Eigen zaak starten? Dat doe je bij Xerius!

Wie een zaak wil beginnen, mag niet zomaar van start gaan. Eerst moet je wettelijk helemaal in orde zijn, en dat vraagt enkele administratieve hordes. Xerius ruimt die uit de weg voor jou, door je te verlossen van heel wat papierwerk.

Welke stappen komen er kijken bij een eigen zaak starten?

Om je eigen zaak te starten moet je enkele administratieve watertjes doorzwemmen – je leeft nu eenmaal in België. Xerius brengt jou echter in een stroomversnelling naar de overkant. Met één enkele aanvraag ben jij wettelijk tiptop in orde.


Fiets je even door de stappen hieronder? Bij elk puntje neemt Xerius zoveel mogelijk wettelijke poespas van je schouders. Zo hoef jij alleen nog de champagne te kopen en koel te zetten. Laat knallen, die kurken!
Met één aanvraag mag je jezelf officieel zelfstandige noemen.

1. We zorgen voor je registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Dat doe je niet bij de KBO zelf, maar bij Xerius ondernemingsloket. Daar wordt je onderneming ingeschreven en krijgt zij een identiteitskaart: je ondernemingsnummer.


2. Samen met je ondernemingsnummer regelen wij de activatie van je btw-nummer.

We geven je activiteiten, bankrekeningnummer, verwachte omzet en btw-regeling door aan de btw-administratie. Zo ben je ook volledig in orde voor de “betaling tegen wil”, zoals grapjassen het letterwoord btw wel eens durven invullen.

Je kan deze btw-activatie ook zelf regelen bij de belastingdienst. Maar je neemt dan wel een risico op fouten, en dat brengt nare financiële gevolgen met zich mee. Stap daarom gewoon naar Xerius, zodat je op twee oren kan slapen.

3. We sluiten je aan bij Xerius sociaal verzekeringsfonds.

Je bent dan sociaal beschermd als zelfstandige. Anders gezegd: na betaling van je sociale bijdragen heb je recht op gezinsbijslag, wettelijk pensioen, terugbetaling van medische kosten en uitkeringen bij tegenslag. Ben je zelfstandige in bijberoep? Dan ben je sociaal beschermd via je statuut als werknemer. Met je sociale bijdragen als zelfstandige help je dan collega’s die het minder breed hebben. 


De sociale bijdragen betaal je elk kwartaal aan Xerius. Wij storten het geld voor je bescherming nog dezelfde dag door aan de overheid. 


4. Xerius buigt zich over de vergunningen die je nodig hebt.

Op basis van je activiteiten lijsten we de vereiste boterbriefjes op. De meeste kunnen wij ook voor jou aanvragen. Sommige vergunningen moet je echter zelf in orde brengen. Tip: ga langs bij de gemeente waar je zaak gevestigd is, of klop aan de deur van je beroepsvereniging of federatie.

Je zaak online opstartenDeze varkentjes moet je zelf wassen.

We kunnen helaas niet alle kastanjes voor jou uit het vuur halen, hoe graag we dat ook willen. Zo mogen wij onderstaande klussen niet in jouw naam regelen. Die moet je dus in hoogsteigen persoon klaren.


1. Open een zichtrekening op naam van je zaak

De fiscus mag in deze rekening snuffelen, maar niet in je privérekening. Doe je echter een aankoop voor je zaak via deze privérekening? Dan kan de fiscus wel een kijkje nemen. Hou privé en professioneel daarom altijd goed gescheiden. Vermeld dit bankrekeningnummer op al je documenten, zoals offertes en facturen.


2. Breng je ziekenfonds op de hoogte van je start als zelfstandige.

Zo ben je in orde met je verplichte ziekteverzekering. Je krijgt medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Ben je nog niet aangesloten bij een ziekenfonds? Dan regelt Xerius graag je aansluiting bij OZ, het ziekenfonds waarmee wij samenwerken.

Je eigen zaak starten: zo verloopt je aanvraag.

Alles begint met het invullen van je aanvraag. Thuis, via het internet, regel je dat op een kwartiertje. Kom je liever langs op kantoor, dan neemt het iets meer tijd in beslag. Maar het is uiteraard wel gezelliger. Bovendien kan je je vragen stellen tijdens dit gesprek.


Met je aanvraag in de hand schrijft Xerius jou in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), we sluiten je aan bij Xerius sociaal verzekeringsfonds en speuren – als je die nodig hebt – naar je vergunningen.


Kijk maar op je klok: al enkele minuten na je aanvraag valt je persoonlijke ondernemingsnummer in de mailbox. Nu heeft je zaak officieel een identiteit. Later volgen nog een uittreksel en attest in de brievenbus, als bewijs.


Zorgt Xerius ook voor je btw-nummer? Dan vragen wij de btw-administratie om je ondernemingsnummer te activeren. Reken hiervoor op 3 tot 5 werkdagen, al laat de btw-administratie zich uiteraard niet vastpinnen op een dagje meer of minder. Als je nummer in kannen en kruiken is, krijg je daarover bericht.


Let op: je mag pas echt van start gaan als je jouw btw-nummer hebt gekregen.

Hoeveel kost een eigen zaak starten?

Daar heeft de overheid een prijs op geplakt.

€156,05 inclusief btw

+ €89,50 (wettelijk tarief) per extra vestiging

  • inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (89,50 euro)
  • ondernemingsnummer activeren als btw-nummer (66,55 euro)
  • aansluiting als zelfstandige
  • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van bepaalde vergunningen
Je zaak online opstarten
Maak een afspraak

Een eenmanszaak is simpel, een vennootschap niet.

Voor je eenmanszaak stap je gewoon naar Xerius ondernemingsloket. Een week later kan je al de deuren openen.


Dat is bij een vennootschap niet het geval. Voor je langskomt, moet je eerst je vennootschap oprichten. Dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde, zoals een notaris aanklampen, een financieel plan uitwerken en nog van die leuke klussen. Meer weten? De experts van Xerius ondernemingsloket geven jou graag alle uitleg. Of klik gewoon hieronder.

Alles over vennootschap oprichten