De wetenschappelijke effecten van dankbaarheid
Robert Emmons, een Amerikaans psycholoog en professor, doet al jaren onderzoek naar de effecten van dankbaarheid. Hij schreef er heel wat wetenschappelijke artikels en boeken over. We geven hier een korte samenvatting van enkele belangrijke inzichten.
Chemische reactie
Bedanken zorgt voor een chemische reactie. Klinkt misschien wat gek, maar het is wel waar. Er komen immers endorfines vrij wanneer je jouw waardering toont. Zowel bij wie je bedankt als bij jezelf. En die endorfines hebben heel wat positieve effecten.
Algemene voordelen
Dankbare zieltjes zijn lichamelijk gezonder, minder vaak ziek en herstellen sneller als ze dan toch eens ziek zijn. Ze kunnen bovendien beter omgaan met stress. Wie geregeld dankbaarheid toont, zal meer vreugde, enthousiasme, liefde, geluk en verbondenheid ervaren en minder wrok, hebzucht of bitterheid. Zaken die niet te koop zijn met veel geld, maar wel door erkentelijk te zijn. Weinig moeite dus voor een groot resultaat.
Betere nachtrust
Dankbaarheid helpt je om sneller in slaap te vallen. Het verhoogt het aantal uren slaap en je zal 's morgens frisser wakker worden. Een opmerkelijk en belangrijk inzicht, want slaapstoornissen en slechte slaapkwaliteit zijn indicatoren van een slecht algemeen welzijn.
Dankbaar zijn maakt je gelukkiger en dus succesvol
Robert Emmons onderzocht via een experiment het effect op geluk. Wat bleek? Dankbare mensen zijn 25% gelukkiger. Interessant, want je gelukkig voelen heeft vele positieve effecten. Het verhoogt je productiviteit, zorgt voor sterkere relaties, meer vrienden, rijkere sociale interacties. Verder krijg je meer energie, een betere gezondheid en sterker immuunsysteem, minder stress en pijn.
Een gelukkig leven leidt vaak tot een succesvol leven. Denk maar aan tevreden werknemers die alles uit de kast halen voor je klanten. En klanten die zich gewaardeerd voelen, kunnen dan weer zorgen voor mond-aan-mond-reclame. Kortom, dankbaar zijn leidt tot meer succes en werkt aanstekelijk. Geef dus geregeld een schouderklopje wanneer je ziet dat iemand er nood aan heeft of op een onverwacht moment. Dan doet het extra deugd.