Moet een zelfstandige aan pensioensparen doen?

Jouw zaak is je passie. Maar dat wil niet zeggen dat je geen leven hebt na je werk. Want het is ook leuk om lekker lang uit te slapen, meer bezig te zijn met je hobby en meer tijd door te brengen met je familie. Daarvoor heb je zeeën van tijd na je loopbaan als zelfstandige. Tenminste, als je dan echt helemaal kan stoppen met werken, omdat jij je geen zorgen meer moet maken over centen. Daarom is het zo’n slim idee om nu al een extra pensioen op te bouwen. Zo vul je het – laat ons een kat een kat noemen: magere – wettelijke pensioen aan met een welkom extra kapitaal.

Pluk vandaag al de vruchten van je beslissing voor morgen.

Misschien lig je als starter nog niet wakker van je pensioen. Voor de uitbouw van je zaak heb je wel andere katten te geselen. Toch loont het de moeite om al even stil te staan bij jouw aanvullend pensioen.


Aan dit appeltje voor de dorst begin je zoals aan een huis: met de fundering. De sterkste - en fiscaal meest interessante - basis voor je pensioenkapitaal is altijd een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, kortweg VAPZ.


Met het VAPZ oogst je later niet alleen extra kapitaal, je plukt al van bij de start heel aantrekkelijke voordelen. En dat is mooi meegenomen, want elke cent telt, zeker als beginnende zelfstandige.
1. Je betaalt minder belastingen en sociale bijdragen.

Zelfs al is je pensioen nog niet voor morgen, met een VAPZ bespaar je vandaag wel al flink op je belastingen. Je premies zijn immers fiscaal aftrekbaar als beroepskost, en dat zelfs bovenop het kostenforfait. Daardoor nemen je belastingen een fraaie duik naar beneden. Ook je sociale bijdragen verminderen, zodat je totale besparing zelfs kan oplopen tot 64% van je betaalde premie. Met andere woorden: de fiscus betaalt tot 2/3 mee aan je pensioen. En dat terwijl het geld eigenlijk gewoon van jou blijft.
2. Je betaalt wanneer en hoeveel je wil.

Je premiebetaling is vrij, zoals dat heet: je kiest zelf hoeveel je betaalt en wanneer. Toch verdient het aanbeveling om uit te gaan van de “fiscaal optimale premie”. Deze premie garandeert jou maximaal belastingvoordeel, en wordt elk jaar opnieuw herberekend.


Je bent echter helemaal niet verplicht om dat bedrag te betalen. Betaal je liever een lagere premie? Of sla je graag een jaartje over? Je hakt die knoop door in alle vrijheid. Hou er wel rekening mee dat

  1. je minimum 100 euro per jaar moet storten om belastingvermindering te krijgen.
  2. hoe meer en hoe sneller je stort, hoe meer je jouw rente en winstdeling optimaliseert, en des te sterker je pensioenkapitaal aangroeit.

3. Je kiest voor een veilige belegging.

Je premie wordt immers belegd in tak 21-spaarverzekeringen. Dit wil zeggen dat de verzekeraar het volledige beleggingsrisico op zich neemt. Bovendien geniet je een kapitaalsgarantie, waardoor je altijd gegarandeerd jouw geld terugkrijgt. Daar komt nog bij dat Xerius een stabiel en financieel gezond bedrijf is. Daarom is je geld echt in veilige haven.

Simuleer je pensioenplan

4. Je geld brengt meer op dan op je spaarboekje.

Het rendement op je spaargeld is al jarenlang in vrije val. Sterker nog: de bodem is bereikt, want de rente kelderde intussen tot het wettelijke minimum van 0,01%.


Het is echt zoveel interessanter om je geld te investeren in je pensioen. Met 0,80% ligt je rendement gevoelig hoger dan op de meeste spaarboekjes. Bovendien is deze rente echt gewaarborgd, zodat je pensioenkapitaal elk jaar gegarandeerd aangroeit met een mooie extra som. En daar komt nog een eventuele variabele winstdeelname bovenop.
5. Je pensioenopbouw gaat verder wanneer je niet kan werken door ziekte of ongeval

Naast de opbouw van je pensioen kan je ook zorgen voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Deze krijg je bovenop de tegemoetkoming van je ziekenfonds. Dat laatste bedrag is immers erg bescheiden, en volstaat nauwelijks om verder te leven zoals je het gewend bent. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat de helft van de Belgen niet genoeg spaarreserve heeft om een half jaar te overbruggen. Zonder deze financiële buffer is een vervangingsinkomen absoluut nodig om het hoofd boven water te houden.


Als starter draai je elke euro twee keer om voor je deze uitgeeft. Je kan je dus terecht afvragen: is het wel nodig om die kosten te maken? Het antwoord is een volmondig “ja”. Het is net omdat je inkomsten nog bescheiden zijn, dat je het risico niet mag nemen om ze te verliezen. Anders dreigt bovenop je arbeidsongeschiktheid ook nog een financiële nachtmerrie.


Ook mooi meegenomen: wanneer je arbeidsongeschikt wordt, betaalt je verzekeraar de premies verder in jouw plaats. Met andere woorden, je pensioenopbouw gaat gewoon door. En dat is een hele geruststelling.
6. Je ontvangt dit vervangingsinkomen tot aan je pensioenleeftijd.

Feit 1: de kans op arbeidsongeschiktheid neemt toe met de leeftijd. Feit 2: je moet als zelfstandige steeds langer werken.Resultaat: de kans dat je deze verzekering nodig hebt, neemt alleen maar toe. Daarom is het een hele geruststelling te weten dat je bij Xerius beschermd bent tot de wettelijke pensioenleeftijd van – afhankelijk van je geboortejaar – 65, 66 of 67 jaar. Dat is uniek, want andere verzekeringen stoppen vaak al met de uitkering op je 60ste. Terwijl net die laatste jaren de meest risicovolle zijn.
7. Hoe jonger je start, hoe luider je kassa rinkelt.

Hoeveel uitkering krijg jij bij arbeidsongeschiktheid? De hoogte ervan wordt mee bepaald door je startleeftijd. De algemene regel is: hoe jonger je start, hoe interessanter. Je premie ligt immers lager en je sprokkelt een groter aanvullend pensioenkapitaal.
8. Je betaalt geen premietaks van 4,40% of 2%.

Van een mooi geschenk gesproken: je betaalt geen belastingen op de premies die je stort voor je pensioenkapitaal. Dat is wel het geval bij andere formules, zoals de Individuele Pensioentoezegging en de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen.
9. Een oplossing op jouw maat, met uitleg in jouw taal.

Je las het al eerder: er zijn veel wegen naar Rome. Je pensioen opbouwen is dan ook een behoorlijk complexe materie. Daarom laat Xerius jou bijstaan door een echte expert, gespecialiseerd in jouw bescherming en pensioen als zelfstandige. Hij beveelt jou pas een oplossing aan na een grondige analyse van je situatie, wensen en behoeften. Zijn advies heeft een dubbel doel: ervoor zorgen dat jij bij je pensionering je levenscomfort kan behouden, en dat je nu al bespaart op je belastingen..


Dat advies blinkt niet alleen uit in afstemming op jouw situatie. Het is bovendien geformuleerd in duidelijke taal, zonder kleine lettertjes of verborgen artikels. Jij weet altijd perfect waar je aan toe bent, en de weg naar je pensioen is zo klaar als een klontje.
10. Je blijft zo vrij als een vogel.

Dat je volledige premievrijheid geniet, las je eerder al. Maar vrijheid betekent ook: je bescherming kunnen afstemmen op je nieuwe situatie. Wijzigt je inkomen, en past daardoor een andere pensioenoplossing beter bij jou? Dan kan je probleemloos overstappen, uiteraard met behoud van je opgespaarde kapitaal.


Onze experts vertellen jou graag alles over de aanpak van Xerius, en de unieke oplossingen die passen bij jouw situatie. Neem gerust contact met hen op voor meer informatie.

Maak vrijblijvend een afspraak

Een comfortabel pensioen begint met de eerste stap.

En die eerste stap is echt geen grote sprong. Je legt een sterk fundament voor je aanvullend pensioen met een VAPZ – voluit het “Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen – of een Sociaal VAPZ. Je bouwt dan aan je pensioen met een belastingvoordeel dat kan oplopen tot 64%. Bovendien geniet je van alle vrijheid, en stort je de premie wanneer je wenst.

Ontdek welk VAPZ of Sociaal VAPZ bij jou pastWil je nog meer pensioen ontvangen?

Dan kan je dit fundament combineren met andere pensioenproducten.
Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Deze oplossing is er exclusief voor bedrijfsleiders met een vennootschap. De zaak betaalt de premie, en strijkt zo 20 tot 30% belastingvoordeel op.

Meer info over IPT

Individueel pensioensparen

Je investeert jaarlijks een bedrag naar keuze in je pensioen. Spendeer je de ideale som van 990 euro, dan geniet je tot 30% vermindering in je personenbelasting.

Meer info over individueel pensioensparen

Langetermijnsparen

Binnen deze oplossing kan je tot 2.390 euro per jaar sparen voor je pensioen. Dat levert jou tot 30% belastingvermindering op in je personenbelasting.

Meer info over langetermijnsparen

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Deze oplossing is exclusief ontwikkeld voor eenmanszaken en vrije beroepen zonder vennootschap. Pensioensparen langs deze weg levert tot 30% fiscaal voordeel op.

Meer info over de POZ

Zie je door het bos de bomen niet meer?

Het pensioenlandschap is behoorlijk complex. Laat je adviseren door één van de experts bij Xerius. Zij vertellen jou graag welke bouwstenen het beste passen bij jou situatie. Neem gerust contact op voor meer informatie.Jouw keuze

Persoonlijke gegevens