<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Fiscale optimalisatie voor zelfstandigen: 5 tips en een voorbeeld

07 mei 2018 door Daan Weigand

fiscaleoptimalisatie

Op hoge winst betaal je dito belastingen. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om – binnen de wettelijke grenzen – je winst wat te drukken, en zo op het einde van de rit meer nettoloon en/of andere fiscale voordelen over te houden. Deze 5 interessante opties zijn alvast het overwegen waard.

‘Fiscaal optimaliseren’ betekent dat je de winst van je onderneming via wettelijke maatregelen bewust wat lager houdt, waardoor je minder belastingen moet betalen. In de praktijk betekent dit meestal dat je iets meer uitgaven doet – maar niet lukraak natuurlijk. Zo investeer je best in zaken waar je andere fiscale voordelen uit haalt, of extra bescherming van je inkomen wanneer het je plots tegenzit.   

5 aanraders

1. Verzekering gewaarborgd inkomen

Omdat je als zelfstandige sociale bijdragen betaalt, ben je wettelijk verzekerd tegen inkomstenverlies door plotse arbeidsongeschiktheid. Maar helaas kom je met de uitkering van je ziekenfonds moeilijk rond. Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen speel je op zeker en bouw je de nodige extra bescherming in tegen loonverlies door ziekte of ongeval.

Fiscale voordelen:

  • Je premies zijn 100% fiscaal aftrekbaar waardoor je minder belastingen moet betalen.

2. VAPZ

Na een lange loopbaan wil je genieten van je welverdiend pensioen. Helaas blijft je wettelijk pensioen,  net als je arbeidsongeschiktheidsuitkering, beperkt tot een bescheiden bedrag. Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) bouw je een mooi aanvullend pensioen op, zodat je je levenstandaard op peil kan houden.

Fiscale voordelen:

  • Je kan jaarlijks tot 8,17% van je netto belastbaar inkomen aan premies storten.

  • Je premies zijn 100% fiscaal aftrekbaar waardoor je tot 64% van die premies kan besparen. (De fiscale behandeling hangt af van je individuele situatie en kan wijzigen door de wetgever of fiscus.)

3. SVAPZ

Een SVAPZ biedt dezelfde fiscale voordelen als een VAPZ. De grote verschillen zijn dat je bij een SVAPZ tot 9,40% van je netto belastbaar inkomen – lees: 15% méér – mag storten als premie én bovendien bescherming tegen inkomstenverlies geniet (het sociale aspect). Je hebt twee opties:

  • Met een klassiek SVAPZ bouw je het hoogste pensioenkapitaal op. In geval van arbeidsongeschiktheid krijg je via deze formule ook een basisdekking en loopt je pensioenopbouw gewoon door.
  • Een SVAPZ mét volwaardige dekking tegen arbeidsongeschiktheid is de meest betaalbare vorm van pensioenopbouw en inkomstendekking door zijn fiscale optimalisatie. Je geniet bij arbeidsongeschiktheid tot aan je pensioen van een volledig vervangingsinkomen en je bouwt tegelijk een aanvullend pensioen op, aan de voordelen van een VAPZ. Een extra plus is dat je dit – exclusief bij Xerius – extra voordelig met een Gewaarborgd Inkomen kan combineren.

4. Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Interessant als je al een VAPZ hebt en bedrijfsleider bent in een vennootschap. De Individuele Pensioentoezegging biedt dezelfde voordelen als een groepsverzekering, maar sluit je individueel af.

Fiscale voordelen:

  • Je vennootschap kan je premies betalen en aftrekken als beroepskost, waardoor je een belastingvermindering van zo’n 20 tot 30% geniet.

5. Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) is een ideale extra pensioenbuffer voor eenmanszaken en vrije beroepers met een VAPZ.

Fiscale voordelen:

  • Je premies zijn fiscaal aftrekbaar waardoor je tot 30% belastingvermindering geniet.

  • Beperkte eindbelasting: slechts 10% belastingen na de parafiscale inhoudingen.

Ter illustratie een plausibel scenario

Dominique is 25 jaar en net gestart als zelfstandig vertaalster. Ze besluit om een SVAPZ mét dekking (Xerius Relax4Life) te combineren met een Gewaarborgd Inkomen. Jaarlijks stort ze 1.250 euro in haar SVAPZ (waarvan 1.000 in haar pensioen) en investeert ze 153 euro in haar Gewaarborgd Inkomen. In geval van arbeidsongeschiktheid heeft Dominique dan – bovenop haar wettelijke uitkering – recht op:

  • een uitkering van 500 euro per maand vanaf haar 31ste dag van arbeidsongeschiktheid,
  • 1.200 euro vanaf de 7de maand van arbeidsongeschiktheid.

Daarnaast bouwt Dominique een aanvullend pensioen van 50.000 euro op, als ze tot aan haar 67ste elk jaar dezelfde premie betaalt. Bij arbeidsongeschiktheid betaalt Xerius die pensioenpremie voor haar.

Kortom: voor slechts 43,50 euro per maand wordt Dominique minder belast (ze mag haar premies volledig fiscaal aftrekken), bouwt ze een aanvullend pensioen op én is ze zeker van een volwaardig vervangingsinkomen (1.200 euro vanaf 7 maanden) in geval van arbeidsongeschiktheid.

Lees hier meer over Xerius Relax4Life >>

Benieuwd naar de interessantste optie in jouw specifieke situatie?

Neem vrijblijvend contact op met een Xerius-expert via contact@xerius.be of 078 05 00 72: hij of zij helpt je graag op weg.

Daan Weigand

Geschreven door Daan Weigand

Daan heeft 9 jaar ervaring in de verzekeringssector, waarvan 4 bij Xerius. Dagelijks adviseert en begeleidt hij ondernemers bij de opbouw van hun aanvullend pensioen.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger