Bijverdienen met je hobby: wanneer ben je zelfstandige?

Feit: de meeste zelfstandigen in bijberoep danken hun statuut aan een uit de hand gelopen passie. Toch is het lang niet altijd duidelijk waar de grens tussen hobby en bijberoep precies ligt. Wat als een hobby plots iets opbrengt? Mag je ook bijverdienen zonder zelfstandige te worden? En kan je zomaar een webshop opstarten om eens te ‘proberen’? Deze blogpost biedt antwoorden.


Een graficus die sporadisch eens een logo ontwerpt voor de kmo om de hoek. Een mama die haar zelfgebreide kinderkledij ook online wil verkopen. Of een ontwerpster die de vraag krijgt om op een marktje te staan met handgemaakte juwelen. De voorbeelden van twijfelgevallen zijn legio. Telkens rijzen de vragen: mag dat? Moet ik mijn inkomsten aangeven? En wat met mijn sociaal statuut?Situatie 1: je verkoopt iets eenmalig

Stel: een of twee keer per jaar steek je een website ineen, verhuur je een kamer of organiseer je een workshop. Verdien je geld met zo’n ‘occasionele activiteit’, dan hoef je geen zelfstandige te worden. Je maakt dan een onkostennota aan je opdrachtgever en je geeft je inkomsten als ‘diverse inkomsten’ aan op je belastingaangifte. Die worden dan apart belast aan 33%.

Belangrijk is dat die activiteiten geen ‘beroepskarakter’ hebben. In de praktijk:

  • Ze komen slechts heel sporadisch voor (1 of een paar keer per jaar).
  • Ze hebben inhoudelijk weinig te maken met je hoofdberoep.
  • Doorheen de jaren vinden ze niet regelmatig plaats.

Opletten geblazen, want de fiscus oordeelt streng!Situatie 2: je wil nu en dan iets bijverdienen

Wil je systematischer bijverdienen? Dan ben je verplicht om je als zelfstandige aan te sluiten. Dat betekent dat je een ondernemingsnummer aanvraagt bij een ondernemingsloket – dat wordt vervolgens ook je btw-nummer.

Werk je ook als loontrekkende of ambtenaar (minstens halftijds) of krijg je een uitkering? Dan kan je je zelfstandige activiteit starten in bijberoep.Wat met sociale bijdragen?

Elke zelfstandige, hoofd- of bijberoep, betaalt 4 keer per jaar sociale bijdragen. Jaarlijks komt dit neer op 20,5% van je netto belastbaar jaarinkomen (je omzet min je beroepskosten). Liggen die inkomsten in bijberoep echter lager dan 1.531,99 euro? Dan betaal je helemaal geen sociale bijdragen!

3 tips voor hobby-bijberoepers

  • Een leuke webshop hoeft niet veel te kosten, maar vergt de nodige voorbereiding. Nog niet zeker of er wel een publiek is voor je spullen? Probeer dan misschien eerst tweedehandssites of platformen zoals Etsy of Ebay.
  • Ook als bijberoeper mag je kosten inbrengen! Uiteraard moet je daar al je facturen voor bijhouden. Je neemt dan ook best een boekhouder in de arm. Voor een kleine bijverdienste hoeft die niet meer dan een paar 100 euro per jaar te kosten – maar hij kan je wel een veelvoud helpen besparen.
  • Valt je aanbod in de smaak? Dan kan je gerust meer verdienen: er zijn geen inkomensgrenzen in het bijberoep.