Brexit: wat betekent het voor jou als zelfstandige?

Al jaren sluimert hij. De brexit. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Op 20 december 2019 tekende het Verenigd Koninkrijk het onderhandelde brexit-akkoord. 31 januari 2020 is de datum waarop Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. Wat betekent dat voor jou als ondernemer? En welke stappen neem je ondertussen met je onderneming?

Het brexit-akkoord of "withdrawal agreement": wat is er nu eigenlijk beslist?

Deze brexit met akkoord wil zeggen dat er een overgangsperiode komt. Tijdens deze overgangsperiode blijft alles bij het oude. Zowel burgers als ondernemers krijgen de kans om zich aan te passen aan de nieuwe regels die na de transitieperiode gelden. Welke regels dat zijn? Dat moet nog afgesproken worden tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk.


De overgangsperiode duurt tot 31 december 2020 en kan als het nodig is met 1 of 2 jaar verlengd worden.
Heeft deze brexit met akkoord gevolgen voor jou als zelfstandige?

We maken een onderscheid tussen 2 periodes:

  • Vóór 31 december 2020 blijven de Europese regels over de sociale zekerheid van toepassing. Er verandert dus niets voor Belgische zelfstandigen in het Verenigd Koninkrijk of omgekeerd.
  • Vanaf 1 januari 2021 is de Europese regelgeving niet meer van toepassing. Wel blijven een aantal socialezekerheidsrechten gelden voor Britse en Europese burgers die vóór 31 december 2020 gebruik maakten van het vrij verkeer van personen. Voor personen die zich in een andere situatie bevinden wordt een nieuwe regeling uitgewerkt.

EORI-nummer nodig voor in- en uitvoer met het Verenigd Koninkrijk

Doordat de Britten uit de Unie stappen zal België een buitengrens worden voor het Verenigd Koninkrijk. En dus volgen strengere controles. Om deze controles vlotter te laten verlopen heb je verplicht een EORI-nummer nodig als je producten in- of uitvoert van en naar het Verenigd Koninkrijk. Je EORI-nummer vraag je eenvoudig aan via je ondernemingsloket.

 

Wat met je sociale zekerheid?

In België bevriezen de bestaande socialezekerheidsregels tot 31 december 2020. Verhuis je na die datum naar het Verenigd Koninkrijk, dan gelden wellicht andere regels. Welke deze zijn, zal de toekomst uitwijzen.

Hoe bereid je je onderneming voor op de brexit?

Dat is uiteraard de vraag van 1 miljoen. En we moeten eerlijk toegeven dat we je daar bij Xerius niet bij kunnen helpen. Gelukkig heeft de Federale Overheidsdienst Economie een handig hulpmiddel gemaakt voor ondernemers: de Brexit Impact Scan.


Het opzet is simpel. Je beantwoordt enkele gerichte vragen over onder andere de goederen die je in-en uitvoert en het personeel dat je tewerkstelt. Op basis van je antwoorden krijg je tips en aandachtspunten die je helpen om de eventuele gevolgen van de brexit op te vangen.