Je tabaksvergunning aanvragen

De fiscale dienst Douane en Accijnzen volgt de verkoop van tabaksproducten met argusogen. Xerius zorgt ervoor dat jij piekfijn in orde bent met het aanvragen van je tabaksvergunning. Dat regelen we – als we dan toch bezig zijn – in één moeite door met je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Met je vergunning kleur je binnen de lijntjes van accijnzen

Murat IV (1612-1640) was een grote tegenstander van tabak. De sultan van het Ottomaanse Rijk zette de doodstraf op het gebruik ervan. Liefst 25.000 rokende onderdanen verloren het hoofd onder zijn bewind.


Sindsdien is er gelukkig veel veranderd. Tabaksproducten verkopen is geen halsdaad meer, maar je moet wel nog steeds een vergunning op tafel leggen. Zo houdt de fiscale dienst Douane en Accijnzen een oogje in jouw zeil. De vergunning bewijst dat jij binnen de lijntjes kleurt van de accijnzen die op tabak worden geheven.


Verkoop je tabaksproducten zonder vergunning? Dan heb je een proces-verbaal aan je been, en volgt een fikse boete.
Klein(handel) noch groot(handel) ontsnapt aan de vergunningsplicht

Voedingswinkels, supermarkten, gespecialiseerde tabakswinkels, kranten- en tijdschriftenwinkels, tankstations – ja, zelfs uitbaters van sigarettenautomaten: allemaal hebben ze een vergunning nodig.


Voor de verkoop van elektronische sigaretten moet het dan weer niet. Deze producten bevatten immers geen tabak. Omdat in de e-sigaret wel nicotine verwerkt zit, zijn andere regels van tel, waaronder een verplichte registratie bij de FOD Volksgezondheid.

Xerius regelt jouw vergunning in één moeite door

Inderdaad, wij vragen jouw tabaksvergunning graag voor jou aan. Dat regelen wij samen met je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Bezorg ons daarvoor gewoon de volgende informatie:

  • het adres van je winkel, zodat Douane en Accijnzen jou een bezoekje kan brengen om je boekhouding te controleren.
  • een schets van je winkel waarop je aanduidt waar je tabakswaren te koop liggen. Een tip: doe dat – om veiligheidsredenen – achter je toonbank.

Bij de inschrijving van je zaak in de KBO geeft Xerius deze informatie door aan Douane en Accijnzen. Na goedkeuring stuurt deze dienst de vergunning rechtstreeks naar jou op.Is je zaak al opgestart?

Dan vragen wij meteen je vergunning aan.


72,6 euro

inclusief btw

voor de samenstelling van je dossier en de opvolging van je aanvraag.

Tabaksvergunning aanvragen


Is je zaak nog niet opgestart?

Neem dan een stapje terug en start je zaak op. Maar geen nood. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht. Nog beter zelfs, wij zorgen daarvoor en vragen tegelijk je tabaksvergunning aan.

Je eenmanszaak opstarten
Je vennootschap oprichten


Wil je een bijkomende vestiging openen?

Ook dat brengen wij in orde, samen met de aanvraag van je tabaksvergunning.

Bijkomende vestiging openen

Misschien vraag je je dit nog af?

  • Heb ik nog andere vergunningen nodig als ik tabakswaren verkoop?

    Als je tabak verkoopt, is de kans groot dat er ook voeding en alcohol in je rekken ligt. Dat is bijvoorbeeld het geval in nachtwinkels, superettes en tankstations. Daarom moet je ook een eetwarenvergunning en een handelaarsvergunning alcohol aanvragen. Xerius klaart die hele zwik in één keer voor jou, bij de opstart van je zaak.

Wat vind je op deze pagina?