Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen

Bedrijven en winkels mogen terug open, maar opvang voor de kinderen is in deze uitzonderlijke tijden niet evident. Scholen openen nog niet voor iedereen en de grootouders mag je nog niet inschakelen. De overheid besliste om ondernemers te helpen zodat ze hun zelfstandige activiteit makkelijker kunnen combineren met de opvoeding van hun kinderen. Daarom voert ze voor de maanden mei en juni een tijdelijke ouderschapsuitkering in. Een regeling die je kunt vergelijken met het corona-ouderschapsverlof voor werknemers.

Voor wie?

Ouders die zorgen voor één of meerdere kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Voed je een kind met een beperking op? Dan geldt een leeftijdsgrens van 21 jaar en in sommige gevallen helemaal geen leeftijdsbeperking.

Volgende zelfstandigen komen in aanmerking:

  • de zelfstandige in hoofdberoep, meewerkend partner of student-zelfstandige;
  • de zelfstandige in bijberoep en de zelfstandigen die actief zijn na de wettelijke pensioenleeftijd, op voorwaarde dat het bedrag van hun wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen gelijk is aan de bijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep.

Welke uitkering krijg je tijdens je corona-ouderschapsverlof?

Je krijgt een uitkering van 532,24 euro per maand of 875 euro in een eenoudergezin.


Zijn beide ouders zelfstandige? Dan komen ze alle twee in aanmerking voor de tijdelijke ouderschapsuitkering.


Let wel: deze uitkering kan je niet combineren. met een andere uitkering in het zelfstandigenstelsel. Vraag je bijvoorbeeld ook een uitkering overbruggingsrecht aan voor de maand mei, dan kan je je ouderschapsuitkering beter laten vallen.


Hoe vraag je het corona-ouderschapsverlof aan?

Het ouderschapsverlof voor de maand mei en/of juni aanvragen kunt u vanaf nu aanvragen. Je hebt daarvoor één enkele, eenvoudig optie: het webformulier.

Meer details over het corona-ouderschapsverlof maakt de overheid later bekend.
Hoeveel je je activiteit moet verminderen om aanspraak te maken op deze maatregel is bijvoorbeeld nog niet beslist. Zodra we meer weten, lees je het op deze pagina.