interacties. Verder krijg je  meer energie, een betere gezondheid en sterker immuunsysteem, minder stress en pijn.

 

Een gelukkig leven leidt vaak tot een succesvol leven. Denk maar aan tevreden werknemers die alles uit de kast halen voor je klanten. En klanten die zich gewaardeerd voelen, kunnen dan weer zorgen voor mond-aan-mond-reclame. Kortom, dankbaar zijn leidt tot meer succes en werkt aanstekelijk. Geef dus geregeld een schouderklopje wanneer je ziet dat iemand er nood aan heeft of op een onverwacht moment. Dan doet het extra deugd.


“Dankbaarheid is de moeder van alle deugden.” - Marcus Tullius Cicero

  

Dankbaarheid in de praktijk

Je dankbaarheid tonen en luisteren naar je klanten en collega’s is de weg naar succes. Kijk maar naar dit voorbeeld. Helsen Consulting Team uit Tessenderlo won de ‘Officium Universalis Award’ waarmee Exact vijf vooruitstrevende accountantsbedrijven bekroond. Lees hier hun verhaal.

Misschien inspireert deze case jou wel. Want door aan je medewerkers te tonen dat je ze waardeert, is de kans groot dat ze zich aan jouw boekhoudkantoor zullen binden. En dat is een serieus streepje voor in de war for talent die momenteel woedt in accountancyland.

 

Tot slot willen we je bedanken om dit artikel tot het einde te lezen!

PS Wie moet jij dringend eens bedanken? 😉