Je eigen zaak starten als zelfstandige? Volg deze stappen!

Begin je een eigen bedrijf of een vrij beroep? Dan mag je niet zomaar van start gaan. Eerst moet je wettelijk helemaal in orde zijn, en dat vraagt enkele administratieve hordes. Xerius ruimt die uit de weg voor jou, door je te verlossen van heel wat papierwerk.


Je eigen zaak starten, uitgelegd in woord en beeld

Precies weten welke stappen je moet zetten als je je eigen bedrijf start? Of wanneer je start met de uitoefening van een vrij beroep? Kijk dan even mee naar de video hieronder. We leggen het je stap voor stap uit in minder dan 3 minuten. Tussen ons gezegd, The Rolling Stones hadden meer tijd nodig voor hun Start me up.

Starten als zelfstandige: je eigen zaak starten

Kan je het filmpje niet afspelen? Dat komt door cookies waarvoor je geen toestemming gaf. Wil je het niet missen? Klik hier en bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.


Je eigen zaak starten: dit doen we voor jou

Fiets je even door de stappen hieronder? Bij elk puntje nemen onze experts zoveel mogelijk wettelijke poespas van je schouders. Zo kan jij je volledig focussen op de toekomst van je bedrijf. Jij hoeft alleen nog de champagne te kopen en koel te zetten. Laat knallen, die kurken!

Je zaak online opstarten


1. Je ondernemingsnummer aanvragen

Alles begint met het invullen van je aanvraag. Klik op de groene knop en je regelt het op minder dan een kwartiertje. Maak je liever een afspraak voor een videogesprek, dan neemt het iets meer tijd in beslag. Met je aanvraag in de hand vragen we je ondernemingsnummer aan bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).


Kijk maar op je klok: al enkele minuten na je aanvraag kan je je persoonlijke ondernemingsnummer bewonderen. Nu heeft je zaak officieel een identiteit. Later volgen nog een uittreksel en attest in de brievenbus, als bewijs.
2. Je btw-nummer activeren

Samen met je ondernemingsnummer regelen wij de activatie van je btw-nummer, indien nodig uiteraard.


We geven je activiteiten, bankrekeningnummer, verwachte omzet en btw-regeling door aan de btw-administratie. Zo ben je ook volledig in orde voor de “betaling tegen wil”, zoals grapjassen het letterwoord btw wel eens durven invullen.


De btw-administratie activeert je btw-nummer na 3 tot 5 werkdagen, al laten zij zich uiteraard niet vastpinnen op een dagje meer of minder. Als je nummer in kannen en kruiken is, krijg je daarover bericht.

Je kan deze btw-activatie ook zelf regelen bij de belastingdienst. Maar je neemt dan wel een risico op fouten, en dat brengt nare financiële gevolgen met zich mee. Stap daarom gewoon naar Xerius. Dan kost het je wel 72,6 euro, maar je hoeft niet uit je kot en je kunt op twee oren slapen. Bovendien kan je deze kost volledig inbrengen als beroepskost.

3. Jouw aansluiting als zelfstandige bij het sociaal verzekeringsfonds

In één en dezelfde aanvraag regelen we je aansluiting als zelfstandige. Hiermee verzeker jij je van de nodige sociale bescherming. Anders gezegd: na betaling van je sociale bijdragen heb je recht op gezinsbijslag, wettelijk pensioen, terugbetaling van medische kosten en uitkeringen bij tegenslag.


Ben je zelfstandige in bijberoep? Dan ben je sociaal beschermd via je statuut als werknemer. Met je sociale bijdragen als zelfstandige draag je dan je steentje bij voor de bescherming van collega-zelfstandigen.


Xerius int elk kwartaal de sociale bijdragen voor de overheid. Wij storten het geld voor je bescherming nog dezelfde dag door aan Vadertje Staat.

Een dag vroeger of later starten kan een groot verschil maken

Dat zit zo. Sociale bijdragen betaal je altijd voor een volledig kwartaal. Het kan daarom soms voordelig zijn even te wachten. Starten op 1 juli in plaats van 29 juni scheelt je namelijk een kwartaal sociale bijdragen.

4. Vergunningen

Op basis van je activiteiten lijsten we de vereiste boterbriefjes op. De meeste kunnen wij ook voor jou aanvragen. Sommige vergunningen moet je echter zelf in orde brengen. Tip: ga langs bij de gemeente waar je zaak gevestigd is, of klop aan de deur van je beroepsvereniging of federatie.

Je zag net de strofe en het refrein voor de hit die jouw zaak wordt. Hieronder schrijven we de tekst van dat lied volledig voor je uit. Zo kan je alle noten die het ritme van jouw song bepalen, nog eens op je gemak nalezen.


Je eigen zaak starten: deze varkentjes moet je zelf wassen

We kunnen helaas niet alle kastanjes voor jou uit het vuur halen, hoe graag we dat ook willen. Zo mogen wij onderstaande klussen niet in jouw naam regelen. Die moet je dus in hoogsteigen persoon klaren.
1. Open een zichtrekening op naam van je zaak

De fiscus mag in deze rekening snuffelen, maar niet in je privérekening. Doe je echter een aankoop voor je zaak via deze privérekening? Dan kan de fiscus wel een kijkje nemen. Hou privé en professioneel daarom altijd goed gescheiden. Vermeld dit bankrekeningnummer op al je documenten, zoals offertes en facturen.


Nog geen zichtrekening voor je zaak? Tijdens je aanvraag krijg je de mogelijkheid om bij een van onze partners een zakelijke rekening te openen. Vanuit je zetel. Makkelijk, toch?
2. Breng je ziekenfonds op de hoogte van je start als zelfstandige.

Zo ben je in orde met je verplichte ziekteverzekering. Je krijgt medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Nog niet aangesloten bij een ziekenfonds? Dan bevelen we warm onze partner Helan aan.


Hoeveel kost een eigen zaak starten?

178,1 euro

inclusief btw

+ 105,50 euro (wettelijk tarief) per extra vestiging

  1. inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (105,50 euro)
  2. ondernemingsnummer activeren als btw-nummer (72,6 euro)
  3. aansluiting als zelfstandige
  4. ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van bepaalde vergunningen
Je zaak online opstarten
Contacteer ons

Starten in hoofdberoep of in bijberoep?

Het antwoord op deze vraag hangt volledig af van je situatie. Je kiest immers niet zelf of je in hoofd- of bijberoep start. 

Kort gezegd komt het neer op het volgende:

Voor je start weet je best in welke categorie je aansluit en welke de verschillen zijn tussen aansluiten als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep.

 

Een eenmanszaak is simpel. Hoe zit dat met een vennootschap?

Voor je eenmanszaak stap je gewoon naar Xerius ondernemingsloket. Een week later kan je al de deuren openen.

Dat is bij een vennootschap niet het geval. Voor je langskomt, moet je eerst je vennootschap oprichten. Dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde, zoals een notaris aanklampen, een financieel plan uitwerken en nog van die leuke klussen. Meer weten? De experts van Xerius ondernemingsloket geven jou graag alle uitleg. Of klik gewoon hieronder.

Alles over vennootschap oprichten