Start gerust met extra begeleiding

 

Fijn dat wij je bij de hand mogen nemen op weg naar je eigen zaak.

 

Met de 7 onderstaande video’s maken we je wegwijs in de belangrijkste zaken waarvan je als startende zelfstandige op de hoogte moet zijn.

 1. Opstarten
 2. Eenmanszaak of vennootschap
 3. Beroepskosten
 4. Sociale bijdragen
 5. Verzekeringen
 6. BTW
 7. Boekhouder

Daarbij volgt telkens een kleine praktische opdracht die je zal helpen je start voor te bereiden. Geen zorgen, je zal hier geen uren voor nodig hebben. Deze video’s en opdrachten zullen je helpen je voor te bereiden met concrete vragen voor de Start met begeleiding coaching sessie.

We vliegen er direct in!

 

 

 

1. Opstarten

Benodigde tijd: 10 min

 

In deze video leer je welke formaliteiten je moet doorlopen als je aan de slag gaat als zelfstandige. Klik snel op de video om er alles over te leren!

 

En nu, aan de slag

Bij Xerius ontwikkelende we een handige tool die je door alle formaliteiten rond je opstart gidst: Xerius Drive. Deze tool is meteen het werkterrein voor jouw opdracht deze week:

 1. Ga naar Xerius Drive
 2. Geef je project een naam en omschrijving door op het potloodje naast 'Geef je project een naam' te klikken.
 3. Klik op het icoontje ‘Activiteiten’ en vul op de volgende pagina de activiteiten in die je van plan bent uit te oefenen met je zaak
 4. Ten slotte klik je op het bewaar icoontje om je te registreren en je voorbereiding te bewaren. Zo kan je coach samen met jou je voorbereiding bekijken tijdens het coaching gesprek.

Ziezo, dat was het al voor hoofdstuk 1!

 

⌃ terug naar overzicht

 

 

 

2. Eenmanszaak of vennootschap

Benodigde tijd: 5 min

 

In deze video ontdek je de verschillen tussen een eenmanszaak en een vennootschap. Klik snel op de video om in te schatten wat de beste keuze zou zijn voor jouw zaak!

En nu, aan de slag

We werken verder in Xerius Drive. Als het goed is maakte je hier in het vorige hoofdstuk al kennis mee. Lukte dat nog niet? Geen probleem. Je kan gewoon verder met de volgende stappen:

 1. Ga naar Xerius Drive
 2. Klik op ‘Ondernemingsvorm’.
 3. Neem nog even de verschillen door, en bepaal ten slotte wat volgens jou de meeste interessante optie is voor jouw zaak. Klik op ‘selecteren’ om je keuze te maken.

Dat was het alweer. Als je je nog zorgen maakt over de keuze. Of als je nog niet klaar bent om te beslissen: geen nood. Onze coach helpt je tijdens het persoonlijk gesprek graag verder. Ook een boekhouder kan je bijstaan met gepast advies, maar daarover hieronder meer.

 

⌃ terug naar overzicht

 

 

 

3. Beroepskosten

Benodigde tijd: 30 min

 

In deze video leer je wat aftrekbare beroepskosten zijn. Welke kosten hiervoor in aanmerking komen. En hoe je dat dan aanpakt. Klik snel op de video om te weten te komen welke kosten jij kan inbrengen!

En nu, aan de slag

We werken opnieuw verder in Xerius Drive. Daarin zit een handig tooltje dat je helpt je kosten in kaart te brengen en af te checken of je niets vergeten bent.

 1. Ga naar Xerius Drive
 2. Klik op ‘Financieel'
 3. Klik vervolgens op de groene knop ‘Naar de oefening gaan’.
 4. Hier volg je het stappenplan om alle kosten in kaart te brengen.

Deze opdracht lijkt misschien wat veel werk. Geen zorgen, dit hoeft geen finaal financieel plan te worden. Het is wel een goede aanzet om een zicht te krijgen op allerlei soorten kosten die je kan tegenkomen als je je eigen zaak start. 

Voor deze opdracht mag je dit dus gewoon even overlopen. Weet gewoon dat dit een handige tool is als je toch een uitgebreide financiële voorbereiding wil maken.

 

⌃ terug naar overzicht

 

 

 

4. Sociale bijdragen

Benodigde tijd: 10 min

 

In deze video leer je wat sociale bijdragen zijn. Wanneer je ze betaalt? Hoe ze worden berekend?  En wat je ervoor in de plaats krijgt.
Klik snel op de video en kom van A tot Z alles te weten over sociale bijdragen. En dat in minder dan 5 minuten.

En nu, aan de slag

Benieuwd hoeveel jouw sociale bijdragen zouden kunnen bedragen? We werken opnieuw in Xerius Drive en maken hiervan een simulatie.

 1. Ga naar Xerius Drive
 2. Klik op ‘Sociaal statuut’.
 3. Vervolgens bepaal je eerst je statuut door het formulier volgens jouw situatie in te vullen en op ‘bevestigen’ te klikken.
 4. Op de volgende pagina kan je dan je sociaal statuut simuleren op basis van jouw netto- inkomen.

Je netto-inkomen is misschien moeilijk in te schatten als startende zelfstandige. Het gaat over het bedrag dat je overhoudt op 1 jaar tijd als je je kosten van je omzet aftrekt. De video 4. beroepskosten kan je hiermee al op weg helpen.

 

⌃ terug naar overzicht

 

 

 

5. Verzekeringen

Benodigde tijd: 10 min

 

Het leven zit vol verrassingen – dat maakt het vaak zo leuk. Voor de onaangename verrassingen bestaat er dikwijls een verzekering. Deze video en leert je er alles over.

En nu, aan de slag

Welke verzekeringen heb jij precies nodig? En welke daarvan zijn verplicht zijn of aanvullend? Je ontdekt het via de Xerius verzekeringsbuddy. 

 1. Ga naar Xerius Drive
 2. Klik op ‘Verzekeringen’.
 3. Vervolgens klik je op ‘Welke verzekeringen heb ik nodig’ om de Xerius verzekeringsbuddy te starten.
 4. Vul het formulier in, en ontdek wat voor jou van toepassing is.

Het aanbod verzekeringen voor zelfstandigen is immens. Uiteraard hoef je deze niet allemaal af te sluiten. Sterker nog: oververzekerd zijn is net zo weinig aan te bevelen als onderverzekerd zijn. Deze tool geeft je de mogelijkheid om beter in te schatten wat je wel of niet nodig hebt.

 

⌃ terug naar overzicht

 

 

 

6. BTW

Benodigde tijd: 5 min

 

Als zelfstandige krijg jij elke dag opnieuw met btw te maken. Klik op de video en leer het principe van btw nog beter begrijpen.

En nu, aan de slag

Heb jij goed opgelet? Dan schotelen we je een quiz voor om je kennis te testen.

Test je kennis

Vergeet ook niet om de vragen die je nog hebt op te schrijven voor het coaching gesprek!

 

⌃ terug naar overzicht

 

 

 

7. Boekhouder

Benodigde tijd: 30 min

 

Een goede boekhouder of accountant bespaart jou niet alleen rompslomp, maar ook geld. In deze video ontdek je hoe je de boekhouder vindt die past bij jou en wat je mag verwachten.

En nu, aan de slag

De laatste opdracht is er eentje waarmee jij zelf aan de slag gaat. Zoals je geleerd hebt in de video kan je best je netwerk raadplegen om van collega zelfstandigen een aanbeveling te vragen.

 

Heb je geen netwerk?

Ga dan op zoek naar een boekhouder in je buurt via Google.

 

Start je een een eenmanszaak?

Dan is een boekhoudtool zoals Dexxter ook een optie. Op die manier kan je toch je boekhouding op orde hebben tot je groot genoeg bent om over te schakelen naar een boekhouder. 

 

Dus je opdracht is:

 • Boek minstens 1 gratis kennismakingsgesprek in met een boekhouder
OF
 • Neem een proefabonnement op een boekhoudtool zoals Dexxter

 

⌃ terug naar overzicht

 

 

Wat kan je nog van ons verwachten?

Coaching gesprek

Tijdens het coaching gesprek kan je alle vragen die je nu nog hebt aan onze expert stellen. We helpen je zoveel mogelijk verder met je plannen. Helemaal gerust en klaar om te starten? Dan kan de coach dit ook onmiddellijk voor jou in orde brengen. Maar wees gerust, dat kan later ook nog!

We wensen je sowieso al heel veel succes bij jouw nieuwe start!