Een hoger pensioen opbouwen als zelfstandige

Het pensioen van een zelfstandige bedraagt gemiddeld een kwart van zijn inkomen. Het is dus een slim idee om dat bedrag zelf nog aan te dikken. Xerius vertelt jou welke oplossingen in jouw situatie het meeste opleveren.

Neem je pensioenlot in eigen handen

Bij het uitdelen van het pensioen sta je als zelfstandige achteraan in de rij. Een ambtenaar krijgt na zijn loopbaan gemiddeld 2.600 euro per maand. Een werknemer vangt zo’n 1.200 euro. En jij mag je als zelfstandige tevreden stellen met doorsnee 860 euro.


Moraal van het verhaal: blijf niet bij de pakken zitten en neem je pensioenlot in eigen handen. Daartoe heb je verschillende mogelijkheden. De pensioenadviseurs van Xerius adviseren jou graag bij de juiste keuze.


Kies je weg naar meer pensioen

Je pensioen aanvullen kan op verschillende manieren. De volgende oplossingen werden speciaal ontwikkeld voor zelfstandigen zoals jij. En dat merk je, want je vangt in één klap drie dikke vissen: je bouwt aan een hoger pensioen, je betaalt minder belastingen en je verlaagt je sociale bijdragen.
Jouw hoeksteen voor een hoger pensioen: VAPZ

Wie wil bouwen, moet eerst het fundament leggen. Voor je pensioen is dat het aanvullend pensioen voor zelfstandigen, kortweg VAPZ. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze formule speciaal geknipt op maat van de zelfstandige. Elk jaar stort je een bedrag in je pensioenspaarpot. Bij je welverdiende opruststelling krijg je de totale som uitbetaald.Wat maakt deze formule zo interessant voor jou? Je premies zijn 100% fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder belastingen betaalt. Ook je sociale bijdragen verminderen, zodat je totale besparing zelfs kan oplopen tot 64%.


Met andere woorden: de fiscus betaalt 2/3 van je pensioenkapitaal. Geen enkel ander product biedt zo’n aantrekkelijk fiscaal voordeel.

Meer info over je VAPZ

Bovendien – en dat is echt uniek in België – kan je bij Xerius heel eigen klemtonen leggen in je VAPZ:

 • wil je puur focussen op pensioenopbouw? Dan is er Xerius Relax4Pension.

 • wil je een aanvullende bescherming bij arbeidsongeschiktheid? Kies voor Xerius Relax4More.

 • vind je een complete bescherming bij arbeidsongeschiktheid cruciaal? Dan ben je met Xerius Relax4Life verzekerd van een volwaardig vervangingsinkomen.

Een VAPZ brengt jouw pensioen op het niveau van een werknemer. Voeg daar een IPT of POZ aan toe, en je bouwt even hoog als een werknemer met een groepsverzekering. Bovendien geniet je optimaal van alle fiscale voordelen, wat deze optie extra aantrekkelijk maakt. Als je nog hoger wil bouwen: IPT en POZ

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Ben je bedrijfsleider in een vennootschap? Dan is het een goed idee om je persoonlijke VAPZ aan te vullen met een IPT. Je vennootschap betaalt de premies – en trekt deze dan ook af in de vennootschapsbelasting. Ook hier leg je de klemtoon die je belangrijk vindt. Want je vult je pensioenopbouw naar keuze aan met een bescherming tegen inkomensverlies of tegen overlijden.

Meer info over IPT


Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Heb je geen vennootschap, maar ben je een eenmanszaak of vrij beroep? Vul dan je persoonlijke VAPZ aan met een POZ, een gloednieuwe formule die nog volop verder geoptimaliseerd wordt. De premies leveren je een belastingvermindering van 30% op. En dat is altijd mooi meegenomen.

Meer info over POZ

Wat zijn de bouwstenen voor jou optimale pensioenmix? Doe de test!

Hoe goed scoort je huidige pensioenplan op fiscaal vlak? Wat is je fiscaal optimale premie, waarmee je maximaal belastingen bespaart? In welke bouwstenen stop je dat geld? De Xerius Pensioenbuddy geeft jou in enkele klikken het antwoord.

Ontdek jouw optimale pensioenmix


Gepensioneerd en aan de slag als zelfstandige, mag dat?

Ja, dat mag. Al zijn er wel enkele spelregels waar je best rekening mee houdt. Je leest ze op onze pagina over bijverdienen als gepensioneerde.


Wat is jouw snelste weg naar meer pensioen? Xerius rekent het graag voor je uit.

Klik op de aanvraag en vul je gegevens in. Dan klopt onze pensioenadviseur aan bij de bevoegde diensten om alle belangrijke gegevens over jouw loopbaan te verzamelen. Deze informatie verwerkt hij in een helder pensioenadvies, dat helemaal afgestemd is op jouw situatie.


Gratis voor klanten338,80 euro

 inclusief btw voor niet-klantenTip: sluit nu aan bij Xerius. Dan krijg je deze pensioensimulatie toch gratis. Als voorproefje van de vele voordelen die je bij ons geniet.


Met de Xerius pensioenraming verneem je

 • hoeveel pensioen je later krijgt op je vroegste en normale pensioendatum
 • op welke pensioendatum je een maximaal pensioen krijgt: je ideale pensioendatum
 • welke impact belangrijke gebeurtenissen en beslissingen hebben op je pensioen
 • wat voor jou de meest interessante opties zijn om je pensioen te verhogen
 • hoeveel je daarbij bespaart op je belastingen en sociale bijdragen

Waarom is de pensioenraming van Xerius zoveel leerrijker dan de website MyPension.be?

Op MyPension.be doet de overheid een boekje open over je pensioen. In je persoonlijke dossier vind je:

 • alle details over je loopbaan
 • het pensioenbedrag dat je hebt opgebouwd
 • je vroegste pensioendatum, en hoeveel pensioen je dan ontvangt
 • je normale pensioenleeftijd (65, 66 of 67 jaar) en hoeveel pensioen je krijgt op deze leeftijd

MyPension.be vertelt jou echter niets over de impact van wijzigingen in je carrière. Wat gebeurt er met je pensioen als jij of je partner:

 • overstapt van bijberoep naar hoofdberoep?
 • het leven van loontrekkende inruilt voor dat van zelfstandige?
 • de zaak stopzet?
 • niet meer kan werken door ziekte of ongeval?

Al deze dingen kom je wel te weten in de pensioenraming van Xerius.

Aanvraag gegevens

Persoonlijke gegevens

Extra informatie

Wat vind je op deze pagina?