Een eigen zaak starten zonder geld: haalbaar met deze 5 tips

87 euro: zoveel leg je neer bij een ondernemingsloket om van start te gaan. In theorie is dat genoeg om carrière te maken als ondernemer. Maar wat met je kantoor, materialen, leveranciers, marketing, noem maar op? Je kan er niet omheen: vroeg of laat heb je cash nodig. Dus ofwel houd je die kost zo laag mogelijk, ofwel ga je op zoek naar extern kapitaal. Deze 5 tips tonen je verschillende opties.

De meeste ondernemers schreeuwen van de daken hoe fantastisch hun beroep wel is. Terecht! Maar die eerste jaren is het zelden een shortcut naar ultieme rijkdom. Sterker nog: zo’n 21% van alle faillissementen komt voort uit te weinig startkapitaal. Wil je dus het eerste jaar zonder kleerscheuren doorkomen, dan kom je vóór je opstart maar beter goed voorbereid voor de dag.
1. Bouw snel een (minimale) buffer in

Heb je echt noppes op je spaarrekening, dan hoeft dat nog geen reden te zijn om ondernemen uit te stellen. Sommige beroepen – denk maar aan freelancers, IT-consultants of marketeers – kan je perfect uitoefenen zonder leveranciers of investeringen. Alleen: wat als je kort na je opstart ziek wordt? Als je inkomsten tegenvallen? Of als je voor een onverwachte (privé)kost staat?

Kortom: een minimale eigen buffer is altijd aan te raden. Niet alleen als bescherming, maar ook als je na verloop van tijd extern kapitaal wil scoren. Vaak verwachten zowel banken als privé-investeerders (zie tip 4) namelijk dat je een deel eigen centen in je zaak hebt zitten.
2. Werk aan een duidelijk financieel plan

Een degelijke raming van je kosten, inkomsten en cashflow: dat is de essentie van je financieel plan, een cruciaal luik van je ondernemingsplan. Specialistenwerk, dus je hebt er een boekhouder voor nodig. Zo’n financieel plan is niet alleen broodnodig om te weten hoe je een minimum aan eigen middelen countert, maar ook verplicht voor de meeste leningen of subsidies. Wie geld in je zaak pompt, wil immers zekerheid dat het goed terechtkomt.
3. Kies de voordeligste ondernemingsvorm

Een eenmanszaak vraagt geen startkapitaal, dus dat lijkt een voor de hand liggende keuze. Maar vergeet niet dat er ook andere factoren spelen, zoals fiscaliteit, aansprakelijkheid en eventuele andere vennoten. Een bvba, de bekendste vennootschapsvorm, vereist al minimaal 18.550 euro. Heb je dat geld niet, dan zijn de minder bekende s-bvba, vof of comm.V misschien interessanter. Informeer hiernaar bij je boekhouder.
4. Ga op zoek naar extern geld

Nog een stap om te verkennen voor je je inschrijft als zelfstandige, maar na het opstellen van je ondernemingsplan. Tip 2 zei het al: het financiële luik van dat plan is verplicht voor de meeste leningen, subsidies en geldschieters.

  • Verken eerst alle mogelijke subsidies en premies.
  • Crowdfunding werkt goed bij originele projecten met een mooie maatschappelijke meerwaarde … maar hou zeker rekening met deze 5 tips.
  • Dankzij speciale startersleningen kan je voordelig geld lenen bij de overheid of bij kennissen.
  • Privé-investeerders pompen steeds meer durfkapitaal in beginnende bedrijven. Deze 5 lessen tonen je hoe je hen overtuigt.
  • Ook banken lenen nog altijd geld. Vooral hier zijn glasheldere cijfers en waterdichte winstprognoses van belang.

Hou wel één zaak in het achterhoofd: de meeste banken en kredietverstekkers verwachten dat je ook zélf in je zaak investeert. Logisch, want zo bewijs je dat je zelf 100% geëngageerd bent.
5. Bespaar slim op je kosten

Je business uitbouwen met een minimum aan kosten was nog nooit zo haalbaar. Het concept bootstrapping omvat een aantal technieken waarmee je stevig wat cash uitspaart. Enkele pistes:

  • Bespaar op een kantoor door te co-worken. Of door thuis te werken, maar klanten te ontvangen in een coworkingspace of bedrijvencentrum.
  • Heel wat starters delen grote investeringen. Of maken hun eerste producten in collectieve productieruimtes.
  • Je eerste website en webshop hoeven niet peperduur te zijn: dankzij gratis platformen zoals WordPress of Wix kan je eenvoudig een professionele site (laten) ineensteken.
  • De meest doeltreffende vorm van marketing is meteen ook de goedkoopste. Met sterke inhoud verkoop je meer.