Subsidie aanvragen voor je bedrijf

Plan jij een investering? Dan heb jij mogelijk recht op een subsidie. Xerius helpt je een weg te banen doorheen de subsidiejungle en toont je waar jij je subsidie kan aanvragen.

Wanneer heb jij recht op subsidies?

Elk bedrijf - van kleine, middelgrote tot grote ondernemingen - kan subsidies krijgen. Op alle niveaus – Europees, federaal, regionaal, gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk – vallen er appels uit de kast. 


Natuurlijk moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een onderneming: klein of groot, aangesloten bij Xerius of niet.
  • Je plant in de nabije toekomst een investering.
  • Andere voorwaarden hangen af van de subsidie die je aanvraagt. Daarover lees je hieronder meer.

De populairste subsidies en waar je ze aanvraagt

Elke subsidie heeft hetzelfde doel: jou ondersteunen bij belangrijke fases of beslissingen voor je onderneming. Hieronder vind je een handig overzicht, waarbij we meteen doorlinken naar de instantie waar je de subsidie kan aanvragen.


Vernieuwen en innoveren

Door een nieuw product of een nieuwe dienst op de markt te brengen? Of een milieubewuste productielijn in gebruik te gaan nemen? Of wil je kennis opbouwen waardoor je je bedrijf makkelijker laat inspelen op veranderingen? Vanaf dat je innoveert kan je rekenen op een van deze subsidies:


Internationaliseren en grenzen oversteken

Je botst op de grenzen van je huidige afzetgebied? Dan is internationaliseren de boodschap. Prospectiereizen, beursbezoeken, zelfs het vertalen van je website wordt deels terugbetaald. Bij Flanders Investment and Trade ontdek je welke steun je kunt krijgen voor de internationalisering van je bedrijf.


Groeien met expertise

Staat jouw onderneming op een kantelmoment? Maar ontbreekt de nodige kennis om de gewenste groei te realiseren? Doe dan beroep op een strategisch profiel of extra personeel. De KMO-groeisubsidie geeft je de ademruimte om de vereiste kunde in huis te halen.


Veilig en milieuvriendelijk de baan op

Rij-assistentiesystemen, diefstalpreventie, het ergonomisch vormgeven van de bestuurdersplaats,… Allemaal investeringen waarvan je een deel kan terugverdienen via een subsidie voor een veiliger en ecologischer transport.


Je productieproces milieuvriendelijker maken

Planeetvriendelijk is niet altijd budgetvriendelijk. Reken daarom op de Ecologiepremie + om je project te ondersteunen. Investeringen waarvoor Moeder Natuur dank u zegt:

  • milieutechnologieën;
  • energiebesparende technologieën;
  • hernieuwbare energie.

Renoveren

Verbouw je een oud bedrijfspand naar een energievriendelijke inrichting? Plaats je isolatie, hoogrendementsglas, nieuwe verlichting, een zonneboiler of een warmtepomp? De overheid voorziet subsidies voor renovatiewerken zodat jij enkel een gat in de muur moet slaan en niet in je begroting. Meer weten? Hier krijg je een overzicht van de bestaande renovatiepremies.


Personeelszaken

Je voorziet bepaalde opleidingen voor je personeel? Je implementeert een telewerkbeleid in jouw bedrijf? Of je rekent op extra hulp en vindt deze in een groep die moeilijker aan een job geraakt? Van werkbaarheidscheques, over mentorkorting tot een Vlaamse ondersteuningspremie: ook voor personeelszaken kan je subsidies krijgen.