Je eenmanszaak starten: makkelijk gaat ook

Het is een grote stap in je leven om een eenmanszaak te starten. Het oprichten zelf gaat echter van een leien dakje. Xerius neemt jou immers veel werk uit handen. Het enige wat we van jou nodig hebben, is informatie.

Je eenmanszaak starten? Bij Xerius ben je aan het juiste adres.

Om te starten moet je langs bij Xerius Ondernemingsloket: enkel zo krijg je het ondernemingsnummer dat je nodig hebt om je zelfstandige dromen waar te maken. Maar daar stopt het niet. We staan ook aan je zijde bij de andere administratieve stappen op weg naar je eigen zaak.


Xerius weet als geen ander hoe je je eenmanszaak moet opstarten: 165.000 zelfstandigen kunnen erover meespreken. Als ervaren gids zet Xerius jouw informatie om in daden zodat je snel van start kan gaan.

Eenmanszaak online opstartenWelk werk neemt Xerius van jouw schouders?

Je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen

Xerius maakt jouw ondernemingsnummer aan en registreert je eenmanszaak. Daarbij noteren we:

 • welke activiteiten je wil uitoefenen met je zaak
 • je vestigingsadres
 • de handelsbenaming van je onderneming
 • het bankrekeningnummer van de zaak
 • indien nodig: wie in je zaak bedrijfsbeheer en beroepskennis aantoont

Je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer

Ben je btw-plichtig? Dan brengen we meteen ook de btw-administratie op de hoogte dat je ondernemingsnummer geactiveerd moet worden als btw-nummer. Naast de activiteiten en het bankrekeningnummer van je onderneming, wil de btw-administratie ook weten:

 • hoeveel omzet je jaarlijks verwacht;
 • welke btw-regeling je verkiest: kwartaalaangiften, vrijstellingsregeling, of nog een andere regeling.

Je aansluiting als zelfstandige

Als zelfstandige ben je verplicht om aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht – we zijn immers zelf zo’n fonds. Geen dertiende in een dozijn, maar een sociaal verzekeringsfonds dat de laagste werkingskosten op de markt combineert met de beste service.


Na je opstart ben je immers onderworpen aan het sociaal statuut voor zelfstandigen en betaal je elk kwartaal sociale bijdragen aan een sociaal verzekeringsfonds.


Om je correct aan te sluiten, willen wij van je weten:

 • of je nog een andere activiteit hebt: als werknemer of ambtenaar, als student, als gepensioneerde, of misschien een uitkering ter vervanging van een beroepsinkomen;
 • hoeveel je verwacht te verdienen met je zelfstandige activiteit.

Je vergunningen

Bij sommige activiteiten heb je inderdaad een vergunning nodig. Is dat voor jou het geval? Dat kom je te weten bij je inschrijving. Dan lijst Xerius de vergunningen op die vereist zijn bij jouw activiteiten. De meeste daarvan kunnen wij zelfs voor jou aanvragen.


Een gouden tip: neem zeker ook poolshoogte bij de gemeente waarin je zaak gevestigd is. Die legt soms extra vergunningen op.

Deze informatie heeft Xerius nodig om je eenmanszaak op te starten

 • je identiteitskaart
 • een (zakelijk) bankrekeningnummer

  Tip: Heb je nog geen zakelijk bankrekeningnummer? Geen probleem. Xerius geeft je de kans om dit te regelen tijdens de online aanvraag van je ondernemingsnummer.
 • je handelsbenaming

  Tip: Tik je naam in als zoekterm op de website van de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zo kom je te weten of je niemand met dezelfde naam in de wielen rijdt.
 • de activiteiten die je wil uitoefenen

  Een korte omschrijving volstaat. Je moet geen NACE-codes uitpluizen, die speld in de hooiberg zoeken wij wel.

  Onze experts snorren ook documenten op die je basiskennis bedrijfsbeheer en eventueel beroepskennis aantonen. Vinden we geen bewijsstukken? Dan pas kloppen we bij jou aan.
Eenmanszaak online opstarten

Hoe verloopt de opstart van je eenmanszaak?

Vul het online formulier in. Heeft Xerius nog andere documenten van jou nodig? Dan trekken we aan de bel. Xerius dient vervolgens je aanvraag in.


Binnen de week ontvang je een uittreksel uit de Kruispuntbank van Ondernemingen. Daarop staat je ondernemingsnummer. Laat jij ons – en dat is van harte aanbevolen – ook jouw btw-activatie uitvoeren? Dan wassen wij dat varkentje graag voor jou.


Xerius bezorgt jou ook een attest van aansluiting bij je sociaal verzekeringsfonds.

Eenmanszaak online opstarten

Zo schrijf je snel en makkelijk in

Neem je de online snelweg via Xerius, dan is je onderneming vaak al binnen de week ingeschreven. Zo kan je meteen aan de slag.


€156,05 inclusief btw

 • inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (89,50 euro)
 • ondernemingsnummer activeren als btw-nummer (66,55 euro)
 • aansluiting als zelfstandige
 • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van bepaalde vergunningen 
Eenmanszaak online opstarten