Pensioenbuddy helpt zelfstandigen aan hoger pensioen

Persbericht 08/10/2019 - Xerius adviseert ondernemers met inzicht in fiscaal optimale mix van spaarformules op maat.


  • Ruim de helft (52%) van de zelfstandigen in hoofdberoep heeft geen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), nochtans het fiscaal meest voordelige product waarin 100% van de stortingen aftrekbaar zijn van de belastingen als beroepskosten en je tot 64% kan terugverdienen in functie van je situatie
  • Het complexe pensioenlandschap voor zelfstandigen bevat naast een VAPZ ook een Individuele Pensioentoezegging (IPT), Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ), klassiek pensioensparen en langetermijnsparen: een wirwar aan opties
  • Xerius lanceert met de Pensioenbuddy een unieke en gratis tool die zelfstandigen inzicht in hun fiscaal optimale productmix op maat voorschotelt – met het oog op fiscaal voordeel nu en een hoger pensioen later.Pensioenbuddy toont weg naar meer fiscaal voordeel

Antwerpen, 8 oktober 2019 – Xerius lanceert vandaag de Pensioenbuddy, de eerste tool die ondernemers met inzicht in hun fiscaal optimale productmix op weg zet naar een fiscaal voordeel nu en een aangename oude dag later. Eén zelfstandige in hoofdberoep op twee heeft vandaag namelijk geen Vrij Aanvullend pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), nochtans het fiscaal meest voordelige pensioenproduct voor ondernemers. Zelfstandigen hebben vaak ook baat bij de IPT, het klassiek pensioensparen, langetermijnsparen en de POZ – in orde van fiscale aantrekkelijkheid – om hun gemiddeld wettelijk pensioen van 911 euro op te krikken.


Van VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) tot IPT (Individuele Pensioentoezegging), POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen), individueel pensioensparen en langetermijnsparen: het ABC van aanvullend pensioensparen voor zelfstandigen is redelijk complex. Voor ondernemers was het tot gisteren dan ook een hele kluif om de productmix samen te stellen die voor zijn of haar eenmanszaak of vennootschap fiscaal het meest optimaal was. Vanaf vandaag geeft de Pensioenbuddy van Xerius zelfstandigen een helder inzicht in hun pensioensparen – wat ondernemers op weg zet naar een optimaal fiscaal voordeel vandaag en een hoger pensioen later.


Céline Englebert, woordvoerster bij Xerius: “Na enkele eenvoudige vragen te beantwoorden, vertelt de tool je welke pensioenbouwstenen op jouw ondernemerslijf zijn geschreven, én welke fiscaal het interessantst zijn. Zo kom je tot je eigen fiscaal optimale productmix. Bovendien krijg je meteen advies op maat over je huidige situatie en inzicht in je fiscaal optimale jaarpremie, in de maximale belastingbesparing die je met je productmix kunt realiseren, in het pensioenkapitaal dat je zo kunt opbouwen, en welk deel daarvan je eigenlijk zelf maar moet dragen. Tot slot kun je de premie afstemmen op je persoonlijke situatie om te zien hoe ver je springt met je huidige budget.”
Helft zelfstandigen nu zelfs geen VAPZ

Dat ondernemers laagdrempelig informeren en adviseren over hun pensioenopbouw een must is, blijkt ook uit een rapport van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA): liefst 1 op 2 zelfstandigen (52%) in hoofdberoep laat het momenteel na om zijn pensioenopbouw fiscaal te optimaliseren met het VAPZ. Velen moeten nu als 65-plusser dan ook bijklussen. Cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) tonen aan dat ruim 111.000
zelfstandige 65-plussers aan de slag zijn, een stijging met 22,5 procent sinds 2015. De overheid heeft werken op oudere leeftijd dan wel financieel aantrekkelijker gemaakt, maar velen doen dit uit financiële noodzaak.


Daan Weigand, Product Owner van de Pensioenbuddy bij Xerius, trekt mee aan de alarmbel: “Het VAPZ is de eerste bouwsteen van je pensioenplan, je geniet er het grootste belastingvoordeel mee. Daarna volgen in volgorde van fiscale aantrekkelijkheid de IPT voor bedrijfsleiders, het klassiek pensioensparen, het langetermijnsparen en de POZ op maat van eenmanszaken en vrije beroepen.”
Fiscaal voordeel nu, hoger aanvullend pensioen later

Twee derden van de Belgen doet dan wel aan klassiek pensioensparen via een pensioenspaarfonds of een verzekeringsformule, zelfstandigen hebben nood aan meer. Je aanvullend pensioen fiscaal optimaliseren kan een financiële wereld van verschil betekenen, zowel nu als later.


Daan Weigand: “Stel dat je een ongehuwde zelfstandige ergotherapeut in hoofdberoep bent van 30 jaar oud, geen vennootschap hebt, al vijf jaar je eigen zaak hebt, een netto belastbaar inkomen hebt van 30.000 euro, een lening bent aangegaan in 2018 en al aan pensioensparen doet. Dan bestaat je optimale productmix uit VAPZ, aangevuld met pensioensparen en langetermijnsparen – als je budget het toelaat.”


“Concreet: als je dan je fiscaal optimale premie van 5.006 euro investeert, ‘betaal’ je slechts 2.780 euro. Je geniet dan elk jaar namelijk van liefst 2.226 euro belastingvermindering. Bovendien geniet je aan dat fiscaal optimale tempo bij je pensionering van 111.577 euro extra – via rente, belastingvermindering en winstdeelnames. Van je aanvullende pensioenkapitaal van 210.843 euro heb je dan slechts 99.266 zelf moeten investeren. Twee lucratieve vliegen in één klap dus: nu minder belastingen, later een hoger aanvullend pensioen. Maar doe vooral zelf de test en pas je optimale premie aan je eigen budget aan”, besluit Daan Weigand.


Xerius wil een partner zijn van ondernemers en biedt met de Pensioenbuddy ondernemers een laagdrempelige tool die zelfstandigen inlicht en begeleidt bij hun eigen aanvullend pensioen met een fiscaal optimale productmix.