Starten als zelfstandige: al je vragen beantwoord

Denk jij erover na om zelfstandige te worden? Dan zijn hier woorden op hun plaats als: fantastisch. Gefeliciteerd. You rock. Veel succes. Maar misschien ook: wat nu?


Bij de stap om op eigen benen te staan komen immers veel vragen kijken. Hier vind je het antwoord op alle vragen waarmee starters het voorbije jaar op onze deur klopten.

#267 Meer belastingen als je bijverdient als zelfstandige?

Je belastingen worden berekend op je totale inkomen. Stijgt je inkomen door je bijverdienste? Dan betaal je meer belastingen.

 

Naar het volledige antwoord

Is je idee haalbaar?

Hoe weet je of je je ijzersterk idee kan omzetten in schitterende verkoopcijfers? Via een haalbaarheidsonderzoek. Zo pak je het aan.

 

Haalbaarheidsonderzoek

Hoe vind je klanten?

Klanten zoeken is een beetje als daten. Ontdek hoe je het type klant vindt dat voor jouw zaak gemaakt is.


Klanten vinden

Hoeveel ga je verdienen?

Van bruto naar netto of omgekeerd. Hoeveel hou je nu echt over als zelfstandige? Bekijk hier de factoren waarmee je rekening moet houden om je loon als zelfstandige te kennen.


Je loon als zelfstandige

Hoeveel kost een zaak starten?

Starten , je zaak doen draaien en klanten vinden: daar moet je centen voor op tafel leggen. Maar hoeveel precies? We helpen je met jouw berekening.


Kosten zaak starten

Welk verkoopkanaal kiezen?

De tijd dat je je zaak liet bloeien met enkel een fysieke winkel is voorbij. Maar welke verkoopkanalen passen bij jouw product of dienst? Dit overzicht helpt je op de goede weg.

 

Verkoopkanalen

Hoe vinden klanten jou?

Online uiteraard. Daarom is het zo belangrijk om online de nodige gegevens van je zaak te verspreiden. Met onze tips en tricks weten je klanten je makkelijk te vinden.

 

Online gegevens

Hoofdberoep of bijberoep?

De keuze is niet aan jou. De situatie waarin je je bevindt bepaalt of je zelfstandige in hoofd- of bijberoep wordt. De verschillen tussen beide leggen we voor je bloot.


Hoofd- of bijberoep

Welke sociale bescherming geniet je als zelfstandige?

Van hulp bij je opstart tot sociale rechten in ruil voor je bijdragen. Tijdens je volledige loopbaan als zelfstandige kan je op de nodige steun rekenen.

 

Sociale rechten

Een antwoord op al je vragen

Vind je hier geen antwoord op je vragen? Stuur ze ons door via het contactformulier. Antwoord verzekerd.

 

Vraag maar raak



De meest gestelde vragen van 26.513 starters zoals jij.

Xerius is gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van ondernemers, van de start tot bij het pensioen. Daarom kunnen onze experts als geen ander antwoorden op de vragen waar beginnende zelfstandigen wakker van liggen.


Bijna dertigduizend starters zoals jij zorgden samen voor de onderstaande bloemlezing aan hete hangijzers. Kom jij origineel uit de hoek – dat mag – en heb je een vraag die niet in dit rijtje staat? Dan geven onze experts jou graag persoonlijk een antwoord.



Denk je nu: “mijn vraag zit er niet bij”?

Dan kan je dit formulier invullen om je hete hangijzer aan onze experts voor te leggen. Hoe netelig ook de kwestie, binnen twee werkdagen heb je een antwoord. Erewoord.



Stel hier je vraag

Vragen over je start als zelfstandige

Ik heb een tof idee, maar ik weet niet of het haalbaar is. Wie kan me dat vertellen?

Daarvoor ben je bij een boekhouder aan het juiste adres. Het eerste kennismakingsgesprek is normaal gesproken altijd gratis. Doe daar je voordeel mee, en speur op Google naar een drietal adressen in je buurt. Ga langs bij elk van hen en vergelijk. Ook bij de beroepsfederatie ITAA kan je interessante namen op de kop tikken.


Hoe weet je of de boekhouder uit het goede hout gesneden is? Enkele vuistregels:

  • je krijgt een gedetailleerd, uitgebreid antwoord op je vragen.
  • je boekhouder kent je sector, bijvoorbeeld omdat hij al andere klanten heeft binnen jouw domein.
  • je boekhouder antwoordt niet alleen op je vragen, maar denkt ook proactief met je mee.
  • je boekhouder spreekt mensentaal, en geen boekhoudersjargon of financieel Chinees.

Bij een boekhouder komen natuurlijk ook kosten kijken, en andere praktische wissewasjes. Hier lees je meer over het vinden van een boekhouder die bij je past.



Ik vermoed dat ik een speciaal geval ben. Mag ik ook zelfstandige worden?

In Vlaanderen is de situatie simpel. Iedereen met de Belgische nationaliteit kan vanaf 18 jaar starten als zelfstandige. Geen Belg? Dan moet je recht hebben op onbeperkt verblijf in België of een beroepskaart hebben. Afhankelijk van je plannen kan je ook één of meerdere vergunningen nodig hebben.


Ga je van start in Wallonië? Dan liggen de zaken – uiteraard, hadden we bijna geschreven – iets complexer. Je hebt immers ook een attest basiskennis bedrijfsbeheer nodig. Voor sommige beroepen dien je ook beroepskennis aan te tonen.


Ontvang je een uitkering? Dan speel je beter op zeker. Breng de instelling die je uitkering betaalt op de hoogte dat je wil starten als zelfstandige. Gaat het over een werkloosheidsuitkering? Dan is de regeling “springplank naar zelfstandige” een interessante piste. Je start dan als zelfstandige in bijberoep met behoud van je dop. Daarvoor heb je wel het akkoord nodig van de RVA. Steek daar dus zeker eerst je licht op.


Ben je in loondienst aan de slag, en wil je dat werk combineren met een eigen zaak? Haal dan je arbeidsovereenkomst uit de schuif, en ga na of je werkgever geen beperkingen oplegt. Voorzichtigheid is de moeder van de zelfstandige porseleinkast.



Welke paperassen moet ik allemaal in orde brengen om te starten als zelfstandige?

Je opstart officieel in orde brengen doe je via ons ondernemingsloket. Wij regelen alles voor jou: je inschrijving in de kruispuntbank, je btw-nummer, je aansluiting als zelfstandige en – als je die nodig zou hebben – sommige vergunningen. Dat fiksen wij allemaal met één enkele aanvraag.


Denk je nu: “ja maar, ik heb nog een hele waslijst aan vragen over mijn opstart”? Maak dan een digitale afspraak met onze experts. Wij trekken tijd uit voor een persoonlijk videogesprek met jou, waarbij je alle vragen kan afvuren die je maar wil.



Zal ik btw moeten aanrekenen als zelfstandige?

De kans is groot, want 99 procent van alle zelfstandigen heeft een btw-nummer nodig.


Start je een kleine onderneming met een beperkte omzet? Dan kan je kiezen voor de vrijstellingsregeling. Je rekent dan geen btw aan, en ontsnapt zo aan de administratieve mallemolen die erbij komt kijken. Je dient wel nog steeds een btw-nummer aan te vragen.


En die ene procent uitzonderingen? Die staan opgesomd in artikel 44 van het btw-wetboek. Bankinstellingen zijn bijvoorbeeld zijn vrijgesteld van btw. Zij hoeven dan ook geen btw-nummer aan te vragen.



Waar vraag ik mijn btw-nummer aan?

De aanvraag van je btw-nummer is een van de stappen in je opstart als zelfstandige. Daarvoor kan je terecht bij ons ondernemingsloket, waar je aanvraag helemaal digitaal kan gebeuren.


In enkele klikken vraag je een ondernemingsnummer aan – de digitale identiteitskaart van je zaak, zeg maar. Met dat nummer kloppen wij aan bij de btw-administratie, die het activeert als jouw btw-nummer.


Na drie tot vijf werkdagen is de klus geklaard, en krijg jij een seintje. Dan kan je officieel uit de startblokken schieten als zelfstandige.



Welke vergunningen heb ik nodig voor mijn zaak?

Dat is een doordenkertje. Omdat we met zoveel verschillende overheden zitten in ons land, is het beleid rond vergunningen erg versnipperd. De slimste move die je kan maken: ga langs bij de gemeente waar jij je zaak vestigt. Zij zien het volledige plaatje.


Veel overheden betekent spijtig genoeg ook veel papierwerk. Daarom alweer een gouden tip: Xerius kan de meest voorkomende vergunningen, registraties of toelatingen voor jou regelen.



Klopt het dat ik een diploma bedrijfsbeheer nodig heb om te starten?

In Vlaanderen en Brussel hoeft dat niet, wel als je een zaak opstart in Wallonië. In deze regio's dien je voor sommige beroepen wel beroepskennis aan te tonen. Zo bewijs je dat jij de kwaliteiten in de vingers hebt om dat vak met succes uit te oefenen.


Slager is bijvoorbeeld zo’n vak waarvoor beroepskennis nodig is. Of aannemer. Of elektrotechnieker. Op de pagina basiskennis bedrijfsbeheer en beroepskennis vind je de complete lijst, inclusief de vrijstellingen. Ben je nog niet helemaal zeker van je stuk? Onze experts bij Xerius helpen jou graag verder.



Welke verzekeringen moet je afsluiten als zelfstandige?

Welke verzekeringen je moet afsluiten en welke aan te raden zijn, dat is allemaal afhankelijk van de activiteit die je uitoefent. Via onze verzekeringsbuddy ontdek je eenvoudig welke verzekeringen passen bij jou beroep en situatie.

 

Kijken we naar Bart die een zaak start in de bouwsector dan zal hij minstens volgende verzekeringen moeten nemen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering: in het kader van je werk, vertrouwen je klanten immers hun onroerende goederen aan je toe.
  • ABR-verzekering: deze beschermt je in geval van schade als gevolg van jouw werkzaamheden
  • Decenale verzekering of tienjarige aansprakelijkheidsverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

 

Neemt Bart personeel in dienst? Dan is hij verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten.

 

Voor zijn persoonlijke gerustheid en die van zijn gezin kan Bart zich, net als andere zelfstandigen in hoofdberoep, beschermen tegen inkomensverlies via een verzekering Gewaarborgd Inkomen (GI). Voor een fiscaal gunstige pensioenopbouw kiest Bart best voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).


Vragen over je financiële situatie

Als zelfstandige betaal ik sociale bijdragen om beschermd te zijn. Hoe worden die bijdragen berekend?

Dat heeft de overheid tot op de komma precies vastgelegd. Je sociale bijdragen bedragen 20,5 procent van je netto belastbaar inkomen.


“Ja maar”, zeg jij nu heel terecht, “als starter ken ik dat inkomen toch nog niet?”. Dat klopt, en daarom werkt de overheid voor starters zoals jij met een voorlopige bijdrage. Daarbij heb je de keuze uit een forfaitair minimumbedrag of een inschatting die je zelf maakt. Ga je voor die laatste optie, doe dat dan niet met de natte vinger, maar samen met je boekhouder.


Je betaalt altijd een zeker minimumbedrag als sociale bijdrage. Dat bedrag hangt af van je categorie:

  • als zelfstandige in hoofdberoep: 890,51 euro per kwartaal
  • als zelfstandige in bijberoep: 98,52 euro per kwartaal
  • als student-zelfstandige: 98,52 euro per kwartaal


Ik weet nog niet hoeveel ik ga verdienen of factureren. Hoe kan ik daar toch een realistisch idee van krijgen?

Ga uit van de vuistregel dat je als zelfstandige zowat 45 procent overhoudt van wat je verdient. Het precieze cijfer hangt af van je fiscale situatie en je andere inkomsten.


Dat lijkt misschien weinig, maar het mes snijdt langs twee kanten. Als zelfstandige kan je immers beroepskosten maken, waardoor je netto-inkomen verkleint en je dus minder belastingen betaalt. Dat is niet het geval wanneer je als loontrekkende een wagen of laptop koopt.


Je kan ook de vraag omdraaien en uitrekenen hoeveel je moet factureren om genoeg te verdienen. Daarvoor bekijk je gewoon welk bedrag je nodig hebt voor je persoonlijke uitgaven. Dat cijfer doe je maal twee en hupsakee: ziehier het bedrag dat jij moet factureren om rond te komen.


Uiteraard zijn beide berekeningen behoorlijk kort door de bocht gefietst. Heb je liever een meer gedetailleerd plaatje om te starten als zelfstandige, op maat van jouw situatie? Dat kan met de handige bruto-netto calculator van Xerius.



Met welke kosten moet ik als zelfstandige rekening houden?

Die optelsom moeten we beginnen bij het begin. Voor de opstart van je eenmanszaak mag je rekenen op 178,1 euro. Kies je voor een vennootschap? Daar komt meer werk bij kijken, waardoor je al snel aan € 1.500 komt.


Eens de motor draait gaat het leeuwendeel van je budget naar de dagelijkse werking van je zaak. Die kosten zijn heel divers, omdat ze te maken hebben met je activiteit. Moet je een pand huren? Promotie maken? Klanten bezoeken? Materialen aankopen? Dat vraagt allemaal een stukje van je centen.


Als zelfstandige dien je ook sociale bijdragen te betalen, onder meer om dokterskosten terug te krijgen en later een pensioen te vangen. Dat komt op 20,5% van je netto belastbaar inkomen. Tel daar nog de provinciebelasting bij (maximum € 125) plus de personenbelastingen en het plaatje is compleet.



Welke onkosten kan ik fiscaal inbrengen om mijn belastingen te verlagen?

Heel simpel: het dient te gaan om een beroepskost. Dit betekent dat je deze beide vakjes moet kunnen aanvinken:

  • de kost heeft te maken met je beroep, en is dus geen privékost. Bij zogenaamde “gemengde kosten” – zoals de privéwoning waarin je ook een kantoor hebt – telt het deel mee dat je professioneel gebruikt.
  • de kost dient om je bedrijf te starten of vooruit te helpen. Wat de kost precies is, speelt daarbij geen rol. Als drukker kan je inkt inbrengen maar geen mayonaisemachine, wat een frietkot dan weer wel kan.


Hoeveel geld moet ik zelf op tafel leggen om een zaak te starten?

Dat hangt af van je plannen. Zet je een eenmanszaak op poten? Dan heb je geen startkapitaal nodig. Voor een vennootschap moet je een startkapitaal doorgeven bij de oprichting. Hoeveel precies hangt af van je financieel plan.


Zie je de zaken groter en start je een nv? Daarvoor is wel een minimum kapitaal vereist, namelijk de ronde som van € 61.500.



Waar kan ik krediet krijgen?

Je eerste consultatieronde hou je beter bij de bank. Pols niet alleen bij de grote namen, maar leg je oor ook te luisteren bij de kleinere spelers op de markt. Door meerdere voorstellen te vergelijken – of beter nog: tegen elkaar uit te spelen – kan je heel wat geld besparen.


Is de bank geen optie? Snuffel dan eens door de steunmaatregelen voor startende zelfstandigen van de overheid.




Starten als zelfstandige: advies krijgen

Welke bedrijfsvorm past het best bij mij en mijn activiteit?

Dit is uiteraard een belangrijke vraag, waar we bij Xerius niet licht over gaan. Daarom geven we hier geen algemeen antwoord op de kwestie, maar nodigen we jou graag uit voor meer informatie op jouw maat. Neem contact op met Xerius, en onze medewerkers doen de plus- en minpunten van elke bedrijfsvorm voor jouw project helder uit de doeken.


Uiteraard kan je met deze vraag ook terecht bij je boekhouder, eveneens een expert in deze materie.



Hoe zit het met mijn pensioen, medische kosten en andere sociale rechten als zelfstandige?

Eerst en vooral willen we jou geruststellen: dat je als zelfstandige slecht beschermd bent, is een fabeltje uit een (niet zo) ver verleden. Je sociale rechten stemmen in grote mate overeen met deze van een loontrekkende. Zo krijg je een uitkering als je niet kan werken door ziekte of ongeval. Je kosten bij dokter en apotheker worden terugbetaald. Je bouwt aan je pensioen. Je hebt recht op een geboortepremie en nog zoveel meer.


Daarnaast geniet je nog een aantal andere voordelen, die uniek zijn voor jouw situatie als zelfstandige. Denk maar aan het befaamde overbruggingsrecht, dat je zo’n beetje kan beschouwen als de “werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen”.



Ik woon in een huurhuis. Mag ik mijn zaak daar vestigen?

Daarvoor neem je het best een kijkje in je huurcontract. Dat vermeldt misschien dat je geen beroepsactiviteiten mag uitoefenen op je huuradres. In dat geval kan je huisbaas immers hoger belast worden. En je begrijpt dat hij daar niet staat om te springen.


Moraal van het verhaal: bespreek je plannen om te starten als zelfstandige vooraf met je verhuurder. Er valt misschien een mouw aan te passen. Zo kan jij bijvoorbeeld de eventuele meerbelasting van je huisbaas op jou nemen.


Is je huiseigenaar met geen stokken te vermurwen? Vraag dan raad aan een advocaat.



Mag mijn partner helpen in de zaak?

Ja hoor, dat mag zeker. Al zal je partner in sommige gevallen zelf ook zelfstandige moeten worden. Of dat zo is, hangt af van je bedrijfsvorm.


Heb je een eenmanszaak, en ben je getrouwd of woon je wettelijk samen?

Dan moet je partner geen zelfstandige worden wanneer hij/zij/die een job (minstens halftijds) of een vervangingsinkomen heeft. In alle andere gevallen moet je partner aansluiten als “meewerkende partner”.


Heb je een eenmanszaak, en woon je feitelijk samen?

Dan sluit je partner aan als zelfstandig helper. Dat gebeurt – afhankelijk van zijn/haar/hun andere activiteiten – in bijberoep of in hoofdberoep.


Heb je een vennootschap?

Dan mag je partner helpen wanneer hij/zij/die een functie heeft in de vennootschap, als mandataris of als werkend vennoot. In dat geval is ook een aansluiting nodig als zelfstandige. Dat gebeurt, afhankelijk van zijn/haar/hun beroepsactiviteit, in hoofdberoep of bijberoep.



Kan ik als zelfstandige verschillende activiteiten combineren?

Zeker en vast. Ook al kan je zelf maar één eenmanszaak hebben, je kan als zelfstandige wel verschillende mandaten hebben in meerdere vennootschappen, en zelfs helper zijn in de eenmanszaak van iemand anders.



Ligt na mijn opstart alles definitief vast? Of kan ik nog zaken veranderen?

Het zou nogal jammer zijn als je niets meer kon veranderen. Ondernemen is immers inspelen op de steeds veranderende markt, en de opportuniteiten grijpen die zich aandienen.


Daarom kan je altijd wijzigingen doorgeven, zoals bijkomende activiteiten, een nieuwe naam of een ander adres. Dat kan erg makkelijk, met een seintje aan Xerius Ondernemingsloket.



Later wil ik misschien personeel aanwerven. Hoe verloopt dat precies?

Daarvoor brengt Xerius jou in contact met de juiste experts: onze partners van SD Worx. Zij helpen jou graag verder, te beginnen met de eerste stap: aansluiten bij hun sociaal secretariaat.




Starten als zelfstandige in bijberoep

Hoe doe ik dat, starten als zelfstandige in bijberoep?

Dat verloopt identiek aan starten in hoofdberoep: via ons ondernemingsloket. Met één enkele aanvraag komt alles in kannen en kruiken: je inschrijving in de kruispuntbank, je btw-nummer, je aansluiting als zelfstandige en de vergunningen die je eventueel nodig hebt.


Uiteraard helpt Xerius jou graag een handje, en dat op de wijze die je verkiest: helemaal online of op persoonlijke afspraak.



Mag ik vrij kiezen om te starten in bijberoep? Of moet ik aan bepaalde voorwaarden voldoen?

Je kiest niet zelf of je start in hoofdberoep of in bijberoep. Dat hangt gewoon af van je situatie.


Je wordt zelfstandige in bijberoep wanneer je al een hoofdberoep hebt. Dat is het geval als je één van de onderstaande vakjes kan aankruisen:

  • je werkt minstens 50% als werknemer;
  • je werkt minstens 50% als ambtenaar buiten het onderwijs;
  • je presteert minstens 60% van een voltijds uurrooster als leerkracht met een vaste benoeming;
  • je presteert minstens 50% van een voltijds uurrooster als leerkracht zonder een vaste benoeming;
  • je bent op brugpensioen (SWT) of ontvangt een werkloosheidsuitkering;
  • je krijgt een ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkering als loontrekkende.

Bezorgen zoveel vakjes jou keuzestress? Stel je vraag aan de Xerius experts. Wij vertellen jou in een oogwenk of je start in bijberoep of hoofdberoep.



Kan ik starten in bijberoep als ik werkloos ben?

Inderdaad, dat kan. Sterker nog, er bestaat een speciale regeling voor ondernemers zoals jij. Onder de maatregel “springplank naar zelfstandige” kan je starten in bijberoep en tegelijk nog een jaar uitkeringen ontvangen.


Zo ontdek je zonder je nek uit te steken of je in de wieg bent gelegd om te starten als zelfstandige. Is het ondernemerschap toch niets voor jou? Dan doe je de boeken toe en loopt je werkloosheidsuitkering gewoon verder. Blijf je na dit proefjaar liever op eigen benen staan? Dan word je zelfstandige in hoofdberoep.


Op de website van de RVA lees je meer over de springplankregeling. Daar doe je ook je aanvraag. Let wel: breng je uitbetalingsinstelling op de hoogte voor je uit de startblokken schiet als zelfstandige. Kwestie van op zeker te spelen over het behoud van je uitkering.



Ik werk nu interim. Kan ik dan zelfstandige worden in bijberoep?

Ja zeker. Tenminste, als je de onderstaande vakjes allemaal kan aankruisen:

  • je staat minstens halftijds onder contract en presteert in één kwartaal minstens 235 uren;
  • je hebt de allereerste dag van je bijberoep een contract als loontrekkende;
  • de laatste dag van het kwartaal sta je minstens halftijds onder contract.

Kan je niet alle vakjes aanvinken? Dan word je zelfstandige in hoofdberoep.



Moet ik meer belastingen betalen als ik bijverdien als zelfstandige in bijberoep?

Werkte de Barmhartige Samaritaan bij de fiscus? We dachten van niet. Je belastingen worden berekend op je totale inkomen. Met andere woorden: op de inkomsten van je hoofdberoep plus deze van je zelfstandige activiteit. Stijgt je inkomen dankzij je eigen zaak, dan betaal je dus meer belastingen. Hoeveel precies? Daarvan kan je een inschatting maken met de superhandige bruto-netto calculator.




Starten als student-zelfstandige

Starten als student-zelfstandige, hoe pak ik dat aan?

Dat is een fluitje van een cent. Het verloopt namelijk identiek aan de opstart als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep. En daarbij doet Xerius al het werk voor jou.


Via één enkele aanvraag regelen onze experts alles voor jou: je inschrijving in de kruispuntbank, je btw-nummer, je aansluiting als zelfstandige en de vergunningen – als je die nodig zou hebben.



Om te starten als student-zelfstandige moet ik student zijn. Zijn er nog andere voorwaarden aan verbonden?

Dat klopt als een bus: je dient inderdaad student te zijn. Dat komt volgens de wet neer op het volgende:

  • je bent minimum 18 jaar en maximum 25 jaar jong.
  • je volgt een volwaardige opleiding bij een erkende onderwijsinstelling. Je sprokkelt dus minstens 27 studiepunten per schooljaar of volgt 17 lesuren per week.

Maak je wel het onderscheid met een student-ondernemer? In dat geval ben je geen officiële zelfstandige, maar krijg je van je onderwijsinstelling de kans om tijdens je studietijd een eigen onderneming uit de grond te stampen. Je kan dan bijvoorbeeld je lessenrooster aanpassen en examens verplaatsen.



Is het duur om student-zelfstandige te worden?

Dat valt al bij al nog mee. Je dient eerst en vooral de wettelijke inschrijving neer te tellen om te starten als zelfstandige: een bedrag van 178,1 euro.


Omdat je als student-zelfstandige een inkomen hebt, moet je ook sociale bijdragen betalen. Die blijven behoorlijk binnen de perken. Op de eerste 8.430,73 euro die je verdient betaal je immers geen sociale bijdragen. Verdien je méér? Dan betaal je op alles wat boven dat bedrag uitkomt een bijdrage van 20,5%.



Krijgen mijn ouders nog kindergeld als ik student-zelfstandige ben?

Stel hen maar gerust, want dat is wel degelijk het geval. Je bent immers nog steeds ten laste van je ouders. Dat is trouwens ook de reden waarom je ziekteverzekering via je ouders blijft lopen.



Blijf ik fiscaal ten laste van mijn ouders? Moeten zij meer belastingen betalen omdat ik een inkomen heb?

Dat is een heel terechte vraag, die zich helaas niet zo makkelijk laat beantwoorden. Om fiscaal ten laste van je ouders te blijven, mag je niet te veel verdienen. Maar het is uiterst moeilijk om daar een cijfer op te plakken. Het aanslagjaar speelt een rol, net als het feit of je ouders samen belast worden of afzonderlijk.


Verdien je meer dan de lijn die de FOD Financiën in het zand trekt? Dan betaal je zelf belastingen, net als iedere werkende burger in dit land.



Xerius, aangename kennismaking

Xerius bestaat uit zowel een Ondernemingsloket als een Sociaal Verzekeringsfonds.


Voor je verplichte wettelijke registratie als zelfstandige ben je welkom op het eerste adres. De experts van het Ondernemingsloket zorgen voor de aanvraag van je btw-nummer, om maar een voorbeeld te geven.


Als zelfstandige dien je ook aan te sluiten bij een Sociaal Verzekeringsfonds. In ruil voor je sociale bijdragen geniet je dan sociale bescherming, je hele loopbaan lang. Je krijgt een terugbetaling voor je ziektekosten, je ontvangt groeipakket voor je kroost, je sprokkelt een pensioen en je kan - als zelfstandige, jawel - een werkloosheidsvergoeding ontvangen.



Hoe maakt Xerius het verschil?

Niet in de taken die we uitvoeren, want die liggen wettelijk vast. Evenmin in de kosten van de dienstverlening, want ook die staan in steen gebeiteld. Neen, onze mensen maken het verschil met hun betrokkenheid en engagement.


Wij gaan twee stappen verder dan een klassiek ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds, precies omdat je daar als starter zo’n nood aan hebt. We kijken niet één keer, maar tien keer na of alles klopt. We wachten niet af, maar nemen zelf contact met jou op. We kijken niet op de klok, maar blijven bereikbaar wanneer jij met een vraag zit.


Zo kan jij in alle vertrouwen starten als zelfstandige, net zoals 238.000 van jouw collega’s. Omdat je weet dat je kan rekenen op een sterke en betrokken partner.