“Ofwel laat je de boel ontploffen, ofwel zoek je een oplossing”

Bam! Daar sta je dan als je de diagnose van kanker of een andere zware ziekte krijgt. Gisteren was je nog druk in de weer voor je klanten, maar van de ene op de andere dag word je veroordeeld tot patiënt. Je ruilt je werkkledij in voor een pyjama. Plots gaat het nog maar alleen over je ziekte. Het overkwam vorig jaar Fiscaal accountant Cindy Verbert uit Olen.


“Vorig jaar ben ik kort na Pasen voor de eerste keer in UZ Gasthuisberg Leuven in behandeling geweest voor een kankergezwel in het aangezicht,” begint Cindy haar verhaal. “Wat volgde was een intensieve behandeling van zes chemobeurten met telkens een week ziekenhuisopname en daarna nog 35 bestralingen. Tel daar ook nog eens een lange en zware revalidatieperiode bij.

 

Net voor ik ziek werd had ik nog een grote geldsom opgehoest voor de overname van een klantenportefeuille. Je weet dat je de draad weer moet opnemen. Niet vanzelfsprekend, als je volledig uitgeput bent en geen personeel in dienst hebt. Ofwel laat je de boel ontploffen, maar kan je nadien terug van nul beginnen, ofwel zoek je naar een oplossing. Een oplossing welke bestond uit enkele jobstudenten van Robert Half voor het boekwerk, de hulp van zelfstandige medewerkers, een ander accountantskantoor en een inmiddels gepensioneerde boekhouder.”

 

Cindy is niet bij de pakken blijven zitten en is bij het ITAA gaan aankloppen voor hulp. Na de overstromingen van 2021 in Wallonië werd het fonds ‘SOS ITAA’ opgericht. In die periode werden letterlijk enkele accountantskantoren van de kaart geveegd en heeft het beroepsinstituut de getroffen leden financieel een stukje kunnen helpen. Niet alleen bij natuurrampen, maar ook bij zware gezondheidsproblemen kan je beroep doen op dit fonds.

 

Alexis De Biolley, Public Affairs adviseur bij het ITAA, heeft zelfs een paar keer gebeld om te vragen hoe het ging,” zegt Cindy. “Het ITAA vraagt -indien nodig- uitstel voor de aangifte personenbelasting van de klant en neemt zelf contact op met het betrokken belastingkantoor. Ook met de verplichte vormingsuren werd soepeler omgesprongen. Je ontvangt een lijst van kantoren in de regio die eventueel kunnen bijspringen. Uiteindelijk heb ik geen contact opgenomen met één van de confraters uit de lijst, maar het is een geruststelling dat er toch een vangnet bestaat voor een kleiner kantoor. ”

 

Dat je kwetsbaarder bent als klein accountantskantoor beseft Cindy maar al te goed. “Als je voldoende confraters in je netwerk hebt die willen bijspringen lukt het wel,” weet Cindy. “Er is zeker een plaats in het accountancy landschap voor de kleinere spelers, die vooral heel hard inzetten op  persoonlijk contact. De talrijke kaartjes en bloemen welke ik mocht ontvangen zijn een mooi voorbeeld van appreciatie van mijn klanten.”

 

Gelukkig gaat het met Cindy elke dag een beetje beter. Halftijds werken lukt opnieuw, maar het blijft opletten voor die verdomde vermoeidheid. “Hoe graag je ook wilt werken, het lukt gewoon niet meer,” zegt Cindy. “Voortaan blijft ’s avonds de laptop dicht en wordt er verplicht een verlengd weekeinde genomen.”

 

Jammer genoeg is het verhaal van Cindy geen alleenstaand geval. In de voorbije maanden hebben we enkele accountants zien uitvallen. Voor een aantal zijn we mee op zoek gegaan naar een oplossing. Het is niet eenvoudig om telkens een accountancy bedrijf te vinden dat tijdelijk een deel van de klanten opvangt. Het is wel mooi om te zien hoe groot de bereidheid is om een collega-confrater te helpen, maar bij veel kantoren zit het water ook al aan de lippen.

 

Zo getuigde een accountant: “Spijtig genoeg kan ik nu geen hulp bieden aan een collega. We verdrinken hier zelf in het werk. Een werkdag tot 15 uur is geen uitzondering om alles binnen de deadlines af te werken. Zelf sukkel ik ook al een tijdje met mijn gezondheid. Anders graag.”

 

Daarnaast is het ook niet eenvoudig om een aantal dossiers over te nemen als je met verschillende software programma’s werkt. Al maakt een verregaande digitalisatie van het kantoor het toch makkelijker om vanop afstand bepaalde taken over te nemen, zoals een online boekhoudpakket of een platform voor het beheer van de facturenstroom. Het is zeker ook een geruststelling dat je bij het ITAA terecht kan, al is dit nog te weinig geweten. Hopelijk verandert dit met de getuigenis van Cindy.

 

Dankjewel voor het gesprek Cindy. Hopelijk ben je gauw weer helemaal hersteld.

 

 

Danny De Pourcq