Je eigen zaak starten? Xerius ondersteunt!

Je eigen zaak starten? Dan sta je in de startblokken voor misschien wel de boeiendste periode in je leven. Je hoeft enkel nog het papierwerk in orde brengen die je droom tot leven wekt. Xerius helpt jou graag met online raad en offline daad. 

Je eigen zaak starten doe je bij het ondernemingsloket

Wat doet het ondernemingsloket voor jou?

Een eigen zaak starten betekent: verplicht binnen wippen bij het ondernemingsloket. Deze experts zorgen ervoor dat jij in orde bent met alle wettelijke verplichtingen:

 • je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Met andere woorden: de aanvraag van je ondernemingsnummer, de identiteitskaart van je zaak;
 • de activering van je ondernemingsnummer als btw-nummer;
 • je aansluiting als zelfstandige;
 • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van bepaalde vergunningen.

Dankzij onze experts van het ondernemingsloket slaap jij op twee oren. Zo krijg jij de garantie dat je als startende zelfstandige met alle plichtplegingen in orde brengt. Duikt er op je weg een obstakel op? Of wil je een andere weg inslaan? Klop dan bij hen aan voor advies.

Je bezoek aan het ondernemingsloket is verplicht. Je begrijpt beslist ook waarom: je loopt wettelijk perfect in de pas, en kan met een gerust gemoed van start.

Hoe helpt het Xerius ondernemingsloket jou verder ?

Het digitale ondernemingsloket van Xerius regelt de wettelijke poespas voor jou via cyberspace. Op amper een tiental minuten kan jij je eigen zaak starten, zonder je te verplaatsen of een hele encyclopedie in te vullen.

Start makkelijk online

Kom je toch liever langs in levende lijve? Dan ben je altijd welkom in het Xerius ondernemingsloket in je buurt. Spring even binnen of geef ons een belletje. Onze experts helpen jou persoonlijk verder.

Contacteer kantoor 

Zo snel staat je zaak in de steigers

 • Start makkelijk online of kom langs in het Xerius ondernemingsloket van je keuze. Wij dienen dan je aanvraag in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.
 • Binnen de week krijg jij een uittreksel met je ondernemingsnummer. Indien gewenst voert Xerius ook je btw-activatie uit.
 • Tot slot krijg je van ons een attest van aansluiting bij je sociaal verzekeringsfonds.
 • De prijs om je wettelijk in orde te brengen? Die is door de overheid vastgelegd. Je regelt je opstart aan het tarief van €155,05 incl btw. 

Kies je voor de complexere start van een vennootschap?

Met een eenmanszaak hou je de zaak simpel. Je stapt gewoon naar Xerius ondernemingsloket voor je ondernemingsnummer. Een weekje later is de kous af: je kan je eigen zaak starten.


Bij een vennootschap liggen de zaken iets complexer. Je moet immers eerst je vennootschap oprichten voor je bij ons ondernemingsloket aanklopt. Hieronder lees je welke stappen je daarvoor moet zetten. Meer weten? Dat kan met een druk op de knop eronder. Of bij de experts van Xerius ondernemingsloket, uiteraard.

 • Stap 1: beantwoord de drie hamvragen: met wie ga je in zee? Hoeveel startkapitaal heb je nodig? Welke vennootschapsvorm past bij jou?
 • Stap 2: kies je boekhouder. Niet verplicht, wel een aanrader.
 • Stap 3: stel een financieel plan op. Een vennootschap zonder financieel plan is een vat zonder bodem.
 • Stap 4: richt je vennootschap op en schrijf je statuten. Of daar een notaris aan te pas moet komen, hangt af van je vennootschapsvorm.
Start vennootschap

Zo: je bent klaar om van start te gaan. Vanaf hier steekt Xerius 5 handjes toe. 


Je eigen eenmanszaak of vennootschap starten? Xerius steekt 5 handjes toe!

 1. We schrijven je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je krijgt dan een ondernemingsnummer.
 2. Oefen je btw-plichtige activiteiten uit? Dan laten we je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer.
 3. We sluiten je aan als zelfstandige bij Xerius sociaal verzekeringsfonds. In ruil krijg je sociale bescherming.
 4. Heb je een vennootschap? Dan sluiten we je vennootschap aan bij een sociaal verzekeringsfonds voor de vennootschapsbijdrage.
 5. We vragen eventuele vergunningen aan.

Xerius regelt dat allemaal in één keer voor jou, en dat voor € 155,05.

Regel de opstart van je zaak