Hoeveel kost een bijberoep je?
Je hebt een fantastisch idee, maar wil niet meteen je vaste loon opgeven? Of je wil gewoon wat meer verdienen met een extra baan? Er zijn tal van redenen om te starten als zelfstandige in bijberoep. Maar welke kosten staan tegenover de voordelen van een beroep?
Welke kosten heb je als zelfstandige in bijberoep?
Op het eerste zicht is dit best een indrukwekkende opsomming, maar de eigenlijke kosten vallen heus mee.
Oprichtingskosten
Een bijberoep starten kan niet zonder je eigen zaak en ondernemingsnummer. Voor de overgrote meerderheid betekent dit een eenmanszaak starten. Dit doe je via een ondernemingsloket dat je zaak inschrijft in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Kostprijs: 105,50 euro.
Oefen je btw-plichtige activiteiten uit? En dat doe je bijna altijd. Dan activeer je je ondernemingsnummer als btw-nummer. Een klusje dat je ook aan je ondernemingsloket kan overlaten voor 72,6 euro, inclusief btw. Een vraag die je daarbij altijd moet beantwoorden: kies je voor de btw-vrijstellingsregeling of niet?
Sociale bijdragen
Je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds is gratis. Ieder kwartaal betaal je wel sociale bijdragen.
Eén uitzondering voor jou als zelfstandige in bijberoep: is jouw netto belastbaar inkomen op jaarbasis lager dan de minimumgrens van 1.865,45 euro? Dan betaal je geen sociale bijdragen. Weet je bij je start al zeker dat je inkomen lager is? Dan kan je meteen een vrijstelling van je bijdragen vragen. Anders betaal je best de minimumbijdrage (98,52 euro). Zo vermijd je alvast verhogingen, lees: een boete, als naderhand blijkt dat je toch meer verdiende dan de minimumgrens.
Bedraagt het inkomen uit je zelfstandige activiteiten op jaarbasis meer dan 1.865,45 euro? Dan betaal je wel sociale bijdragen. Het exacte bedrag hangt af van je inkomen, meer bepaald je netto belastbaar inkomen. Dat is het inkomen dat je overhoudt nadat je je beroepskosten aftrekt van je omzet. Op die uitkomst betaal je 20,5% sociale bijdragen.
Lees hier alle informatie over je sociale bijdragen als zelfstandige.
Personenbelasting
Zoals hierboven aangehaald, starten de meeste zelfstandigen in bijberoep met een eenmanszaak. Dat is immers de goedkoopste ondernemingsvorm om op te richten. Wanneer je een eenmanszaak hebt moet je er rekening mee houden dat al je inkomsten uit je zelfstandige activiteit op een hoop worden gegooid bij de inkomsten die je uit je hoofdactiviteit haalt.
Hierdoor kom je vaak in de hogere belastingschijven terecht (40%-50%). Voordeel is dan wel weer dat je als zelfstandige je belastbare inkomen kan drukken door beroepskosten in te brengen.
Provinciebelasting
Elke onderneming die op 1 januari staat ingeschreven in de KBO betaalt voor dat jaar provinciebelasting. De hoogte van de rekening hangt niet alleen af van de grootte van je bedrijf. Ook de provincie waar je je vestigt speelt een rol, waarbij Oost-Vlaanderen (125 euro) en Vlaams-Brabant (0 euro) de uitschieters in beide richtingen zijn.
Ook de gemeente heft soms een aanvullende belasting voor bedrijven. Start je in bijberoep? Dan informeer je altijd best even bij de gemeente. Niet alleen of zij extra belastingen heffen voor ondernemers, ook voor de vraag of je voor jouw activiteit een extra vergunning nodig hebt, ben je bij hen aan het juiste adres.
Diverse kosten
Een aantal kosten die je best meeneemt in je kosten-batenanalyse, maar waar je vaak ook een fiscaal voordeel uit kunt halen: telefoon- en internetkosten, kantoorbenodigdheden, een laptop en verplaatsingskosten.
Wil je een goede inschatting maken van wat je echt overhoudt als zelfstandige in bijberoep? Op de pagina bijverdienen als zelfstandige in bijberoep maak je snel en eenvoudig een simulatie van wat je als bijberoeper verdient.
Boekhouder nodig?
Als zelfstandige in bijberoep is je administratie vaak niet zo’n moeilijke klus. Een enkelvoudige boekhouding volstaat en kwartaalaangiftes bij de btw zijn vaak niet nodig.
En toch is het een pluspunt om een boekhouder te zoeken. Want een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Hij of zij zorgt ervoor dat alles correct doorgegeven wordt aan de fiscus, waardoor je boetes vermijdt. En bovendien kent een fiscaal expert alle spelregels rond het aftrekken van beroepskosten zodat hij je een maximaal fiscaal voordeel bezorgt.
Start je een eenmanszaak? En blijkt loopt je zoektocht naar een boekhouder op niks uit? Lees dan zeker ons artikel over boekhouding eenmanszaak: zelf doen of hulp inroepen?
Het eindoordeel
Ondanks een relatief omvangrijk lijstje aan kosten, zal je zelden of nooit je broek scheuren aan je bijberoep. Je mag ervan uitgaan dat je van je inkomsten uit je zelfstandige activiteit grofweg de helft overhoudt. Een leuke extra dus, en dat is exact wat de meeste bijberoepers beogen.
Onder welke voorwaarde ben je zelfstandige in bijberoep?
Eerst even dit. Om te starten in bijberoep moet je voldoen aan één belangrijke voorwaarde: je hebt al een andere hoofdactiviteit.
Dat wil zeggen:
- je werkt minstens halftijds als werknemer;
- of je werkt minstens halftijds als ambtenaar buiten het onderwijs;
- of je presteert minstens 60% van een voltijds uurrooster als leerkracht met een vaste benoeming;
- of je presteert minstens 50% van een voltijds uurrooster als leerkracht zonder een vaste benoeming;
- of je bent op brugpensioen (SWT) of krijgt een werkloosheidsuitkering;
- of je krijgt een ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkering als loontrekkende.
Voldoe jij aan een van deze voorwaarden? Dan word je zelfstandige in bijberoep.
Starten in bijberoep?
De optelsom gemaakt? En helemaal klaar om van je bijberoep een succes te maken? Start dan nu eenvoudig online je zaak op.