Subsidie aanvragen: maak meer kans met Xerius

Kom jij in aanmerking voor subsidies? Dan helpt Xerius je om je een weg te banen doorheen de subsidiejungle. Onze experts stellen voor jou een ijzersterk dossier samen, zodat je meer kans hebt op steun. Krijg je toch geen subsidie? Dan betaal je ook geen kosten. Je neemt dus geen enkel risico.

Wanneer heb jij recht op subsidies?

Elk bedrijf, van eenmanszaak tot multinational, kan subsidies krijgen. Op alle niveaus – Europees, federaal, regionaal, gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk – vallen er appels uit de kast. Voor welke steunmaatregelen kom jij in aanmerking? De specialisten van Xerius zoeken het voor jou uit, en stellen een ijzersterk aanvraagdossier voor jou samen.
Aankloppen bij Xerius is altijd een goed idee

Onze specialisten zorgen ervoor dat je aanvraag staat als een huis. Zo maak je echt meer kans op steun. Loop je – tegen alle verwachtingen in – toch de subsidie mis? Dan zijn er ook geen kosten verbonden aan je aanvraag. Daarom is aankloppen bij Xerius altijd een prima idee. Want je maakt meer kans en je loopt geen enkel risico.

Help me bij mijn aanvraag
Voor welke subsidies kom jij in aanmerking?

Elke subsidie heeft hetzelfde doel: jou ondersteunen bij belangrijke fases of beslissingen in je zelfstandige loopbaan. Hieronder vind je een handig overzicht. Zie je steunmaatregelen waarvan je denkt: “dat is iets voor mij”? Neem dan meteen contact met ons op. Is dat niet het geval? Ook dan neem je best even contact met ons op. Want er zijn veel meer subsidies dan op deze pagina passen.
Subsidies bij je start als zelfstandige

Goed begonnen is half gewonnen, en subsidies helpen jou daarbij. Zo kan je steun krijgen om een bedrijfspand aan te kopen en duurzaam te renoveren, bijvoorbeeld door led verlichting te plaatsen. Heb je een baanbrekend business idee? Neem dan deel aan wedstrijden om zo een financiële duw in de rug te krijgen.
Subsidies om personeel aan te werven

De zaken gaan goed en extra hulp komt van pas. Ook om nieuw personeel aan te werven kan je subsidies krijgen. Belangrijke kanttekening: het moet wel gaan om je allereerste personeelslid of om mensen die minder makkelijk een job vinden, zoals oudere werknemers of werklozen die al een tijdje werk zoeken.
Subsidies voor opleidingen

Je zaak groeit alleen als jij en je mensen dat doen. Daarom krijg je ook subsidies voor opleidingen. De meest bekende van allemaal is de kmo-portefeuille. Die betaalt een deel terug wanneer je een externe opleiding volgt of advies inwint van geregistreerde consultants.


Sommige subsidies komen via een omweg jouw zaak ten goede. Zo hebben werknemers die een opleiding volgen soms recht op educatief verlof – betaald door de overheid!
Subsidies bij grote investeringen

Investeren is een andere weg naar meer groei. De overheid stimuleert je ondernemingszin via subsidies zoals de winwinlening of de startlening+. Dit soort steunmaatregelen zijn vaak de makkelijkste manier om nieuw startkapitaal aan te boren.
Subsidies voor vernieuwingen en innovatie

“Innovate or die” hoor je wel eens waaien in de jungle van het zakenleven. In deze digitale tijden geldt het motto meer dan ooit. De overheid helpt jou graag een handje om te innoveren in je zaak. Start je een ontwikkelingsproject? Huur jij strategische kennis in van freelancers? Of haal je die kennis vast in huis, via een aanwerving? Dan heb je recht op een subsidie.

Klop bij Xerius aan vóór je investeert

Een subsidie is geen à-la-cartemenu. De aanvraag vraagt veel tijd en administratie, en vaak komt er ook juridisch en fiscaal werk bij kijken. Doe daarom altijd een beroep op Xerius vóór je zelf een euro uitgeeft. Zo loop je geen enkel risico.

Subsidies om de grenzen over te steken

Wordt België te klein voor jou? Dan zijn er subsidies die je helpen om de grenzen over te steken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je exposeert op een beurs in het buitenland. Of wanneer je jouw website vertaalt, zodat ook buitenlandse klanten je boodschap oppikken. Er is zelfs steun voor prospectiereizen, om je licht op te steken bij bedrijven in het buitenland. Als een echte Erasmus-student!
Subsidies voor duurzaam en veilig ondernemen

Ondernemen en duurzaamheid zijn vandaag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar planeetvriendelijk is niet altijd budgetvriendelijk. Daarom voorziet de overheid subsidies die je bijvoorbeeld steunen wanneer je je bedrijfspand of kantoor energievriendelijk inricht. Isolatie, hr-beglazing, relighting, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler – je krijgt er allemaal financiële ondersteuning voor.
Steun als het wat minder gaat

Een slabakkende zaak kan veel oorzaken hebben. Eén van de vaakst voorkomende – en meest frustrerende – zijn openbare werken in je buurt. Daarom bestaan er subsidies om de periode van de werken te overbruggen, zoals een hinderpremie en een sluitingspremie. Heb je last van complexe financieringsproblemen? Dan springt de Vlaamse Kredietbemiddelaar voor jou in de bres.

Hoeveel kost de aanvraag van een subsidie? 

Een concreet bedrag kunnen we hier niet voor je neerschrijven. Iedere aanvraag is namelijk anders. Maar maak je geen zorgen. Voor we je dossier op gang trekken, bezorgen we je een offerte en weet jij perfect hoeveel we vragen voor ons werk. 

Om je toch enig idee te geven, een blik op de pijlers die de prijs van je aanvraag bepalen. 

 • Een administratieve kost: een dossier samenstellen en indienen kost tijd. Daarom rekenen we een vaste administratieve kost aan wanneer we je aanvraag haalbaar achten en je dossier opstarten. De grootte van die opstartkost, hangt af van de subsidie die je aanvraagt.  

 • Een variabele kost die je enkel betaalt als we de subsidie voor je binnenslepen. No cure, no pay. Krijg je de subsidie niet? Dan rekenen we geen extra kosten aan en betaal je enkel de administratieve kost. Je ziet, een beroep doen op onze expertise houdt weinig risico in. 

Wil je een raming voor jouw subsidieproject? Aarzel niet ons te contacteren via het aanvraagformulier onderaan deze pagina. 
Hoe verloopt je aanvraag via Xerius?

Eerst gaan we na op welke subsidies jij recht hebt – en vooral ook: of je kans maakt. Elke steunmaatregel pluizen we na, van het allerkleinste niveau (gemeentelijk) tot het allerhoogste echelon (Europa).


Liggen er inderdaad appeIen in de mand voor jou? Dan neemt de Xerius subsidiecoach contact met je op. Na jouw akkoord stellen onze experts dan een ijzersterk dossier samen.

Help me bij mijn aanvraag

Vraag je subsidie tijdig aan

De overgrote meerderheid van de Vlaamse subsidies moet je aanvragen vóór je de investering doet*. Met andere woorden: je vraagt eerst steun aan, doet vervolgens de investering en krijgt achteraf het geld van de subsidie. Klop daarom tijdig aan bij Xerius, alvorens je een euro uitgeeft.


*Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen, zoals bij renovatie en transport.

Vraag hier je subsidie aan

Persoonlijke gegevens

Waarom je met Xerius meer kans maakt op subsidiesucces

 • De ervaring van onze experts. Zij hebben al vele aanvragen zoals de jouwe succesvol afgerond. Je plukt de vruchten van de lessen die zij leerden uit honderden voorgaande dossiers.
 • Wij doen al het werk voor jou. Als jij A zegt, dan zorg Xerius voor B tot Z. 
 • Ons uitgebreide netwerk. Als de materie dat vereist, schakelen wij externe kennis in. Zo wordt je dossier nog sterker.
 • Je neemt nauwelijks een risico. Krijg je toch geen subsidie, dan betaal je enkel de opstartkost. Kortom, via Xerius kan je alleen maar winnen.

Misschien vraag je je dit nog af?

 • Ben ik een kleine, middelgrote of grote onderneming?

  Je bent klein als je deze vakjes kan aanvinken:

  • minder dan 50 werknemers;

  • maximum € 10 miljoen jaaromzet of balanstotaal;

  • je voldoet aan het zelfstandigheidscriterium. Heeft je zaak met één of meer andere ondernemingen een link van 25% van het kapitaal of een kwart van de stemrechten? Dan tellen de cijfers van deze onderneming(en) mee.

  Je bent middelgroot met de volgende vakjes:

  • minder dan 250 werknemers;

  • maximum € 50 miljoen jaaromzet en/of € 43 miljoen balanstotaal;

  • je voldoet aan het zelfstandigheidscriterium.

  Je bent groot als...

  • je één van de bovenstaande criteria overschrijdt;

  • je voornaamste exploitatiezetel zich in Vlaanderen bevindt.

 • Kan ik bij jullie terecht voor alle subsidies?
  Zeker. Als het nodig is steekt Xerius de koppen samen met partners zoals Vlaio, Fluvius en Fit. Zo benut je echt elke opportuniteit.
 • Zijn er kosten als ik de subsidie niet krijg?
  Neen. Krijg je de subsidie niet, dan zijn er ook geen kosten aan verbonden. Je neemt dus geen enkel risico als je je dossier aan ons toevertrouwt. Integendeel, je rekent op de steun van een ervaren partner, waardoor je meer kans maakt om de subsidie binnen te halen.
 • Komt mijn VZW ook in aanmerking voor subsidies?

  Ja, een VZW kan een subsidie krijgen wanneer zij een economische activiteit uitoefent. Anders gezegd: wanneer zij goederen of diensten aanbiedt.