Brexit: wat betekent het voor jou als zelfstandige?

Al jaren sluimert hij. De brexit. Het vertrek van Groot-Britannië uit de Europese Unie. Op 31 oktober zou er dan toch geen ontkomen meer aan zijn. Het is dan ook best dat jij en je onderneming zich goed voorbereiden. Wat kan je doen in het geval van een no-deal brexit? En wat als er toch nog een deal uit de bus komt?

Een brexit met akkoord: wat wil dat zeggen?

Een brexit met akkoord wil zeggen dat er een overgangsperiode komt. Tijdens deze overgangsperiode blijft alles bij het oude. Zowel burgers als ondernemers krijgen de kans om zich aan te passen aan de nieuwe regels die na de transitieperiode gelden. Welke regels dat zijn? Dat moet nog afgesproken worden tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk.


De overgangsperiode duurt tot 31 december 2020 en kan als het nodig is met 1 of 2 jaar verlengd worden.
Heeft een brexit met akkoord gevolgen voor jou als zelfstandige?

We maken een onderscheid tussen 2 periodes:

  • Tussen 1 november 2019 en 31 december 2020 blijven de Europese regels over de sociale zekerheid van toepassing. Er verandert dus niets voor Belgische zelfstandigen in het Verenigd Koninkrijk of omgekeerd.
  • Vanaf 1 januari 2021 is de Europese regelgeving niet meer van toepassing. Wel blijven een aantal socialezekerheidsrechten gelden voor Britse en Europese burgers die vóór 31 december 2020 gebruik maakten van het vrij verkeer van personen. Voor nieuwe detacheringen wordt een nieuwe regeling uitgewerkt.En wat betekent een brexit zonder akkoord?

De kans dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord is groot. 65%, volgens specialisten. 


Het Verenigd Koninkrijk zal in dat geval onmiddellijk behandeld worden als een niet-lid van de Europese Unie. Geen lid meer van de interne markt. Geen lid meer van de douane-unie. En dus van de ene op de andere dag hogere douanetarieven, dezelfde als worden aangerekend aan landen waar geen aanvullende afspraken mee gemaakt zijn.

EORI-nummer nodig voor in- en uitvoer met het Verenigd Koninkrijk

Doordat de Britten uit de Unie stappen zal België een buitengrens worden voor het Verenigd Koninkrijk. En dus volgen strengere controles. Om deze controles vlotter te laten verlopen heb je verplicht een EORI-nummer nodig als je producten in- of uitvoert van en naar het Verenigd Koninkrijk. Je EORI-nummer vraag je eenvoudig aan via je ondernemingsloket.

 

Heeft een brexit zonder akkoord gevolgen voor jou als zelfstandige?

Ook wanneer er geen akkoord uit de bus komt worden de socialezekerheidsrechten van Belgische ondernemers in het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd gegarandeerd tot 31 december 2020. De federale regering nam hiervoor een wetgevend initiatief. 

 

Wat kan je doen om je onderneming voor te bereiden op de brexit?

Dat is uiteraard de vraag van 1 miljoen. En we moeten eerlijk toegeven dat we je daar bij Xerius niet bij kunnen helpen. Gelukkig heeft de Federale Overheidsdienst Economie een handig hulpmiddel gemaakt voor ondernemers: de Brexit Impact Scan.


Aan de hand van een aantal vragen bepaalt de scan de impact van de brexit op jouw onderneming. Zowel over invoer en uitvoer, als over vervoer, toeleveranciers als het gebruik van digitale diensten.