Afbeelding tooltip: Max Lüdmann Horeca-ondernemer Aangesloten sinds 2022
Afbeelding tooltip: Max Lüdmann Horeca-ondernemer Aangesloten sinds 2022

Student-ondernemer Max: “Zet alles op papier"

Max Lüdmann is laatstejaarsstudent Internationaal Ondernemen, maar mag zich al een beslagen Antwerpse ondernemer noemen. Samen met zijn vennoot Lou runt hij het gsm-luwe Bar Offline aan Het Steen. Maar ze hebben ook een kledinglijn. En nog veel meer.

Jong geweld in oudste gebouw van ’t stad

“Het Offline-concept bedachten Lou en ik een paar jaar geleden aan een strandbar in Kreta. Niemand praatte er met elkaar. Niemand genoot er van het prachtige uitzicht. Iedereen zat maar wat aan zijn gsm te frunniken. Doodzonde, toch? We zochten op dat moment een naam voor onze kledinglijn. Dat werd Offline.”

“Pas later kwam Bar Offline erbij. Op een Startup Fair in Het Steen hadden we een standje met onze kleding. We raakten er aan de praat met de mensen van Visit Antwerpen. Zo rijpte het idee om er een pop-upbar te gaan uitbaten. Uiteindelijk werd er een aanbesteding voor uitgeschreven — en die wonnen we.” 

Geen onlinepromotie

“Intussen staan er twee zomer- en twee winterbars op de teller. En vanaf dit jaar huist Bar Offline permanent in Het Steen. Enfin, al zeker tot in 2028. Lou en ik zorgen ervoor dat er altijd een van ons beiden aanwezig is, bijgestaan door een jobstudent. Die vind ik gelukkig relatief makkelijk in mijn netwerk, gezien ik zelf nog student ben (lacht).”

“Uiteraard voeren we voor Bar Offline geen onlinepromotie. Dat zou tegen het concept indruisen. We moeten het daarom vooral hebben van mond-tot-mondreclame en wat persaandacht. Qua klantenbinding leggen we bierkaartjes in de bar waarop je je contactgegevens kunt invullen. We sturen jaarlijks één postkaart naar alle inschrijvers met daarop al onze evenementen. Da’s duurder dan je profileren op Instagram, maar we krijgen toffe reacties.” 

Waar ga je op zoek naar klanten?

Start je als zelfstandige, denk dan heel goed na over je verkoopkanalen. Waar bied je je product of dienst het best aan?

Ontraden, niet verbieden

“We kunnen onze gasten niet verbieden om hun smartphone in Bar Offline te gebruiken. Zeker in Het Steen is dat niet haalbaar. Er komen veel toeristen die hun telefoon nodig hebben, bijvoorbeeld om een wandelroute uit te stippelen. Maar we ontraden het gebruik wel. En we stimuleren offlinegedrag door kranten en gezelschapsspellen aan te bieden. Belt iemand te lang of te luid, dan geven we een subtiele hint door een krant op tafel te leggen. Ook zijn we op zoek naar handige lockersystemen of geschikte tafelbakjes om gsm’s in te deponeren.” 

Uiteraard voeren we voor Bar Offline geen onlinepromotie.

Max Lüdmann Student-ondernemer

“Naast onze kleding en bar hebben Lou en ik nog twee feestconcepten voor jongvolwassenen: Drastisch en Face-Off. Op het maandelijkse Drastisch brengen we mensen bij elkaar om op housemuziek te dansen. Dat deden we eveneens al in Het Steen, maar ook elders. En met Face-Off — een concept dat vanuit Engeland overwaaide — laten we twee dj’s vanuit haaks over elkaar opgestelde sets battelen om de gunsten van het danspubliek. Ook op die events moedigen we gasten aan om hun telefoons niet te beroeren.” 

Kudo’s voor Kathleen

“Eigenlijk heb ik veel aan Xerius te danken. In de Karel de Grote Hogeschool huist een ondernemerscentrum en in dat centrum zit op vaste tijdstippen iemand van Xerius waaraan je advies kunt vragen als je overweegt om zelfstandige te worden. Daar heb ik destijds gretig gebruik van gemaakt. In mijn geval was het Kathleen van Xerius die me van a tot z hielp opstarten.” 

Foute truck

“Helaas neem je als jonge ondernemer ook minder geslaagde beslissingen. Voor de tweede wintereditie van Bar Offline mochten we geen chalet meer aan Het Steen neerpoten, dus kochten we een foodtruck en een serre die dienstdeed als eetzaal. Maar de volwaardige gerechten die we aanboden, bleken in tegenstelling tot onze kleinere hapjes geen succes. Daarom moesten we onze truck en serre weer van de hand doen. Dat avontuur sloeg een stevige krater in onze financiën en bezorgde me een paar slapeloze nachten.” 

Als ik straks afgestudeerd ben, wil ik Bar Offline verder uitbouwen.

Max Lüdmann Student-ondernemer

Tips & toekomstperspectieven

“Als ik straks afgestudeerd ben, wil ik Bar Offline verder uitbouwen. We zijn alvast op zoek naar andere locaties om ons concept verder uit te rollen. Maar ik wil nog meer evenementen in de horeca opzetten. De kans dat ik straks ergens op een loonlijst ga staan, lijkt me klein (lacht).”

“Of ik nog tips voor starters heb? Een heleboel! Zet alles op papier. Giet afspraken altijd in contractjes. Zorg dat je goed verzekerd bent. Doe geen aankondigingen over zaken die nog niet voor de volle 100% in kannen en kruiken zijn. Pak zoveel netwerkevents mee als je kunt. Zorg dat je een goeie en betrouwbare boekhouder hebt. Wees niet te fier om je door anderen te laten helpen. En vooral: begint eer je bezint, niet omgekeerd (lacht). 

Max heeft zijn boekhouder al gevonden. Nu jij nog?

Nog meer inspirerende startersverhalen

"Als jonge starter heb ik veel on the job geleerd."

Lees het verhaal van Maxime

“In jezelf blijven geloven is tegelijk mijn grootste tip én uitdaging.”

Lees het verhaal van Nils

“Geloof in jezelf, ook als niemand anders dat doet”

Lees het verhaal van Mariana